Tuesday, May 6, 2014

Fabulous MayHari ini 7 May 2014, hari ini barulah terpanggil untuk menulis kembali di blog pertama ini. hari ini untuk tahun 2014, barulah terasa blog ini tidak sama dengan blog blog baru yang lain. 7 May juga bersamaan 7 Rejab, aku belum memulakan puasa Rejab lagi walau hanya satu hari, jika diizinkan Allah esok menjadi peluang terbaik untuk memulakan aktiviti perkembangan spiritual Rejab 2014.  Hari ini istimewa dalam banyak hal terutama kesedaran untuk mengandakan lagi ruang membaca di siang dan malam hari. Subhana Allah terasa semangat kembali membara dengan bacaan bacaan kegemaranku itu. Hari ini juga permulaan baru bekerja setelah lama bercuti tahunan dan emergency kerana menyertai Logistic team money and you yang sesungguhnya bagai membuka ruang baru yang lebih besar pada diri untuk melihat dan merasai potensi..Subhana Allah.

May ini aku gelarkan FABULOUS MAY, April setiap tahun menjadi GATE ke ruang baru bersempena umur baru. May menjadi ruang baru buat aku yang kini berumur 43 tahun 15 hari bagai terasa kelahiran semula, bagai terasa ruang besar yang banyak boleh diisi. lakaran lakaran impian juga sudah aku tuliskan semula semasa bertugas di Gambang semalam. Cuma ianya perlu di tuliskan semula, dan dilekatkan pada dairy dan wall dinding untuk dilihat hari hari. Ada 30 senarai dan aku ingin lengkapkan ia menajdi 50 senarai. Kesempatan bulan May yang tenang di pejabat juga memberikan peluang bertenang untuk aku replan, rethink and redirect Subhana Allah perancangan Allah tidak pernah ada cacat cela.

May ini juga bermulalah proses mengajar untuk Harraz dan bulan ini aku hanya fokus Matematik dan Science hanya di hujung minggu. Semalam sepatutnya bermula tajuk money. Siang hari Harraz mesti belajar sendiri untuk 3 jam dan malam hanya 2 jam dengan mama sambil berbual 9-11 mlm. Apa yang diperlukan, kertas mahjong, semua kertas mahjong yang tidak berguna akan dibawa balik untuk kegunaan mengajar Harraz. Harraz seorang kanak kanak Kinesthetic melayaninya haruslah agak berbeza, dia bukan tidak cerdik tapi semuanya perlu ada hati ada rasa barulah boleh berpijak di bumi nyata baginya. Itulah keistimewaan Harraz. Hari ini juga aku menyatakan pada Harraz kalau dia belajar tak cukup 3 jam, mama tak nak bercakap dengan dia untuk hari itu.

Sebentar lagi meeting akan bermula tepat jam 11 pagi. Meeting OSD yang hanya dua bulan sekali. Dalam meeting ini aku hanya banyak mendengar dan memerhati tapi kali ini biarlah ianya sepenuh hati dan jika ada satu keraguan sudah menjadi tanggungjawabku untuk mengutarakannya. Selama kita bertanggung jawab selama itulah kita setkan pada minda yang we are team.

Hingga bersambung lagi....