Sunday, September 25, 2011

Kita MEMILIH tapi ALLAH PENENTU


Pagi Isnin yang INDAH 28 Syawal, hari ini aku PERLU dan MEMILIH untuk meneruskan PUASA SYAWAL yang terbantut dek kerana banyak sangat undangan acara silaturahim dan makan makan disekeliling. Hari ini, esok dan lusa kalau tidak ada sakit demam sempatlah aku mentup TIRAI syawal dgn penghayatan puasa syawal ini Amin dan moga Allah permudahkan keinginanku.

Pagi Isnin ini juga dalam minggu terakhir September 2011 ini juga membuatkan aku terasa TERPANGGIL untuk menjenguk calender Siri Training. Terpampang didepan mata agenda agend aTRAINING untuk bulan OKTOBER. Aku memang GHARIRAh menghadiri Training, selain ILMU, aku berkesempatan membanyakkan lagi CONTACTS dan meluaskan lagi PANDANGAn melalui perkongsian IDEA orang lain. Aku memilih ART OF COACHING AND MENTORING pada pertengahan Oktober sekembali dari MEDAN dan sebelum pergi ke Ho Chi Min buat kali ke 3 bersama kawan kawan CFS IIUM yang berminat.

Seketika tadi juga, aku sudah membuat janji dgn Ramadhan dan cuba menghubungi Aziz yang kelihatan MISSED call sebanyak 5 kali semalam discreen telefonku...dalam hati tertanya tanya apalah yang sangat dihajati bekas pelajar yang aku anggap seperti adik sendiri ini. Petang ini aku dan Ramadhan akan berbuka puasa bersama sambil berbincang di KHADIJAH'S KITCHEN. Aku tidak boleh dipisahkan dgn kehadiran bekas bekas pelajar yang sering membuatkan aku bahagia dan teruja dengan KEUNIKAN mereka. Merekalah juga bakal IDOLA anak anakku nanti.

Dalam pemanduan ketempat kerja pagi ini, hati banyak kali berbisik halus RINDUNYA pada anak anak, weekend ni wahida balik dari asrama, weekend ni jugak aku PASTI mengunjungi mak dana ank anak dikampung. kalau satu weeekend tidak balik, isnin sudah sarat RINDU pada mereka, rindu untuk bercakap cakap dengan mereka, rindu untuk melayani mereka makan dan minum, rindu untuk mengusik mereka dan rindu melihat mereka tidur.Ahh segala galanya RINDU..semalam aku melepaskan suamiku pulang untuk menjenguk anak anak dan mak dan hati yang TENANG. Aku tahu suamiku itu sudah sarat kerinduannya pada mereka, sedaya upaya dia cuba memenuhi apa saja yang dipesan oleh anak anak termasuklah carpet NIMO. Hati aku tersentuh denga kesungguhan hubbyku terhadap anak anak, memenuhi kegembiraan mereka, dimata hubbyku JELAS terpancar aksih sayang yang tidak berbelah bagi terhadap anak anak yang menjadikan matlamat KUAT yang kami kongsi. BAHGIAKAN ANAK ANAK. AKu bernai katakan aku lebih menyayangi hubbyku sekarang kerana dia semkain jelas memperlihatkan kasih sayang dan keakrabannya dengan anak anak. Aku tahu itulah LUBUK KETENANGAN dan KEGEMBIRAAN dihatinya.

Harraz memesan Chicken Mc Deluxe, fayaydh memesan Mac Chicken. Dulu saban waktu hidup dikelilingi FAST FOOD, sekrg kehidupan emreka sangat sihat dan tenang dengan nikmat kasih sayang dan air tangan BONDA ku sendiri.Cuma aku perlu berkorban perasaan sedikit, berkorban wang ringgit, berkorban masa dan bersedia untuk HIDUP BERKONGSI BAHAGIA. Aku sebenarnya tidak sabar meniti isnin menuju ke jumaat untuk kembali memeluk anak anakku..wahida, fayyadh dan harraz juga tak lupa MIA...semakin hari semakin banyak perangai dia. Geram pun ada...mia oh mia..ummi dah gila bayang kat ahli syurga baru ni...

Belek belek email office rupa rupanya hari ni ada hari pertama kempen integrity UIA. huhuhu patutlah rasa nak berintegrity je semenjak 3 hari lepas setelah berhempas pulak menolak perasaan dengan Akal. Alhamdulilah aku berjaya memang betul aset paling besar dlm kejadian manusia ialah AKAL anugerah TUHAN. deka kerana it is OVER lah aku tidak tersebut didepan sahabat karibku Yati semalam. Cuma aku highlightkan 45 mesti ambik early OPT tie..so kena slowly mula hari ini just right after my 40th birthday. What a coincidence!!..may be 40 make us strong enough to face everything. yati kelihatan gembira melihat retak perniagaan ku dan dia berpesan untuk mencuba product pakai dan makan yang bakal memberi keajaiban pada kulit muaknya. Yati dalam pantang, kesain mukanya sangat teruk...pakai sk11..duit banyak habis. Aku berjanji untuk kerumah yati lagi dalam 40 hari perlepasan pantangnya bersama TAPAI ubi untuk Ma nya . mereka antara orang orang pernting dalam hidupku. mereka meyayangi orang orang yang aku sayang, mereka menghargai persahabatan penuh kejujuran dan keikhlasan. yati sempat mengelarkan aku she is my Life coach didepan husbandnya...dan aku berkongsi sedikit pengalaman selepas menghadiri programme sam..kalau boleh aku ingin yati turut serta dalam sam punya preview. kalau dizinakan tuhan, aku ingin berpadu tenaga dengan yati untuk AIR TANGAN BONDA. Amin amin amin amin amin amin amin. panjangkan umur sahabatku ini ya Allah.

Alhamduliah syukur kupanjatkan pada Allah kerana atas perancangannya aku melalui semua ini, dan melepasi semua ini menjadikan hati ini cukup untuk mencapai SPIRITUAL HAPPINESS. Betul kata kak Ana seorang teman yang sudah teruk melalui pebagai dugaan, Semua semua yang berlaku semua Allah menyediakan peluang untuk kita lebih menikmati dan perjalanan yang lebih bererti bergantunglah pada kita bagaimana kita menghalusi setiap apa yang dinamakan DUGAAN. Bersempena minggu Quality ini, aku terelbih dahulu ingin menyahut seruan untuk memeprtingkatakn INTEGRITY diri penuh bertanggung jawab, lebih menyayangi diri sendiri dan tiada siapa aku benarkan untuk melukakan hati ini jauh sekali menyekat apa yang aku ingin adakan paad diri demi kasihs ayangku pada diri sendiri dan insan insan disekelilingku.


Ingetrity menjadikan waktu lunch aku cukup untuk menguruskan ACTION SEGERA Bisness yang sedang aku jalankan. Aku perlu ADIL..meletak sesuatu yang WAJAR pada TEMPATNYA. Ya Allah bukakan seluas luas JALANMU buatku.