Wednesday, March 23, 2011

ILHAM dan PERTOLONGAN Allah


Semalam dan hari ini dua hari permulaan aku beruasaha KERAS mengatakan pada DIRI ..STOP..GATE..BENTENG..PISAH..FORGET..MOVE dalam seribu rasa PAYAH. payah kerana aku memiliki hati yang tidak boleh dikikis TERAMAT MENYAYANGI mereka. Dua adikku menggigil menahan GERAM bila mereka diberi baca semua SMS yang penuh PENGHINAAN dan SMS terakhir meminta aku untuk memadam penulisan Tidak KESAl tapi TERKILAN. Mahu saja aku menjawab. lantik peguam..buat report polis..dapatkan waran mahkamah barulah aku akan PADAM..mau sahaja aku menjawab begitu tapi bila memikirkan kenapa menjadi begitu BODOH melayani KERENAH orang orang BODOH dan tidak cukup ILMU. Aku tahankan hati dan aku panajtkan DOA ya Allah kau lebih mengetahu DULU, KINI , AKAN DATANG dan SELAMANYA...aku tidak mahu menyesal kerana aku tahu aku sedang diduga aku sedang diuji dan aku masih mahukan ANUGERAH TERINDAH darimu walau dalam seribu CERCAAN mereka. TIDAK MENGAPA!!

Aku sukar menangis hanya bila aku mendengar SUARA MAK aku kalah. Tiba tiba datang satu rasa yang menggigil dan rasa itu menolak kekuatan aku. lantas keluarlah satu suara yang merintih MAKKK..saya anak Mak..saya minum susu mak..mak telah banyak susah besarkan saya..mak telah banyak susah bersengkang mata menemani perjuangan saya dulu kini dan mungkin akhir hayat mak. pejuangan saya melawan arus hidup yang hanyut dalam keluarga saya dan dalam keluarga kita.Itu yang aku ucap pada mak..mak saya tahu hati mak sangat TERLUKA dari dulu..hati mak sangat sedih atas kehilangan..kedegilan..sikap pelik anak dan cucu tapi siapalah saya mak..saya tidak mampu ..setakat ini saja yang saya mampu...betul kata mak..MEREKA TETAP BEGITU sampai bila bila kalau tidak masakan satu persatu orang adtang mengadu dan meminta hutang dengan mak. sayu suara ibuku yang semakin dimamah usia sesekali kedengaran suara bapak bertanya kenapa...mak dah kata ..mak dah kata..mak kenal anak mak..mana anak yang baik dan mana anak yang selalu buat mak sesak nafas...mana anak buat mak raja dan mana anak yang buat mak macam hamba...sedih aku dengar suara mak.

maafkan saya mak kalau saya katakan jalan terbaik seperti mana yang dinasihatkan kawan baik saya kita buat DASAR TUTUP PINTU. Kita lakarkan TITIK NOKTAH..mak bersetuju..kata mak dulu pun mereka sudah buang mak...angah yang nasihat mak..angah kata manusia berubah..anagh yang nak berusaha angah kata anagh sayang mereka sampai bila bila...ngah manusia ni tidaka kan sedar diri kalau tidak ingat TUHAN. Manusia ni akan terus GELAP HATI kalau tidak hormat ibu bapa...manusia ni akan terus sesat kalau hidup penuh DUSTA dan Lakunan yang MANTAP. Arghhh sukarnya menegnal pasti perasaaan aku ketika itu.

Mak..saya minta dari mak..doa mak sejuk..doa bak mujarab..saya minta dan saya merayu..KUATKAN hati saya...CEKALKAN jiwa saya...IKHLASKAN tujuan saya..mak kalau saya ini SILAP mak hukumlah saya..demi mak saya sanggup buat apa saja. ucapan aku bersedu sedan dengan airmata. Aku tidak pernah menangis ..merintih dan merayu begitu...inilah kali pertama aku merayu dalam telefon dengan ibuku kerana aku TERLALU FAHAM apa PERASAAN yang telah dirasai ibuku menghadapi semua ini. Bapak dan mak Bersolat HAJAT..Mak menangis dan merayu dengan bapak cerita mak..patutlah pagi semlam hati aku tenang dan aku terdorong untuk membuka mulut pada KAK NORLINA.

Kak Norlina adalah Senior Assistant Accountant yang baru. Aku baru berkawan dengannya dalam 2 bulan. Pertemuan maakn tengah hari itu membuatkan kak Norlina perasan dengan riak wajahku..lalu aku menjawab dengan SELAMBA..saya kena TEMBAK kak!..kiranya kena TEMBAK kali kedua dalam hidup selepas TEMBAKAN pertama dari keluarga mertua saya. What was the story?..tanya kak Lina..belum habis story ku kak Lina sudah mengagak endingnya melalui PENGALAMAN PERIBADINYA sendiri dan menggigil dia bercerita hingga aku menitiskan air mata...Allah Hu AKBAR..rupanya kau datangkan aku seorang kawan..yang senasib denganku..yang STRONG CHARACTER..yang sudah banyak melalui dan sudah LALI dengan suasana RELATIONSHIP dalam famili dan kak Lina sama bintang dengan ku tarikh lahirnya 23 April dan aku 21 April..Allah Hu AKBAR. Masa bercerita kami sama sama menangis..hingga aku ucapkan padanya Kak Allah hantar akak dipejabat ini untuk saya..Thanks Alot kak..syukur kupanjatkan pada Ilahi aku dihidangkan dengan sebuah pengajaran dari kisah kak Ina situasi yang hampir sama..dan Alhamdulilah kita terpilih oleh Allah sebagai orang yang berpeluang menimba ilmu dan berpleuang menjadi seorang yang menjaga dirinya kerana Ilmu.

Cepat dan sungguh mustajab DOA ibubapa...segera..hanya selepas beebrapa jam...Cepat dan mustajab doa orang yang teranaiya..doa orang yang inginkan kebenaran dan kebaikan tapi dibalas dengan tipu helah dan lakunan...Allah itu Adil...Allah lebih tahu...aku tidak takut dengan judgement manusia yang banyak KEPENTINGAN. Aku ingin terus menimati apa yang Allah datangkan Ilham..Peluang..Rezeki..persahabatan..kasih sayang..ketenagan dan garapan Impianku satu persatu...

ALHAMDULILAHHH...ALHAMDULILAHH...ALHAMDULILAH terbukalah pintu pintu rezekiku dilangit sana dengan penuh keajaiban..kerana seleuruh keajaiban itu adalah milik ALLAH dan Allah tahu siapa yang MEMUJINYA dan siapa yang MENUJU PADA JALANNYA..aminnnnnnnnnn Ya Rabbal Alamin...