Friday, May 11, 2012

Tinta Kasih Bonda : Bunga KEBAHAGIAAN


Alhamdulilah, hajat dihati kesampaian untuk bersunyi sunyi dengan BUKU sendirian. Sesampai saja dirumah, menarik nafas lega dan terus mencapai buku yang dipinjam dari Imah. banyak pahala Imh dapat, bukunya itu menjdis antapan rohani dan jiwaku pada petang ini. Alhamdulilah juga hubby tak mengajak keluar makan awal awal bila dia asyik dengan you tube sambil menunggu waktu maghrib.

Mengintai bunga disebalik BUNGA KEBAHAGIAAN yang ditulis oleh Dato Nik Aziz, Menteri besar Kelantan yang bertaraf ulamak itu. gaya bahasa yang simple cukup memahamkan aku dasar keperluan hidup manusia pada perkahwinan yang telah digariskan dalam ISLAM. Kesempatan msa terluang ini, biarlah aku kupas sedikit pengajaran yang dapat aku simpulkan dari buku itu dari kata penghantar hingga ke bab ke 4. Setiap jam ingin sekali aku menambah ilmu didada, kalau tidak dengan membaca, berbincang atau mendengar dri mana mana sumber ataus ekurang kurangnya melayari internet, atau paling kurang merenung dan berfikir.

Bunga yang dijumpai, bunga yang disimpulkan sebagai BUNGA KEBAHAGIAAN. Allah berfirman bahawa bila mati seorang anak adam itu, maka terputuslah dia dengan pahala dan balasan baik kecuali 3 perkara, harta yang dibelanjakan pada jalan Allah, Ilmu yang dimenafaatkannya pada orang lain dan anak soleh yang mendoakan kesejahteraannya dunia akhirat. Anak soleh menjadi sebahgiaan dambaan sebagai mana dambaan pada harta dan ilmu. Anak soleh hanya boleh didapati dari sebuah perkahwinan penuh barakah dan suci. Perkahwinan kerana Allah, menyatu 2 insan dari terjerumu kelembah hina perzinaan dan terselamat dan berbuat pahala kebaikan yang besar melalui jimak suami siteri yang halal yang melahirkan zuriat Islam yang beriman dan beramal soleh. Manisnya Islam...manisnya aturan Allah s.wt.

Allah jadikan kamu dari pasanganmu yang sebaya dengan kamu supaya kamu cenderung kepadanya dan merasa tenteram. Kuasa jodoh dan pertemuan itu sepenuhnya ada ditangan Allah. Kita dinasihatkan memilih jodoh kerana Allah berdasar pada 2 perkara penting. Imans eseorang dan akhlaknya. tanpa 2 perkara ini maka rosak binasalah kehidupan yang bakal dibina. Dalam bku ini juga mengariskan sifat mulia suami dan sifat mulia isteri yang harus diamalkan. anatar yang paling menyentuh hati aku ialah, jangan sesekali isteri menolak kehendak suami untuk dilayan, dan jangan sesekali isteri melayani atau berkawan dengan seseorang yang suami benci atau tidak suka. Sekiranya berlaku situasi suami melakukan kesalahan, jika isteri tidak boleh menerimanya, lalau isteri berhak untuk minta perpisahan sebaliknya jika isteri bertahan dan terus melayani suami walau hatinya terluka maka sangat besar balasan pahala dan janji syurga dari Allah.

Seperkara yang ingin aku semaikan pada anak anakku. Bila memilih pasangan, pilihlah orang yang beriman, yang hatinya baik kerana takutkan Allah, kalau dia tidak menyukai kita suatu hari nanti, maka dia tidak akan menganaiyakan kita. orang yang beriman hatinya sedar dalam perhatian Allah secara senyap dan terbuka.

Beruntunglah wanita yang bergelar isteri, berbahgialah wanita yang bergelar ibu, dalam susah dan getir ada penawar yang penuh hebat dari Allah. usah takut dengan jodh dan ketentuan brsamanya Allah kirimkan rezeki yang tidak kita ketahui. Alhamdulilah inilah antara yang mampu diingati tanpa meujuk didepan buku itu lagi. Tulisan ini akan bersambung dengan lebih sempurna sekadar berkongsi dan mengingatti hati dan jiwa sendiri. Penawar yang mujarab itu ada pada doa doa dan ayat ayat Allah. Kita sebagai hambanya wajib berusaha mencari dan beramal sebaik mungkin untuk membentuk diri menjadi hamba Allah yang penuh diredhai.

Wa Allahu A'lam