Tuesday, January 3, 2012

LEMBARAN BARU 2012


Alhamdulilah...pertamanya kupanjatkan DOA rasa syukur pada Allah taala, hari ini aku mampu melalui 3 Januray 2012 dengan bertenaga, sihat dan masih kuat untuk melawan rasa sakit yang masih sengal sengal dibadan. Alhamdulilah aku masih bernafas, aku amsih bersemangat, Alhamdulilah aku amsih dikelilingi anak anak tercinta, suami, ibu bapa yang penyayang dan adik adik yang memahami...sungguh rasa bertuah terpipil oleh Allah untuk terus bernafas hari ini...hari pertama aku menulis untuk LEMBARAN BARU 2012.

Menjelang tahun baru, hatiku seakan nekad bila saja badan merasa mcm spring kembali kenyal bertenaga selepas mengambil jamu cina yang diberi mak. Aku nekad untuk menhabiskan hari terakhir 2011 dan hari pertama 2012 dengan anak anak saudaraku Apik, Adi dan Alya. dari bangi, aku bergegas pulang petang jumaat, pertemuan singkat cukup menhilangkan RINDU dihati pada mereka semua...ubi rebus Ummi mengusik dikalbu..ubi rebus tanda sayang ummi pada aku kata mak...ahhh terkilan tak sempat cucuk duit untuk diberikan pada ummi...ummi sentiasa dalam hati aku...cuma aku tidak boleh mengambilnya dari jagaan anak anaknya sesuka hati dan untuk aku seklai dgn anak anaknya dlm tempuh yang panjang sudah menjadi agak CUAK.
kami pulan ke Kemaman lewat dinahari sampai. Aku tidur sepuasnya untuk bekalan tenaga ke terengganu.

Memandu kereta dgn ditemani mak dan anak anak adalah nikmat paling besar pada aku. Aku boleh menyorot perasaan mak dalam dalam..aku bahagiakan mak..ada waktunya aku betulkan cara mak berfikir. Mak yangs angat sempurna pada aku kerana apa yang ada pada mak tidak ada pada aku. Amk begitu rajin tarap tertinggi dalam hal melayan anak cucu makan dan minum..mak adlah quessn dapur yang terhebat..mana aku akan cari ganti mak kalau mak sudah tiada lagi...kerana itulah aku ingin menimati sebanyak mungkin masa bersama mak. maks angat gembira atas idea untuk bertemu adi dan Apik..sambil memeulangkan baju baju apik, aku juga berhajat utk pulankan separuh wang yang aku pinjam daria dik iparku dulu sebagai modal bisness. Alhamdulilah. Gembiranya Alya menerima tetamu sangat terselah..sicilik itu semkin cerdik lagaknya.

Inilah waktu yang aku ada..agak free, aku tidak mahu habiskan hanya melihat persekitaran cheneh, aku perlu meyentuh rambut anak anak yatim itu..kalau tidaks ekarang bila lagi?..menjelang january 2012 kemungkinan aku semakin sibuk, itu yang aku dapat agak. Aku perlu bijak merancang dan mengatur sepanjang 2 minggu pertama dan kdg kdg appoinment tidak tertolak. Aku seronok dihimpit kes kes pelbagai dari mereka yang tidak lekang merujuk pada aku...uni saja yang aku mampu lakukan untuk mereka dikala mereka tersempit. Selebihnya biarlah Allah yang tentukan.

Menjelang 2012, aku minta anak anak dan anak saudara menegluarkan kertas untuk menulis impian dan perlaksanaan 2012, Alhamdulilah mudah bagi kakak, fayyadh dan harraz tapi kesian apik. Apik rasa sukar untuk mengali sesuatu dalam mindanya. Aku merasa bersalah dgn apik..mujurlah aku sedar sekrg, aku perlu rancang apik juga meneyrtai kam bistari anak anak supaya mindanya terbuka. kalau bukan aku membantunya siapa lagi...aku tidak mahu apik tercicir..aku tidak mahu apik kerugian..apik dana dika diknya inilah harta terbaik adikku..yang perlu aku bentuk membantu ibunya. matmalat mereka semuanya menekankan pencapaian akademik untuk tahun2012 dan perlaksanaan spiritual. Alhamdulilah. bantulah aku ya Allah untuk sering ingat memberi bantuan buat mereka.

Melihat keghairahan anak anak dengan barang barang baru untuk kesekolah membuatkan kita bangga sebagai ibu nya. bangga sebab kita mampu menyediakannya sebagai sokongan dgn perjuangan mereka. Semalam akus empat ebrpesan pada abang dana dik..pertama jaga solat..solat 5 waktu..sepanjang cuti alhamdulilah semua menjaga solat. Abang berulang ulang meneybut UPSR 5A..aku minta dia minta dalam solat..dan jgn lupa usaha 2 jam sehari matematik... bak dan mak sangat berjasa pada aku...seluruh hidup ini aku ingin kongsi dengan emreka berdua kerana kerana mereka hidupku menjdi mudah dan rezekiku semkain bertambah..Alhamdulilah.

yang terakhir petang tadi meliahat keceriaan nana keasrama. Ahh nana mama hampir lupa nana juga masih perlukan sokongan mama sebelum berjuang. Bila mamam hantar nana kesekolah mata nana bersinar sinar..bila mama memeluk dan berbisik...apa akak nak dlm hati minta pada Allah ya sayang..Allah maha mendengar..mama akan doakan kakak setiapd etik...moga Alalh bantu kakak untuk mama...kami tidak menangis..hati nana cekal..dia kenal ibunya..cuma aku terkdg tak kenal dia..sebab dia banyak version ayahnya...bit introvert. Dua minggu lagi jumpa nana semula..aku hanay perlu memotivasikan dia tidak perlu menjagarnya subjek..sekolah apsti meneydiakan kelas tambahan yang banyak buat top 10..ya Allah..satu eprmintaan pertama aku darimu untuk tahun 2012..berilah anaku ini berjaya mencapai 9A1 dalam PMRnya dan fayyadh 5A dalam UPSRnya. Itu permintaan pertama aku untuk tahun 2012. Amin amin ya rabbal Alamin.

Ini barulah tiba giliranku...untuk bertanya pada diri apa yang aku mahu pada tahun 2012 selain dari yang pertama tadi kejayaan anak anakku....inilah IMPIAN 2012 yang sempat aku imbas dari minggu terakhir 2011.

1. Perlaksanaan SPIRITUAL yang lebih mantap...Solat subuh berjemaah dimasjid dgn hubby, solat maghrib dan isyak dimasjid dan solat zuhur dan asar dimasjid walau berseorangan. bawa anak anak bila mereka ada bersama.

2. Menyertai jemaah usrah...friday dgn Azimah Shurfa, Weekend dimasjid berdekatan, follow Prof Muhaya dan Ustaz Idrus, Bulanan dgn team tertentu dan setahun 2 kali dgn tok guru Mai.

3. Pelbagaikan kegiatan khidmat masyarakat...bersama kwn atau seorg diri atau dgn saudara mara.ingin meneyrtai group anak ustaz fadil bla berpeluang.

4. Merancang ruang perniagaan yang lebih luas..mahu adad 3 corak bisness..Kembangkan IOPE..mula perlahan lahan Trip...mula perlahan lahan Bonda collection dan kumpul resepi mak dalam satu medium blog sebagai tapak bisness makanan.

5. Attending Course..thru University atau sendiri..pelbagai course untuk bina diri dan contacts. At least 1 sebulan.

6. Melawat saudara mara dan sahabat handai yang lebih susah hidupnya sambil bersedekah.

7. Lebih contactable dan mudah menyediakan ruang buat pelajar ebrbincang..bekas pelajar...kwn kwn dlm kesempitan dan saudara mara yamg sedang mencari arah..juga ruang dgn pakar pakar dan link link bisness...kalau bukan untuk senidri ..at least bantu market org lain.

8. Bawa anak anak dan anak anak zan bercuti 2 kali setahun, hantar apik dan anak anak ke kamp 2 kali setahun.

9. Bawa mak dan bak pergi UMRAH

10. Ibadat Qurban seekor lembu...jemput semua kaum keluarga dan penduduk cheneh berdekatan..amin amin amin...


Ya Allah...malam ini aku tanam IMPIAn...walau sebaik mana [un IMPIAN ku...ketentuan mu lebih ebrmakna buat kami..aku aku ya Allah...dalam hati berbunga bunga pada MY V Kuning...rezeki ku sudah etrtulis ditanganmu ya Allah..pelbagai ebntuk penuh nikmat...aku ingin terus BERBAGI BAGI rezeki kerana aku tahu itu adalah unjuranmu ya Allah...bukakanlah pintu rezekiku seluas lautan..permudahkan yang sukar..percepatkan yang lambat..perjelaskan yang sukar..begitu nikmat hidup dibawah peliharaan mu...Aku ingin lindungi insan insan yang aku sayang..insan insan yang memerlukan..insan insan ynag menuntut ilmu..insan insan yang malang...CEKALKAN hatiku ya Allah...SIHATKAN TUBUH BADANKU...Aminnnnnn