Wednesday, December 1, 2010

Tangisan Dihatinya....


Hari ini kali kedua aku menulis disini untuk bulan December. penulisan semalam sekadar menyambung tulisan panjang terdahulu. hari ini 2 December, pagi yang INDAH...sejuk dan selesa, segar untuk membaca sebagai santapan MINDA. Agenda awal pagi ini meneruskan bab pertengahan BETTER RELATIONSHIP.

Sedari semalam aku terfikir untuk menulis pasal Adik Iparku. Raja Amparizan wajahnya dimataku persis Pretty Zinta yang arwah adikku mempunyai taste yang hebat memilih perempuan dalam hidupnya. Kuasa jodoh menjadikan segala galanya cepat dan barakah. Aku masih teringat betapa CANTIKnya dik iparku kali pertama bersolek cantik dikala jari manisnya disarung CINCIN TANDA oleh ibuku. Dalam persalaman kami semuanya dicium tangan walau pun berpangkat adik. Aku bangga menjadi antara orang orang penting mengatur majlis adik lelaki kesayanagnku dengan wanita pilihannya terutama setting keewangan.

Dia wanita sederhana. Tutur katanya lembut kalau dalam kemarahan cukup dengan jelingan dan nada sinis. Aku tidak pernah mendengar suara pekiknya kalau dia sakit hati dengana dikku dia hanya menangis. Aku pernah melihat airmata kecewanya kerana adikku seorang yang bersikap expressive dalam memperkatakan sesuatu orang expressive sering terlupa kaat kata itu sungguh sakit untuk diterima bagi seorang yang bukan expressive.

Kini kisah kisah mereka tinggal kenangan. Adikku telah hampir dua tahun mengadap Ilahi. Aku amsih teringat arwah adikku ini pernah berkata.."Angah tidak pernah jenguk rumah ayah man kalau balik Chalok barat..padahal lalu untuk kebandar" Azamn selamba memberikan komen pada cara aku..lalau aku menjawab selamba.."buat apa angah datang kalau man tiada kat rumah..man kan sellau offshore"..lalu dia dengan menyinga berkaat kembali" jadi kalau man mati...angah tak kisah lah dengan anak anak man" Tesentap darah aku...Aku akui ada benarnya kaat kata dia. Mulai dari hari itu rumah ibu mertua adikku dikampung Gemuruh sudah menjadi rumah ketiga aku bila pulang ke kampung.

Aku masih teringat, pada malam Izan melihat gambar Arwah difacebookku. gambar terakhir arwah dengan aku..kami berbual peristiwa peritiwa terakhir arwah, Air mata Izan bagai hujan. Aku tahu bagaimana perasaannya ketika itu. Dia mnegaku dia amsih tidak mampu menerima kehilangan seorang suami yang cukup mebahagiakan seperti adikku itu terlalu cepat. kami tidur bersama malam itu..aku memelukknya kemas..menyapu air matanya..sambil berkata ..sabarlah sayang ..Zan bukan keseorangan. Angah berjanji angah berjanji angah bersatu dengan zan..anak anak zan juga anak anak angah. Dia merintih dalam pelukan kemasku. "Sedihnya angah!! ucapnya berklai kali..aku tahu betapa sukarnya untuk keluar dari kesedihan atas kehilangan kekasih dan suami serta ayah kepada anak anaknya.

Tidak siapa yang mampu menyeka air mata dihati Izan. Air mata abadi menangisi takdir ilahi yang lebih menyayangi suaminya. Kenapalah insan yang kita amat sayang diambil dulu..sedang mereka yang menyakitkan hati dan dibenci ramai terkadang panjang pula umurnya...terpancul kata kata begitu dari mulut seorang yangsa ngat kecewa hatinya. Aku akui aku juga terkadang terkeluar persoalan demi persoalan lantaran lemahnya IMAN. Aku pernah berkata..andai akudiberi peluang untuk bertnay satu soalan ada Allah...soalan kau ialah mengapa nyawa adikku ini dipinjamkan terlalu pendek dan ia diambil dalam keadaan anaknya sangat memerlukan dia..KALAU. tapi itulah hakikatnya..kita selamanya adalah HAMBA, kekuasaan dan kebebasan malahan segalanya terhad. Sebaliknya RHASIA ALLAH di Arash sana lebih tinggi sifat pengethauan yang diketahuinya...REDHAAAA lahhhhh dan taraf keredhaan itu lebih bererti bila berat untuk kita lakukan tapi kita berusaha keras untuk redha dan menerusakan hidup dalam himpitan redha dan sentiasa beringat wujudnya satu kuasa yang lebih besar milik pencipta Alam Allah subha nahu wataala.

Izan menempuh keseorangan bertarung melahirkan seorang anak perempaun yang diidamkan arwah suaminya. Dikala aku datang melawatnya..pelukan kami rapat dan aku terasa panasnya airmata Izan. Apalah yang mampu aku berikan pada Izan untuk menghentikan getaran duka dihatinya...siaplah aku. tapi aku ingin terus berdiri disampingnya. kini Alya hampir 2 tahun, mongel dan cute...pandai dan sangat memahami apa saja maklumat yang disampaikan padanya. inilah titip kasih cinta terakhir adikku buat Izan. Tiap kali izan memeluk Alya aku terlihat seluruh kasih Izan tertinggal buat anak itu. Itulah kenangan terakhir dari arwah azman.

Kenangan seminggu bercuti di Kuala Lumpur bersama kami...aku melihat ada sedikit sinar dimata Izan. Sinar yang pernah aku lihat dahulu ketika kami pernah ketawa bersama sama arwah. walau sinar itu tidak sepenuhnya. Aku menunggu baby Alya agak besar untuk aku menyiapkan pasport Izan dan Alya, aku berhajat untuk membawa mereka ke Bandung dan Umrah. Aku ingin menyusun sesuatu buat Izan..sesuatu yang meletakkan dia mampu berdiri semula dengan gembira demi anak anaknya dan menyimpan kemas kenangan CINTA AZMAN dihatinya. Aku ingin terus gembirakan dia at ANY COST. segalanya sudah tidak bermakna lagi buat aku tanpa Izan dan anak anak...entahlah jiwa aku sudah sebati dengan mereka.

Hari Ahad yang lepas, Izan dan anak anak menghantar aku ke station bas ditemani ayah dan ciknya. Bila kami berpisah sebelum tepat jam 10 pagi jadual bas berlepas, aku dan Izan berpeluk erat, dikala itu bukan ketawa yang kedengaran tapi esakan Izan untuk melepaskan aku pergi, aku menyapu air matanya lagi...hangat air mata itu...aku sendiri tidak mampu menahan air mataku dari jatuh dipipi ini..aku seka air mataku..pandanganku kabur dikala aku mencium anak anak saudaraku sambil berpesan..jangan nakal sayang..bagi kerjasama dengan ibu..ummi akan pulang lagi..kita akan berjumpa lagi..tunggu ummi. kalau aku ada permintaan istimewa buat Alalh..ku panjatkan doa..ya Alalh panjangkanlah umurku...murahkanlah rezekiku..aku ada mereka untuk terus dijuangkan bersama Izan tolonglak kami ya Allah.Lambaian kami kian jauh...bila aku mengesat air mataku...baru aku teringat aku perlu pulang...Nana, fayyadh dan harraz menunggu aku dirumah Mak.

Izan nama yang sering adlam mimpiku, tidur dan jagaku, top important list dalam telefon bimbitku bukan atas dasar sekadar kasih sayang...malah yang lebih penting rasa tanggunjawabku pada mereka dana pada ibu bapaku.

zan..angah ingin terus melihat senyum dan sinar matamu dik!!