Tuesday, August 10, 2010

Aku dan Kenangan....


Badan terasa berbisa bila banyak minum ais bersantan sewaktu makan tengahari bersama Dhiha 1 jam yang lalu. Radhiha kawan satu sekolah, sekolah menengah Agama Khairiah Kuala Terengganu satu satunya kawan yang begitu bersungguh sungguh mencari aku dan kami sering bertemu, makan dan sembang bersama berkongsi pelbagai cerita suka duka. Dhiha tidak banyak berubah.

Seperti biasa..Dhiha pasti bertanya kisah keluarga dan anak anak apa lagi setelah balik bercuti dari Kota Kinabalu.Pelbagai kisah aku kongsi bersama nya..dan Dhi seakan teringin untuk mengikut aku kiranya ada destinasi menarik buatnnya. Masakan Tidak Dhi...kata orang lagi banyak kita berjalan dengan kawan lagi kita mengenali hati budi kawan tersebut. Siapa pun kawan yang hadir dalam hidup alu .Semuanya aku hargai selagi tidak mengkhianati...begitu mudah prinsip aku.

Dhi bertanya pasal pertemuan aku dengan Jimmy sambil ketawa aku bercerita..seakan ditepis Allah pertemuan yang dirancang itu Dhi..tapi dia masih kawan Za..malah..semakin rancak dia berkongsi kesukaran yang dilauinya bersama teman wanitanya. Dalam banyak situasi dia seakan dipermainkan oleh teman wanitannya dan sehingga dicounsel barulah dia melihat dimana batsan masa yang perlu diambil kira. Aku menasihati dia sebagai kawan kerana aku faham apa yang dia inginkan....

Dikesempatan itu juga kami bercerita pasal kekasih lama...Cerita Nazre mencari aki..cerita Ibi yang terjumpa dalam fb dan kami bersapa...Dhi memahami seorang aku yang suka menilai reaksi seseorang terutama lelaki..apa mereka jawab..apa mereka fikir itu adalah sebahagian maklumat kerja aku...Dhi seakan neli dia emmahami bila aku akan berlakon...dan mengapa aku perlu berlakon. sekadar melihat reaksi.

Aku sendiri tidak menyangka...aku boleh melihat serpihan kenangan didepan mata satu persatu dengan hati yang tidak berbolak balik malah jengkel untuk menerima perasaan itu kembali. Aku mendengar dengan jelas kegembiraan insan insan yang pernah bermesra dengan aku..aku melihat dengan hati keriangan hidup mereka...persoalannya mengapa mereka masih mencari aku...Apakah keriangan itu sekadar lakonan sebaliknya dalam hati mereka bersarang 1000 persoalan. Untuk Jimmy terang dan jelas...jimmy tidak lagi berahsia dari aku...aku tidak minta begitu tapi bila dia melihat potensi aku yang mampu menolongnya melihat kisah barunya secara kasar...dia melihat akus ebagai kawan abadi yang dia mampu mengadu suka dan duka. Aku bukanlah suka sangat untuk mencampuri urusan orang lain...tapi bila menjengah sedikit ada unsur unsur permainan dan kepergunaann ..hati aku menolak untuk minda aku campur tangan dan memberikan garis panduan yang betul beserta ketegasan yang perlu dimainkan seseorang.

Nazree menelefon dengan ucapan selamat berpuasa sebelum dia naik ke off shore. jimmy semakin kerap mencari aku di online sebagai pakar rujuk. Dia tidak pernah lekang dari membahasakan aku sayang. aku tidak pasti ..mungkin kerana dia merasakan akulah seseornag yangs angat baik terhadapnnya. sementara Nazre eaakn ingin mengambil peluang mengisi kekosongan waktu dan hatinya dengan berbual denganku....satu ketika dulu keadaan kami sangat TERBATAS.

Terkadang aku bertanya sendiri megapalah kenangan itu seakan datang semula dalam hidupku. walau dia tidak menggangu..walau aku berjaya menjadi sekuat aku . Inilah ujian namanya. Setiap kali aku menatap wajah suami ku hati aku berkata kata...aku tidak tergamak melihat air mata diwajahnya..air mata dia kehilangan aku. Dia terlalu menjaga agar hati aku kembali kepadanya...apa yang aku mahu ..apa yang aku pinta itulah keutamaannya. Aku memang pernah kehilangan kepercayaan padanya..dan memang sukar membina balik kepercayaan itu tapi KESABARAN aku telah membeli kembali segala cinta dan kesungguhannya semuanya untuk aku dan anak anak.


Kini aku melihat kenangan lalu...bila air mata sering menjadi teman tidur ku..seakan gelap meyelubungi diri seolah tiada ruang cahay sedikit pun agar aku beroleh cahaya untuk menerokai jalan di hadapan. rasa takut dan gerun untuk bertemu orang kerana seraut wajah ini seaakn tidak mapu mengukir sebuah senyuman... teasra seakan mereka tahu duka hempedu yang sedang aku kandung.

Benarlah kata orang..peluang kedua akn buat kita lebih bahagia...peluang kedua yang Allah berikan pada kau betul betul membuatkan aku tidak meletakkan CINTA manusia ditempat teratas..tapi seblaiknya CIntaku dan syukurku pada yang esa mengatasi segalanya...hubungan sesama manuisa ini perlu diperhalusi dan pamirkan semata mata sebagai keperluan kehidupan denagn redha Allah...itulah aku dan kenangan...aku masih menjengah melihat setiap inci khilaf diri di ruangan kenangan itu sebagai peluang untuk diperbetulkan demi sebuah keinsafan diri.