Thursday, August 19, 2010

Hati Emas.....yang aku cari!!!!


Hari ini Jumaat kedua untuk bulan Ramadhan yang mulia ini. Segar terasa mendahului hari ini dan hati sangat ceria. Kebetulan di radio lagu M nasir...Hati Emas..rindu pada lagu itu....Mencari hati emas bukannya MUDAH. Betul seklai ramai manusia sekarang hati besi yang sudah berkarat...kaalu kita bertemu dengan seseorang yang berhati emas hargailah dan jagalah perhubungan agar kekal dalam circle kita...kerana bersama mereka mereka yang berhati EMAS ini sebenarnya kita merasa amat bahagia.

Semalam aku tertarik dengan kenyataan Ustazah Nora di FB...kenapa ada jugak manusia depan cakap lain belakang cakap lain. Aku terfikir untuk memberikan komen..ini yang menyebabkan aku sangat sukakan FB. Komen aku berbunyi...ramai org mcm tu Nora..ramai jugak yg baik..tak usah penat berfikir kenapa mereka bergitu..Allah jadikan mereka ebagai UJIAN buat kita...terus mencari dan enjoy dengan yang baik baik..atau kaalu kita pandai gunakan the same method dgn org mcm tu..baru kita boleh GENG dgn mereka..hehehe. Dan seorang ustaz juga memberi komen...jangan terkejut USTAZAH..hehe..

Hidup ini sebenarnya baagimana kita menongkah arus. Memang sifat arus mengalir ke satu arah dengan pelbagai bentuk cabaran ...kita perlu menggunakan daya bijak dan kreativiti disamping bina sebuah kekuatan..TIADA SESIAPA PUN YANG BOLEH MEMBUAT DIRI KITA DOWN..kerana kita tidak benarkan. Air mata yang kita miliki ni cukuplah kita gunakan untuk menangis didepan Allah mengenag kurangnya diri dari sudut perhambaan dan untuk meyemarakan lagi kemanusiaan denagn melihat dan merasai penuh simpati kekurangan dan kedaifan hidup orang lain. Aku amat bersetuju dengan dua perkara tersebut maalh terkadang aku ksian melihat orang orang muda yang amsih terkial kial mencari diri..sesenangnya meletakkan diri didahan yangs angat RAPUH wahal dia tahu dia pasti jatuh tersungkur...begitulah manusia...terlalu banyak kekurangan justeru itu manusia tidak boleh SOMBONG.

Hati EMAS yang aku miliki untuk sentiasa dengan manusia yang mampu mengimarahkan lagi nilai kemanusiaan dalam diri...dan bila nilai ini begitu teguh aku ammpu melihat betapa agungnya Allah menyusun dan mentadbir alam ini...begitu kerdilnya kita..terkadang kita ibarat muka tidak malu..suka meminta minta..suak seronok seronok sahaja..sedang semua itu bukanlah tujuan kita dijadikan Allah. Alah sedang melihat kita..Alalh sedang mendengar kita..Alalh tahu isi hati kita..Alah faham kelemahan kita..setiap cabaran yang didatangkan Alalh sebenarnya banyak mebuka runag untuk kita membaiki diri..usahlah mennagis dan meratapi seakan kita tidak percaya dan yakin pada keadilan Allah. satu hari dulu aku pernah terfikir satu kenyataan yangs emapt aku lontarkan di FB dan mendapat banyak sangat sambutan kawan kawan...kenyatannya ialah..Siapalah kita untuk berharap pada sesuatu yang indah sahaja..sedang Allah lebih mnegetahui dan berhak menduga kita...malah disetiap cabaran dan dugaan diselit satu pengajaran yang hakiki yang mampu mematangkan diri dan membantu kita menenemui jalan yang lebih betul...yakinlah dengan kuasa dan Adilnya sifat Allah yang menyusun atur segala dibumi ini.. Alhamdulilah!!! ..usah mengeluh lagi..laluilah dengan sabar dan tenang!!!

Itulah yang aku mampu garapkan sebahagian penaglaman sendiri..sebahagian daya fikir terhadap kehidupan insan disekeliling aku...aku yakin banyak yang mengahrgai kata kaat sebegitu kearna kita sesama manusia tidak boleh lari dari saling perlu memerlukan antara satu sama lain. Hari ini harapannya hari terakhir ma'zurahnya aku..BESOK aku tidak sabar untuk kembali menghayati kesucian Ramadhan bersama anak anak dan suami yang sedang aku pimpin perlahan lahan...mereka adalah AMANAH TUHAN buat aku...BANTULAH aku sellau ya Allah..hanya pada mu aku sentiasa meminta...Amin.