Monday, July 16, 2012

Titis Hujan dan Bahang kemarau
Alhamdulilah syukur pada Allah nafas masih bersisa, masih berdaya menghidup segarnya rahmat disebalik oxygen yang menghidupkan nyawa manusia sepertimana yang sudah diputuskan Allah keatas alam ini. Alhamdulilah aku masih terpilih untuk nikmat nikmat begitu dari Allah, bermakna juga aku masih terpilih untuk bangun dan sedarkan diri dari mimpi yang panjang, bangun untuk membawa diri jauh dari kekacauan syitan dan iblis, bangun untuk mengenal pasti tipu daya syaitan yang saban waktu cuba mengambil tempat yang sepatutnya diletakkan keimanan. Alhamdulilah juga maknanya aku masih berpeluang memohon pada Allah untuk diberikan IMAN dihati.
Hujan lebat dan kilat sabung menyabung diluar sana, hadirnya hujan memberi rahmat, hadirnya kilat dan guruh tanda amaran Allah, serasa kita tidak jauh dari Allah, lantas tidak perlu menyombong diri dan tidak perlu juga merasa takut. Bahang kepanasan hari ini, lantas terpadam dengan sejuknya titisan hujan, begitu mudah Allah menghapus sengsara dalam kehidupan kita. Alangkah ruginya orang yang tidak melihat, malah buta dalam celiknya mata mereka. Alhamdulilah hati ini semakin tenang dan senyum diwajah ini semakin lebar mengiringi aura ceria yang sentiasa terbit bila hati penuh dengan ZIKRU ALLAH.
Hari indah ini ada hari Isnin, hari yang disunatkan berpuasa apalagi Syabaan masih berada dihujung waktu. Ada lagi 4 hari, seklai lagi pada hari khamis akan datang walau sudah banyak kwn mengundang makan tengah hari, bukan hati ini tidak sayang, dan bukan jiwa ini tidak cinta, namun hati yang lebih menyintai Allah akan lebih tulus dalam persahabatan, insya Allah. Terlalu rugi rasanya mendahulukan makanan dan minuman dari Syabaan yang semakin berlalu, dengan 2 sebab sunat dapatlah dua ganjaran pahala, puasa sunat isnin khamis dan sunat Syabaan. Manalah tahu, entah entah inilah Syabaan yang terakhir kalinya. Aku bersyukur, Allah terus membimbing diriku, disaat aku tiada sesiapa lagi untuk diharapkan dan dipercayai, barulah aku melihat Allah tetap disitu menanti kehadiranku sepenuh hati. Kini walau aku dikelilingi insan kiri dan kanan, hatiku tetap akan terus terisi dengan hadirnya Allah, tuhan yang mencipta alam dan kehidupan ini. Yang begitu pengasih dan penyantun sifatnya.
Hujan semakin reda, basahnya menyelaputi bumi menjadikan bahang sejuk menyelimuti diri, hilang rasa tegang cuaca panas, hilang rasa gusar balik kerja mengadap cahaya matahari petang yang memedihkan mata, sesekali datang hujan sudah cukup membawa rahmat buat seisi alam, namun bayangkanlah kalau langsung kita tidak ada matahari. Allah sudah menyusun atur dengan baik sekali bumi ini seperti yang diwarta dalam al Quran, Allah menjadikannya dengan mudah sekali. Namun kita manusia yang tidak sempurna begitu berkeluh kesah walau tinggal dalam penciptaan yang penuh sempurna. Begitu juga dengan peraturan Allah, hukum Allah dan ketentuan Allah begitu sempurna sifatnya, kita tidak boleh melaluinya kerana kita terlalu tidak sempurna KEIMANAN dihati. Sistem yang sempurna, untuk jiwa yang sempurna, jiwa yang sempurna ialah jiwa yang terdidik dengan IMAN.
Aku terlalu JAUH dengan sempurna, namu aku akui menjadi sempurna dimata Allah lebih mudah dari membina nama dimata manusia. Allah tidak melihat kulit kita, tapi Allah melihat hati kita. Walau terlalu jauh dengan sempurna, sebagai menyedari apa yang aku miliki hari ini sangat sempurna sebagai pemberian dari Allah, aku ingin terus berusaha mendekatkan diri dengan Allah. Dengan Allah tidak pernah ada nilai TERLEWAT atau TERLAMBAT, pintu taubat dan keampunan sentiasa TERBUKA LUAS. Lagi 2 jam setengah, insya Allah sempurnalah puasa sunatku hari ini, walau tidak bersahur, langsung getir lapar dan dahaga tidak terasa. Alhamdulilah, sesekali mengisi waktu makan yang lumayan dengan hidangan jiwa dengan inti pati AlQuran sangat bererti bagiku bagai hujan lebat yang datang pada waktu kemarau yang panjang. Alhamdulilah, waktu yang selalunya diisi dengan makan dan sembang dengan kawan, hari ini menamatkan surah Ar Raad, dan insya Allah menjelang petang sebelum berbuka, akan memulakan surah Ibrahim dan boleh dihabiskan menjelang maghrib. Cerita ceriat didalam Al Quran begitu menyentuh jiwa, hampir saban waktu Allah berpesan Agama Allah itu adalah sebenar benarnya agama, tanpa ragu, terlalu sempurna ianya diturunkan, terlalu agung sifat nabi dan rasul. Melihat kejadian dan keindahan alam disitulah wujudnya keagungan sang penciptanya untuk mereka yang berakal. Aku tidak mampu untuk berpisah dari ayat ayat Allah terlalu lama, ayat ayat ini bagai cahaya didalam hati menyinari kalbu dan meneguhkan iman.
Juadah berbuka puasa hanya BUAH KURMA dan Segelas susu. Sejurus lepas solat maghrib, barulah hidangan mee goreng bersama sambal cili bonda akan dinikmati kami berdua, aku dan hubby. Dia sudah mengambil alih tugas meneydiakan keperluan, semestinya akulah yang bakal berusaha mengasilkan hidangan. Sama sama susah, sama sama senang, nikmat makan dan rasa kenyang dinikmati bersama sambil beryukur atas rezeki sederhana yang tidak pernah putus dari Allah tuhan yang maha pengasih. Inilah dia nikmat hidup yang tiada taranya, bersederhana dan beringat, tika gembira hanya senyum. Ketika berduka biarlah sejadah lencun dengan air mata. Yang pasti dihati sentiasa ingat ALLAH MASIH ADA buat kita SELAMANYA.

Selamat berbuka puasa buat semua yang menikmati PUASA SYAABAN.