Wednesday, July 21, 2010

Aku BEBAS....


Pagi ini hujan masih renyai..aku suka hujan tapi dadaku tidak begitu tahan...mula rasa terbatuk batuk. Sedari malam kepala mengingati tugas pagi ini dikampus Petaling Jaya. Awal aku sampai..masih sunyi pejabat lamaku ini..dan aku teringat untuk breakfast bersama sahabat baik yang agak lama tidak bersapa lantaran kesibukan..Kak Noni.

Sarapan pagi yang ala kadar...bersama Nescafe tarik..semoga segar minda pagi ini...apa pun hidup mesti gembira...gembira dengan sekeliling teman teman..anak anak..kasih sayang suami yang tidak berbelah bagi...Ya hati begitu TENANG..lepas sarapan aku terus menyelesaikan hutangku pada Kak Noni. Kerja di Situ tidak begitu banyak...tapi penting untuk aku menghadirkan diri, lantaran itu aku kemukakan tawaran kepada kawan kawanku yang ramai dikalangan mereka PENGEMAR KAIN..hehe bisness sikit sesambil bertanya khabar...aku memunggah beberapa helai kain kain yang mereka suka...Alhamdulilah...kalau niat kita baik rezeki pasti mendatang. Inilah gerakan hasil idea Little Asia antara aku dan Nelli...

Pulang ke Ofice Nilai..seperti biasa..langkah pertamaku ialah UPDATE EMAIL. Arghhh email Jimmy lagi aku sebenarnya tidak berharap untuk berfikir pasal dia. Tapi aku terusakan juga membaca emailnya..semuanya pasal kerjanya dan ceritanya yang tidak lama lagi akan kembali ke Australia. Disertakan bersama itenary penerbangannya dengan harapan aku akan menunggunya untuk secawan kopi..aku menarik nafas...entahlah..dan tiba tiba dia menegurku di talian yahoo messsenger..Hi you!! lalu aku menjawab seketika...lalu dia bertanya...Ok I will put it in my schedule...aku kira waktu yang diberikan padaku itu tidak memaksa aku untuk mengambil cuti. Dia bertanya dengan lemah lembut tentang satu lagi soalan...seolah ketakutan. Adakah aku Add Urai difacebook...aku jawab yesss..any problem??..for what??..just for friends...we chat about 30 minutes yesterday. aku dengan terbuka memberitahu...ko lelaki suka berahsia..hehe. Aku faham perasaan dia..lalu aku janjikan padanya...you dont worry..I will not mention about US..she will never know I promise you...hehe...nampak dia lega!! dan aku katakan padanya..dia seorang yang baik dan peramah..semoga dia mampu menjadi wanita yang mampu menjaganya seumur hidup...HAPPY DIA!!!..aku tidak rasa apa apa lagi hari ini...semalam sudah berlalu tapi terlalu sukar untuk aku ignore segala permintaannya...senang CERITA... I know what I am doing...I am happy here when I feel that you will be so happy with her. Alhamdulilah..

Aku sudah faham aturan perjalanan ini. Satu ketika kita diketemukan atas satu sebab yang bernama tekanan...sudah tiada arah lain lagi selain mencari seseorang yang tidak dikenali untuk berkongsi..dan perkenalan itu membawa rasa sayang kerana saling memahami apa yang dinamakan KEMELUT. Apa pun kami sama sama memegang rahsia..rahsia hidup ku dan rahsia hidupnya...aku tidak akan sesekali membuka segala cerita yang aku tahu...aku sajalah tempat dia bercerita segalanya...aku bangga tempat itu masih tidak boleh diberi pada orang yang baru dianggap ISTIMEWA dalam hidupnya. Begitulah lumrah hidup, kekadang kita serasi dari segi keseronokan tapi bukanlah senang untuk menjadi seseorang yang boleh menerima apa saja keadaan hidup orang lain. Aku memainkan peranan itu untuk sesiapa saja yang mengenali aku..kerana aku yakin semua manusia dilahirkan bersama keunikan tersendiri...dalam jangka waktu menyelesaikan kemelut hidup..menempuh gelombang hidup..keunikan itu juga terserlah pada cara mereka mneyelesaikannya. Janganlah kita menambah luka dan susah mereka...berilah mereka sokongan...berilah mereka RUANG. Setiap ruang yang kita beri kepada orang lain akan memulangkan rasa tenang dan bahagia yang Allah titipkan sejak azali pada kita sebagai hambanya dimuka bumi ini.

Aku bahagia berada dikalangan orang orang yang sedang derita...Ada pelbagai wajah derita yang dihadapi manusia...ada yang boleh dirawat, ada yang terpaksa terima seadanya...apa pun kadar derita itu sudah diukur Allah sebelum dicampak derita itu pada kita. Setiap mereka yang mampu keluar dari DERITA dengan seribu usaha dan tawakkal...Allah menjanjikannya kebijaksanaan...melalui kekuatan hati dan ketajaman minda. kerana itulah kalau kita melihat mereka mereka yang hebat kebanyakannya pernah DERITA TERSUNGKUR...

Hari pun sudah merangkak senja....tugasku pada anak anak sedang menanti..hatiku tenang dan jiwaku bebas...aku ingin terus BERANI, POSITIVE dan THINKING BIG...jalan untuk bahagia itu terlalu banyak ..jangan kita sempitkan dengan ukuran minda kita lantas mengenepikan nikmat nikmat yang Allah sediakan untuk kita meneruskan hidup...I BELIEVE IN LOVE..just because of YOU...my GOD!!!!