Wednesday, January 2, 2013

Bina TENANG 2013
TAHUN BARU datang lagi. Tahun 2013 yang masih menjadi tanda tanya besar apakah isi kandungan didalamnya sebagaimana lagaknya kita bila mendapat buku baru. Tertanya tanya apakah isi kandungannya, yang pasti diawal saban tahun kita merancang itu dan ini yang kebanyakan kita menamakannya AZAM. Alhamdulilah sebulan sebelum datangnya awal tahun, Allah perluhatkan padaku TANGGUNGJAWAB. Waktu yang diberikan, masa yang diperuntukan, umur yang telah dipinjamkan ada tanggungjawab disebaliknya.

Biasa kita sibuk dengan Azam, melihat azam tahun yang ditinggalkan mana yang terbengkalai dibawa ke tahun baru. Umur sebegini, aku sudah bosan melakukan perkara CHILDISH ianya seakan berangan angan dan angan yang mana tak jadi dan buka ruang baru untuk terus berangan. Menyedari tanggungjawab yang semakin jelas kelihatan, tugas utama untuk melangkah ketahun baru ialah MELIHAT KESILAPAN DIRI. Sedar atau tidak kita semua tidak boleh lari dari kesilapan. Namun bersyukurlah kalau kita terpilih untuk menyedari apa kesilapan yang kita lakukan dan semakin hebat andai kita mampu mengkaji mengapa kesilapan itu berlaku. Sebaliknya, malanglah kita bila langsung tidak perasan malah tidak menyedari kesilapan kerana sudah TERBIASA hidup sedemikian. Benda biasa sering dianggap betul dan sempurna.
Langkah melihat kesilapan diri bermula dengan aktiviti menyenaraikan semua kesilapan diri dalam satu senarai panjang. Adalah lebih baik kalau mampu dispesifikasikan. Senarai kesilapan dirumah, senarai kesilapan dipejabat, Senarai kesilapan diri sendiri, Senarai kesilapan dengan anak anak dan pasangan. Pasti kita dapat melihat satu senarai besar. Itulah juga senarai tanpa kita sedari kita mungkin mengulanginya semula ditahun ini. Alhamdulilah untuk senarai 1(Dipejabat), reach late in the morning, No list to do, Over excessive usage of FB, No daily planning, weekly planning and monthly planning, No task delegation, No psychological incentive game, Not breakfast on time, not lunch and prayer on time, Over depend on friends around to move fast. Mungkin banyak lagi yang boleh disenaraikan. Sementara untuk Senarai 2 (Dirumah), Feel lazy and lay down, Hook with TV, No well monthly, weekly and daily planning, No Fix schedule, No task delegation, No list of work, No set time limit, Not wake up early. Mungkin juga banyak lagi. Semasa membuat senarai, jujurlah dengan diri sendiri. Selama mana kita tidak merasakannya SALAH, kita sebenarnya membela dan selesa untuk mengulanginya lagi.

Aspek teratas yang pernah dipilih untuk dirancang dengan teliti ditahun lepas iaitu ASPEK SPITITUAL. Inilah elemen terpenting untuk manusia, kerana disinilah terletak kunci ketenangan dan bila tenang energy menjadi semakin banyak, hati bahagia dan sikap positive. 3 ciri ini menjadi asas untuk apa jua aktiviti kehidupan. Aku mengakui, bila terbina spiritual, base diri menjadi kuat, sempena tahun baru ini usaha usaha pelbagai perlu dirancang untuk lebih memperkasakan spiritual ini. Alhamdulilah ada 10 senarai penting yang paling dekat dengan kehidupan, 1. Solat, wajib dan sunat 2. Bacaan Quran dengan bacaan wajib harian sebelum solat dan bacaan berterusan selepas solat, 3. Hafazan satu muka 1 minggu dengan makna setiap kali sebelum tidur, 4.Qiyamulail setiap hari  5. Qiraat harian 5 surah utama  6.Aktiviti Masjid setiap hari Jumaat. 7. Solat jemaah subuh dimasjid, 8. Sightseeing masjid  9. Programme cuci masjid  10. Zikir Harian asmul husna dan imam Ghazali. Insya Allah semoga Allah permudahkan usaha usahaku kearah menjadi lebih baik saban hari, minggu, bulan dan tahun.

Sebulan January menjadi praktikal ground untuk dua elements dan sebulan ini juga menjadi menjadi bulan perancangan terperinci aspek aspek lain. Kunci kelancaran hidup ialah ketenangan, bila diri, jiwa dan tenaga tenang, mudah untuk terus merancang dan melaksanakan.
Aku hanya memilih JALAN ALLAH sebaik baik jalan kembali untuk hidup dunia dan akhirat.