Monday, September 12, 2011

Pulanglahhhhhhh


Hari ini Syawal pertama aku berpuasa..hari ini juga adalah 14 syawal. Sudah hampir separuh bulan Sywalam berlalu aku NEKAD untuk memulakan PUASA GANTI DAN SUNAT kerana nikmat dan barakahnya Syawal. Syawal bulan CERIA..bulan Raya..bulan kegemilangan..rugi rasanya kalau tidak menikmati Puasa 6 dibulan Syawal walau begitu Terik cuaca, begitu hangat udara dan begitu tidak stabil kesihatan diri, Alhamdulilah bila kita MEMILIH untuk melakukannya nescaya kita MAMPU menyelesaikannya..Amin.

Begitu PANTAS masa berlalu samatelahan lagi jadual dan kehidupan yang PENUH pengisian. Banyak yang tidak TERKEJAR dan banyak juga yang masih kemas dlm katogery IMPIAN. Alhamdulilah anjakan berlaku walau momentumnya tidaklah BESAR sangat, cukup jelas terbukti kita belajar BERUBAH dari KEBIASAAN. Pejam celik Ramadhan sudah berlalu, Bulan yang penuh pahala untuk dikutip dan dinikmati, bulan yang membuang satu cabang NAFSU dlm hidup kita, Aku begitu merindui ramadhan, moga Ramadhan seterusnya masih mampu dinikmati, dan syawal dirai sehebat hebatnya demi mebearkan KECERIAAN yang dipinta oleh ALLAH.

HAri ini kenalah bersedia untuk BERBUKA, perbincanagn dgn pelajar juga sudah sempurna, aku perlu disciplinkan diri untuk tidak HAIRAn dgn undanagn Jamuan Raya. Fokus dikepala juga semakin TAJAm, Bisness semakin MANTAp. dalam tempoh 2 bulan MODAL sudah terbayar, dan seronok melayan pelanggan jauh dan dekat. Lagi seronok mendapat kenalan BARU dan tidak kurang juga seronok sahabat lama juga mula bertapak semakin hampir kembali. Tiada apa yang perlu dirahsiakan bila seorang kawan biasa mintak dikongsikan sebuah IDEA BISNESS.

Dalam kita melihat KEPELUAN DIRI, kita sebenarnya melihat KEPERLUAN ORANG LAIN. Apa yang kita perlukan juga diperluakn oleh orang lain, kalau kita suka dengan satu satu eprkara mesti ada orang lain juga suka dan teramat INGIN memilikinya. Aku tidak menyangka semenjak datangnya Syawal Rezeki bisness kami semkain BERHASIL. dalam tempuh 2 minggu, product habis terjual, aku adn Maria tercungap cungap kekeringan product sekrg, semakin banyak penunjung baru dan repeat orders.

Kini kami sudah ada 5 agent, dan kemungkinan 2 sole distributor, satu yang sangat mengejutkan bila kawan lama mintak dikongsikan IDEA , CARA dan akan serious aklau KEYAKINAN ada...Secara jujur dia meminta..za tolonglah bimbing aku dalam bisness, aku dah tak nak fikir kerja yang sama sampai 10 tahun akan datang. TERHARU aku mendengarnya, aku bukanlah pandais angat, tapi aku YAKIN apa yang aku FIKIR< RASA < FAHAM DAN TAHU sangat ebrguna buat dia. Atas 4 perkara iinilah akan aku KONGSIKAN bersama dalam acara berkopi nanti dalam minggu ini. Terimakasih Dian kerana sanggup mencari aku, taajub dengan apa yang aku plan dan ingin terus mengekori jejak langkah company kami dan bersedia menajdi company pelapis atau sole distributor..Alahmdulilah. Long way to go...kita akan susuri jalan jalan ini bersama.

Akan aku beritahu Dian...rupanya CONTACT sangat penting. tanpa Contact kerja kita tidaka akn menajdi mudah..kita kena mempunyai ruang CONTACt yang LUAS..kena suka dihubungi dan menghubungi..rasa bebas dan lepas bila berada dalam kelompok yang bergelar MANUSIA. kerana rasa BEBAS denagn manusialah menajdikan aku BERANI untuk Ke Korea hanya kerana seorang yang aku panggil ADIK LI.

Aku juga perlu memastikan Dian faham, TEAM. Working with team is more interesting dari working alone. two heads is better than one, banyak kerja bleh dilakukan dengan TEAM kerana banyak idea mengahsilkan kerja yang lagi kemas. Ada orang kata kalau nak buat bisness kena BIDANG kita, aku tidak bersetuju, bisness adalah suatau yang kita nampak peluang walau bukan pada BIDANG kita. Aku bidang kaunseling tidak ekna mengena dengan SKIN CARE tapi peluang yang aku jumpa pada PRODUCT dan TEAM menjadikan semua unsur field atau tidak field itu sudah tidak penting. Aku work togetehr dn Amrai dan Li yang handal dalam bidang Skin care dan LI dalam bidang Komputer.

Aku juga YAkin seperti mana aku begitu juga DIAN...kita percaya dulu baru kita share..kita share kerana bagus..Business cum sharing..kita buanlah SOLELY business sepertimana product product yang sudah banyak dimalaysia. Kekuatan product abrulah menyusul sebagai agend penyokong. Niat utama kita berkongsi sambil bebrisness jauh seklai menipu orang, ruang bisness pada kita bukan untuk menipu tapi untuk membina hubungan jangka panjang.

Aku juga akan berkongsi MILTON MODEL pada Dian...Milton model menajdikan minda kita lebih fokus dgn apa yang kita mahu dan berperanan banyak dalam mengenal pasti PELUANG disekeliling kita. Aku seronok melalui proses 2 ini semua..siang dan amalm aku panajtkan doa pada Allah permudahkan urusanku..jayakan hala tuju kami..beriakn kami sedikit dari kekayaan mu yang BESAR itu ya Allah..satukan hati hati kami untuk menyayangi TEAM lebih dari menyayangi MATERIAL...semoga MISI DAN VISI kami TERCAPAI...nun disudut hati , aku doakan semoga PARTNERKU Maria dan Li selamat sampai ke Chingmuro Korea dalam penerbangan 7 jam air asia...aku teruja dengan eprsahabatn mereka, aksihs ayang mereka dan yang paling penting KEPERCAYAAN yang tidak berbelah bagi dari mereka dengan CASH FLOW yang banyak dalam akaun aku. Aku berjanji akan aku PEGANG dan hormati kepercayaan ini..inilah ahdiah yang berharga buatku...rupa rupanay Allah itu sangat Maha mendengar dan melihat..dia mendengar doa doa ku..kesengsaraaan ku. hiba tangisku..kelu dan diam dalam paksaanku bila aku dikhianati banyak pihak selama ini, rupanya aku dibalas dgn satu puncak kepercayaan TERTINGGI dalam persahabatan..amin. Serasa Maria dan Li bagai adik sendiri...cuma tidak diakndung oleh ibu yangs ama dan tidak ditarbiyahkan oleh bapak yang sama..back ground aku dan Li lebih kurang...tapi kami berdua amat bertuah memiliki insan BERNAMA MARIA yang sangat dekat dgn kami...Manusia yang Berhati MALAIKAT! memang sukar dicari...we are mutually support each other for all GOOD....

Raya tahun ini sangat CERIA walau tidak lengkap..Ceria dgn kehadiran LI dan Maria..serta kunjungan YEN NE LUM...tidak lengkap kerana hati kecilku sangat RINDUKAN Along kakakku.....aku tidak KERUAN dipagi syawal kerana RINDU itu...tapi apakan daya, berpisah mungkin lebih mengajar kamu untuk mengerti ERTI KAMI SEMUA buat kamu.


Semoga dirimu Sihat Long!!..kalau kita tidak bertemu lagi didunia ini..akhirat nanti aku tetap adikkmu dan kau tetap kakak ku...walau apa pun...bagaimana pun disudut hatiku...PULANGLAHHHHHH....itu belum lagi disudut hati mak dan Bak....