Monday, March 22, 2010

Syukurilah NIKMAT...Mungkin hari ini....

Mungkin hari ini...kita ketawa dikelilingi kawan kawan
Disana ada insan yang menangis pilu keseorangan....
Mungkin hari ini kita bangga mengengam gaji sebulan...
Disana ada insan yang masih tiada pekerjaan dan kabur tentan keewangan...
Mungkin hari ini...kita seronok bercerita dengan ibubapa kita...
Disana hari ini..ada insan yang meratapi pemergian keduanya...
Mungkin hari ini..terlalu berselera kita makan...
Disana hari ini..ada insan yang terpaksa menelan maknan basi dari terus kebulur
Mungkin hari ini..kita terlalu berharap sesuatu..
Dasana ada insan yang sudah lupa pada sebuah harapan
Mungkin hari ini kita terlalu memilih sesuatu...
Disana ada insan ynag tidak ada langsung pilihan dan kehidupan
Mungkin hari ini..kita terllau letih melyan kerenah anak anak..
Disana ada orang yang saban tahun meratap minta dikurniakan anak...
Mungkin hari ini kita bangga dengan rumah besar dan kereta mewah...
Disana ada insan yang tidur daklam kesejukan dan sudah terllau letih berjalan kaki..
Mungkin hari ini kita mencari cari banyak peluang...
Disana hari ini ada insan yang langsung tidak berpeluang...
Mungkin hari ini kita bangga duduk dikerusi empuk dan pejabat berhawa dingin...
Disana hari ini..ada insan yang bekerja dibawah terik panas mentari dalam kesakitan..


Syukurilah apa yang kita Ada...gandakanlah nikmat dengan BERKONGSI dengan mereka yang terdekat dengan kita...KETENANGAN dan BARAKAH pasti akan datang sendiri!!!!

Masih Ada CEMBURU...


Salam mesra dan kasih sayang buat yang masih setia membaca perkongsian saya ini. Semalam banayak idea mencurah curah tetapi masa terlalu tidak mencukupi untuk berdepan dengan screen kecil ini dirumah. Pagi ini cipta suatu kelainan dari hari hari sebelumnnya bila berkumpul breakfast bersama beberapa kwn kwn yang agak lama tidak bersua...hingga kehairanan mereka...MANA pergi kak Za ni...hehe. Sesuatu yang sihat bila kita merubah rubah pengissian sehari hari bagi insan seperti aku yang terllau against dengan ROUTINE!!!. banyak kisah didengari...rasa agak ketinggalan dan mereka berkongsi dengan bangganya..hehe..permulaan hari yang indah bila senyum ketawa mengekek ngeke dengan mereka dengan lawak lawak yang bersahaja. tapi tidak boleh selalu..itu bukan budayaku berlama lama di meja makan waktu pagi hari waktu pejabat.SESEKALI SERONOK LE!!

Masuk pejabat selesai mengirimkan beberapa email penting, tangan terus mendail no no telefon yang perlu dihungi atas urusan kerja dan pertolongan. Masih banyak yang perlu bertangguh esok lantaran tidak boleh mengatur pertemuan segera hari ini. Tiba tiba hati teringat sesuatu yang perlu di perjealskan dan tidak tertunda didalam hati...lantas tangan dengan cepat mendail no HUBBY...dia masih belum memulakan acara sibuknya untuk hari ini. Can I say something??..soalan ku sebelum aku meneruskan...lucu bunyinnya...hehe..Lalu aku meluahkan ada sesuatu berbekas dihati dari tinjiauanku di Facebooknya yang dibuka didepan aku malam tadi. Ada seorang perempuan single berlatarbelakangkan artis yang baru lepas berpisah tiba tiba add dia di facebook. Aku terlihat senyum banggannya..dan perempuan itu bukanlah seorang yang ramai kenalan disitu selain rakan artisnya sahaja. Kosentrasi aku tergangu seketika...ada satu rasa ingin tahu dan tahu sia dia ...kenapa..untuk apa..walau pun aku tahu social networking bukanlah suatu yang pelik untuk memulakan perkenalan tetapi aku cukup masak social networking juga boleh memulakan CINTA yang luar biasa...

balik dirumah...aku terperasan hubbyku memnagiil anak saudaraku Ana dengan panggilan yang lembut berbanding peanggilannya pada aku..Za yang kudengari sebagai pangillan biasa...Aku tidur dan cuba melupakan sesuatu yang ebrmain dihati...tetapi pagi ini..sebelum aku memulakan tugas sebagai pendengar setia cerita cerita duka oranglain...aku perlu mengeluarkan keraguan dan KEBODOHAn yang mengambil tempat dihatiku. ALlu aku bercerita pada suami ku...aku mengaku tanpa rasa malu..mengapa hati saya tersentuh dengan keadaan ini...tapi dalam kawalan dan saya nak you tahu...hahahaha ..ketawaku...

dia lantas menjawab..tak ada apa apa lah...you yang perasan begitu...semua itu buat aku tercemburu atau cemburu yang masih bersisa dalam hati ini yang memandang dengan sentuhan hati pada perkara perkara itu...hahahahaha balasku lagi pada jawapan selamba suamiku...dan SEBENARnya aku ingin mengaku padannya...AKU MASIH CEMBURU..MASIH walau tidak sekuat dulu...kalau orang kata cemburu tanda sayang...mungkinlah!!! dan pagi ini aku mendengar dia ketawa seronok dengan pengakuan AKU CEMBURU...sekian lama aku buat dia cemburu dan terus cemburu dan aku tidak kisah dan langsung tidak mahu ambil tahu...dengan siap..buat apa..bagaimana..sehinggalah akhir akhir ini suasana agak bertukar. dan semalam juga dia bertanya tentang sahabat TEMAN tapi MESRAku itu..apa kisahnya...dan dengan ikhlas aku mengaku kami masih berkawan...bercerita..dan dia mendapat tawaran kerja di BANGKOK malangnya jadual penerbangannya yang akan singah diKL di waktu aku sudah berada di LONDON. kami berpijak realiti dan saya berdiri sebagai seorang yang ingin membantu...dan aku lihat dimatanya sudah tiada cemburu...Tiada cemburu kerana dia yakin insan didepannya ini adalah seorang yang sanggup menempuh papa saja bersama untuk waktu waktu seterusnya...kalau tsunami telah berlalu ...gerimis mengundang hanya sekadar mainan dan ulam kasih sayang...


Aku hampir tidak percaya CEMBURU ini masih ada. adn dari kejauhan aku senyum sendirian...benarlah kalau JODOH tidak kemana..kasih dan sayang walau bagaimana bentuknya...ianya datang dari Allah dan dengan takdirnnya juga suatu hari ianya akan berlalu pergi begitu sahaja...SYUKURILAH sebahagian nikmat dari Allah itu terllau bESAR maknannya buat hidup kita!!!!

Aku akan terus CEMBURU...arghhhhhhhh...hehe

Tiada rasa...Tiada Apa apa..KOSONG SEKOSONGNYA..


Salam buat semua yang setia membaca coretan demi coretan disini. Hari ini hari pertama bekerja setelah beberapa hari bercuti sempena cuti sekolah membahagiakan anak anak dan anak anak saudara. Ya letih tidak terkira tiba tiba melantik diri sendiri menjadi ibu kepada 8 orang kanak kanak disubah bilik ynag agak sempit hehe Batu Buruk Beach Resort.

Perasaan hari ini pelik dan ajaib sungguh untuk seumur hidup ini. Tidak pernah aku rasa KOSONG SEKOSONGNYA. Tiada rasa gembira...tiada rasa sedih..tiada rasa ceria..tiada rasa berharap..tiada rasa terkejar kejar...tiada rasa sempurna...Langsung tiada. rasa diri ini seperti ROBOT. tangan mengapai pen..mencapai kertas. walau melintas sebuah beg tangan yang sangat cantik dan mampu dibeli...hati tidak merasa apa apa...walau baru terima hadiah kedua..cermin mata baru yang mahal..todak berharap apa apa..cuma ingin terus menatap screen kecil ini dengan lebih mudah. Tiada rasa rindu...tiada rasa teringin...suasa begitu HAMBAR SEKALI.

APAKAH ini proses pengeluaran duka dan cerita sedih yang perngah bersarang dilubuk hati ini. Apakah ini hasil bila kemaafan telah menjadi sebati dalam diri...???..entah lah. Sepintas lalu ada sebuah fikiran..alangkah indahnnya hidup ini kalau kita dapat melakukan sesuatau yang kita terlalu ingin dilakukan. hati...kekadang tidak megenali sempadan..mana baik dan mana buruk...hati lebih mengenali seronok dan keselesaan. tapi Akal menghalang...walau baik macam mana sekali pun tujuan kalau caranya salah..tetap SALAH..dan PATUT DIJAUHI!!!. ternyata kita bukan Malaikat. Hati dan persaan kita berperang sesama sendiri...pada waktu waktu tertentu.

Solat Zuhur lebih awal aku tunaikan dari biasa...semasa sujud aku teringat tafsiran doa yang ditulis Azza isteri Dwen di Facebook...Ya Allah tolonglah aku..kesihanilah aku..murahkan rezekiku..peliharalah aku..selamatkanlah aku..sihatkan aku...Aminnn. YA..semenjad dari hati tersentuh membaca doa itu...lekat dihati ini llau disetiap sujud sembahyang zuhurku klai ini...itulah doa yang beralun menjadi bisikan halus permohonanku pada Allah dikala aku berSUJUD.

SAtu Kejayaan yang aku perasan...AKU SUDAH BERJAYA MEMADAMKAN TERUS RASA MARAH DIDALAM DIRI...terus..aku mejadis eorang yangs angat sempoi dan longlai...accept everything..no standard will be imposed to anybody around me...heheCeritalah apas aja..terjadilah apa saja...tunjuklah apas aja..semua mereka memiliki ruang sendiri yang perlu dilihat dari sudut yang positive...lebih senag lebih mudah BILA MARAH DAN STANDARD SUDAH DIUSIR.

Semalaman agak panjang masa aku menonton Sessi 6 Desperate Housewife...Aku gemarkan kepelbagaian aktiviti..aku gemar seklai bebertemu dengan pelbagai manusia....setiap mereka istimewa..setiap mereka ada cerita tersendiri yang dinamakan PERJALANAN HIDUP. dan hingga ke tulisan ini...baru aku mengerti erti rasa kosong ini...kosong ruang lama untuk diisi dengan pengisian baru..menjadi nafas yang bakal sebatid engan ruhku...semoga Allah sentiasa dihati menemani..meberi petunjuk..memperlihatkan sesuatu yang terkadang diluar jangkauan Akal dan formula...MAHA KAYA ALLAH...aku ingin tersu berbisik didalam setiap sujudku padamu....Alhamdulilah!!!!