Tuesday, January 24, 2012

Mereka CAHAYAKU!!Berehat seketika sambil meluahkan coretan hati disini sebelum keluar utk quick lunch dan solat zuhur berjemaah dimasjid kolej Islam yang hanya selang 30 langkah dari tempat duduk ini. Ahhh sejak aku berpindah di PJ, aku sayang waktu lunch untuk dibazirkan dengan borak yang tidak berfaedah, kalau ada yang teringin sangat untuk bertemu, aku luangkan masa breakfast saja. Zuhur dan Asar menajdi waktu terindah buat aku dimasjid kolej islam. Alhamdulilah.

hari ini Rabu, 3 hari aku bersantai dirumah dengan anak anak, menghayati kehidupan sederhana yang aku cipta, alhamdulilah hajat dihati wahida untuk buku buku kerja terlaksana lebih rm200 dihabiskan untuk buku buku aku dan wahida, namun aku tidak pernah menyesal, inilah salah satu kepuasan yang tiada tandingnya bagi aku. Pada asalnya aku merancang untuk balik kampung, menikmati air tangan bonda seperti selalu, memandangkan aku tidak mahu memandu lebih jauh ke kuala Terengganu, tidak bersedia untuk mengikuti planning orang lain dan aku lebih terasa untuk memiliki waktu waktu bersendirian dengan anak anak. Aku tak tahu mengapa akhir akhir ini aku ingin lakukan semua ini. Aku cuba trace mana mana hotel yang available dicherating, nampak gayanya Chinese new year sangat meriah dna kami hanya surrunder dirumah. Aku mulalah mencipta masaakn simple utk anak anak menikmati selain programme jalan jalan ke tempat berdekatan sekembali dari out station di Morib.

Pagi Isnin, aku merancang untuk membawa anak anak ke camaron Highlands, lama tidak kesitu semenjak anak anak besar, aku hanya ada kenangan dengan anak anak dan aku ingin memastikan mereka puas hati bersama aku ibu mereka. Selepas makan tengahhari lauk ayam amsak merah yang licin kesedapan, kami beransur bertolak malangnya dipertengahan jalan, aku perasan something wrong dgn tayar kereta, aghhh tayar pancit lagi, kami berpusing pusing mencari workshop yang buka. memang susah dimusim perayaan cina begini, nampak sangat kehidupan dan ekonomi kami bergantung pada orang orang CINA..adussssss. Ada sesuatu yang buat aku sarat terfikir, aku bukan kisah sangat soal tidak jadi ke cameron Highland, tapi yang sarat aku fikrkan mengapa semuanya dimonipoly oleh bangsa Cina. Kami sekadar singgah makan petang di SUBWAY selepas mundar mandir mencari workshop tayar. Mungkin ada hikmahnya...Allah lebih tahu mengapa kami tidak boleh pergi ke Camaron Highland, tidak mengapa waktu masih ada selagi nyawa dikandung badan.

Hari ke 2, aku masakan anak anak SIAKAP STIM. Begitu berselera sekali harraz, fayaydh dan wahida makan. Inilah saats aat so lovely menjadi seorang ibu, ada satu rasa puas melihat anak anak dan hubby makan. Penat kita terus jadi hilang. Aku seronok mengurus rumah tangga akhir akhir ini, merancang hidup yangs angat simple disamping hubby dan anak anak walau ada waktunya hati seakan terbakar kesakitan lantaran sikap hubby yang tidak pernah berubah. pagi ini ketika berbincang dgn kak nonie pun, kak nonie bersetuju dengan pendapat aku, kita tak mampu ubah hidup orang, kita hanya mampu buat yang terbaik yang kita inginkan dan Allah izinkan pada hidup kita, perbualan aku dgn kak nonie pagi ini memperlihatkan aku bahawa BUKAN AKU SEORANG yang menanggung BEBAN DERITA...hampir semua perempuan berkahwin ada derita tersendiri agaknya. Alangkah bertuahnya sesetengah kwn kwn yang sebaliknya...memang betul REZEKI, AJAL, KELAHIRAN, dan JODOH itu sepenuhnya takdir yang sudah tertulis buat kita, gunalah sebesar KEBIJKASAAN yang ada dan carilah SEBANYAK BANYAK ILMU untuk mengatasinya. Alhamdulilah aku ternampak point ini pagi ini. dan poin ini akan membuatkan aku akrab dgn solat malam, Quran dan buku...Moga Allah terus membantuku.

Waktu waktu bersendirian begini mengingatkan aku pada adik beradik dan kaum keluarga ku, mungkin mereka begitu gembira walau tanpa aku, sejak bila aku menjadi bahan kegembiraan mereka?..aku hanya berusaha dan sanggup memberi demi menyempurna kehidupan yang ada seisinya, tapi aku tidak boleh selamanya INTERFERE bila ada waktunya aku TIDAK MAMPU. Saat begini juga aku rindukan Ummi, mungkin ummi berkata aku sudah berubah..dan aku perlu mengiyakan..ya aku memilih untuk berubah kerana TIADA SIAPA TAHU SAKIT DAN LUKA yang aku alami. Ada ketika nya aku sudah tidak mahu lagi ebrkongsi pada hati hati yang kejam...hati hati yang bukan mendengar dengan kasih sayang...tapi hati hati yang BERTEPUK SORAK keseronokan. Sekali ini aku bernekad, aku hanya ada Allah dihati yang maha mendengar dan memahami, yang sering jaga tanpa tidur yang tidak pernah ALPA...aku hanya ingin mengadu padanya memohon hidayah, memohon perlindungan dan kasih sayang.Tempat aku hanya disitu bertafakur memohon sambil mengalukan bisikan CINTAKU pada Allah.

Alhamdulilah, aku merasai nikmatnya...nimmat bila kita memberikan habis habisan pada orang lain dan kita memilih untuk hidup sederhana, berdikit, bersakit...sangat nikmat rupanya, tiada apa dengan harta dunia ini, yang aku kejar sebenarnya KETENANGAN. ungkin aku semakin hampir dipintu PENGABDIAN..pagi tadi aku terjaga 4.30 pagi, aku perlukan sedikit lagi kekuatan dan memperkemaskan lagi bacaan dan hafalan sebelum menjadi penghuni malam yang tidak pernah jemu bermunajat pada penciptanya.

Ya Allah...aku sedang dan akan terus diduga, sesuai dengan kemampuanku, walau ada kalanya aku SARAT TERBEBAN, walau ada kalanya aku sangat tidak mampu, namun aku tahu aku tetap TERPILIH oleh mu. Tiada lain yang mampu melengkapkan persiapan diri ini melainkan..sekukuh mana pegangan CINTA dn KASIH antara aku dan kebesaran mu..Ya Allah aku ingin terus mendaki sambil terus menyapu air mata ini, sambil terus menkaji takdir hidup insan disekeliling aku. Ya Allah barislah aku sebagai insan yang bakal menuju jannahmu...berilah aku peluang untuk membaiki diri..membetulkan keadaan ..menikmati kehidupan dan nikmatmu...terimaksih tuhan atas kiriman zuriat zutiatku yang begitu mentaati mu..yang menrasai kebesaran dan kewujudan mu..merekalah harta hartaku ya Allah...

Lihatlah kehidupan, dalam sengsara ada kemanisan, dalam derita ada TURNING POINT!. Allah begitu ADIL pada hambanya cuma kdg kdg tidak etrjangkau dek akal kita yang pendek...ya Allah rahmatilah hubby dan anak anakku...sabarkan mereka sebagaimana kau sabarkan hati aku melalui semua ini. walau pagi ini tiada salam mesra dari anak anakku, nun dikejauhan hati ini tetap berdoa buat mereka...doa doa yang specific untuk kejayaan mereka dunia dan akhirat..jadikan lah mereka anak anak yang soleh dan solehah yang bakal memberikan aku cukup cahaya dialam barzakh aminnnnn