Thursday, February 2, 2012

Langkah BERSERAH...


Jumaat pertama February 2012, selepas breakfast yang agak panjang sambil berbual dgn office mate Bidi, aku terkejar kejar untuk menghadiri talk sempena maulidur Rasul, rupanya programme itu ditunda. Dalam meneruskan kerja kerja yang sudah tersenarai dalam to do list, kelopak mata menjadi sangat berat dan minda seakan sukar untuk process, ini semua tak lain tak bukan adalah sebab SUSU SEGAR yang aku minum bersama bee hoon goreng tadi.

Panjang berbual dengan Bidi dapatlah aku update dan menyorot hal ehwal kerja universiti yang melibatkan bahagia akademik. Bidi masih seperti dulu mesra berbual dengan aku sebagai kwn satu universitinya. Dia masih rancak bercakap, aku terpaksa minta diri...aku tidak mahu lewat masuk ke dewan ceramah.Moga berkesempatan lagi dilain masa, aku sebenarnya tidak pernah berkira dengan siapa aku perlu keluar, dengan siapa aku perlu makan dan dengan siapa aku perlu bercerita. Sesiapa saja yang aku terjumpa ketika itu. dialah akan jadi kawan aku kecuali atas sebab temu janji bisness atau harapan orang..barulah aku beri sedikit ruang dahulukan permintaan mereka. Aku tidak pernah dan tidak akan mencari orang kalau sekadar utk keluar makan, aku tidak mahu dan tidak akan meletakkan seronok buat sesuatu kerana orang itu. NO WAY!...Keutamaan aku MAKAN...kedua baru ORANG...bila tiada KEPENTINGAN tertentu..siapa siapa pun boleh. Tapi bila sedari malam org mencari dan mengajak aku, sesekali aku tidak akan MENOLAK mereka.Aku tidak ada istilah makan berkumpulan, keluar berkumpulan, aku ada geng geng aku..aku tak ada element begitu dalam hidup, aku seorang yang SETERU dengan COMFORT ZONE. Selama mana kita selesa dan seronok dengan COMFORT ZONE, selama itulah kita sangat lemah sebenarnya. Alhamdulilah misi breakfast pagi ini SUCCESS...different people...new updates , story and sharing.

Reading of the day pagi ini membawa aku pada ADDICTION AND ADDICTIVE BEHAVIOUR...diam diam aku perasan aku sendiri ada addictive tersendiri. Aku teringin untuk memahami keseluruhan isu berkait addiction dan terjumpa satu link dgn pakar addiction diinternet...mungkin aku boleh menghubunginya satu hari nanti. Alhamdulilah. Aspek ini sangat penting untuk kerja kerja aku even untuk kehidupan pribadi dan aku diri sendiri. Semua maklumat sudah kemas aku masukan dlm satu profile dan akan dibaca secara intensive selepas pembacaan sepintas lalu. Hari ini juga, solat Zuhur hanya dibuat dibilik, aku sudah siapakan telekung dan sejadah khas untuk hari jumaat. Jumaat waktu rehat yang panjang, aku perlu jadikan bilik ini juga ruang aku berzikir dan bertahmid sambil bersolat dan mengaji sebagaimana rutinnya. \rutin yang sangat mengembirakan aku.Alhamdulilah.

Semalam sebelum tidur, aku berbual dengan Harraz, suara harraz penuh rindu, mak pun berkata harraz dan fayaydh macam rindu kat mamanya...pagi ini suara mak terngiang ngiang ditelinga aku ketika aku mendirikan solat subuh, suara hararz dan fayaydh juga terdengar dengar, ahhhhh hati aku mendesak untuk mengubah plan ke Johor. Aku perlu pulang untuk bersama anak anak dan keluarga sempena cuti panjang dan memilih hujung minggu lagi satu untuk rancangan bertemu Maria, Maizon dan mungkin sudah tidaks empat bertemu dengan Li. Aku perlu meletakkan URGENCY dalam hal ini...rugi untuk cuti yang lama aku hanya dapatkan satu perkara. Kalau aku balik aku dapat lebih dari 3 perkara, tenguk muka mak, penuhi kerinduan anak, dapat mengajar fayaydh...ahhhh aku perlu berkan alasan pada maria minggu ini impossible dan minggu depan agak possible.Insya Allah.

Dalam message terakhir pak wan...sabtu pak wan nak dinner dengan aku sebelah petang. Aku tidak pasti jadi atau tidak. Aku pasti tiket bas hanya ada sebelah malam ke Kuantan, kalau ikutkan aku sempat jumpa pak wan...itu pun aku masih tertanya tanya sendiri..perlukah aku jumpa?..huhhhh semalam pak wan sudah kecewa kerana aku tolak rancangannya ajak lunch, satu hari dulu aku sudah tolahk dia ajak berkopi di Hi Peng. Rasanya kali ini biarlah aku memberinya peluang, mungkin ada benda yang ingin dikongsikan dengan aku...mungkin juga pertemuan kami sudah tertulis...siapa tahu..ada ketikanya dalam aku berjaga jaga aku juga tidak mampu menolak dan menafikan sesuatu yang sudah dirancang Allah. Setelah sekian lama pak wan menyepi diri..alih alih dia menghubungi aku semalam untuk terus lunch atau dinner. Apa salahnya berkawan dengan orang bijak pandai yang PERCAKAPANNYA sungguh MENENANGKAN HATI.

Pantas aku menghubungi Sue petang semalam, kami ketawa bila aku kata Pak Wan ni ada saka ke..macam tahu je ...aku dan sue dicide untuk ketepikan rancanagan kami...ketepikan dia..malah aku sudah delete namanya dalam contact list aku...terburai sue ketawa...tapi sue tidak mahu campur apa keputusan aku...aku cuma berkata ahh sue org ajak makan je..bukan ajak bercinta atau kahwin awat nak takut takut...ketawa sue mendengarnya...setakat ini aku tahu siapa aku dan apa yang aku mahu...walau aku sedar apa kelemahan dan kepantangan aku. Insya Allah dengan solat dan pergantungan aku pada Allah, base aku KUAT!..tapi perangcangan dan perkiraan akal kita tidak mampu mengatasi susunan kerja tuhan. Aku berdoa dan aku pasrah...kalau ikutkan akal yang waras aku sudah bijak dan tahu memilih...aku pilih untuk TIDAK BERMAIN DENGAN API.

Aku ingin terus BERSERAH PADA ALLAH...suak dan duka...hidup dan matiku hanya untuknnya...tuhan yang memiliki seluruh Alam..