Tuesday, March 23, 2010

Siapalah KITA??..kita hanya INSAN biasa...


hari ini memang hari yang banyak buah fikiran dan idea hanya kerana hari ini banyak pertemuan dengan yang bernama INSAn disekeling kerja ..kehidupan ku dipejabat. Biasa nya akhir akhir ini aku hnaya merenung buku..pc..kertas putih mengarap idea memerah otak mencari apa yang perlu dilakarkan pada kertas sebelum dibentangkan pada BOS..Orang seperti aku...membiarkan diri keseorangan terlalu lama boleh MEMBUNUH !!! kebuntuan akan cepat berlaku pada diri ini hanya kerana aku amat faham aku seorang ynag bercirikan S..SOSIAL.

dan mendepani satu kes yang amat berat hari ini..memberikan aku satu pemusatan fikiran yang sangat mendalam. Aku turut menitis air mata. Aku diminta untuk menjadi kaunselor..pendengar yang setia..beretika..BIAR PECAH DIPERUT Jangan sesekali DIMULUT..tetapi aku memberithaunya..aku tawarkan diri sebagai adik yang sangat meynayangi kakaknya...adik yang tidak ingin melihat kakkanya seorang diri b berendam air mata..BIARLAH kakak memiliki seseorang yang sanggup mendengar luahan apa saja tanpa sebarang judgemental..tanpa sebarang kritikan..tanpa sedikit pun mebandingkan dirinya dengan insan insan lain yang sellau ditemuinya. Sekalii lagi aku menerima nugerah kepercayaan daro orang yang tahu menilai sebuah harga memberi kepercayaan. dan dengan tangan terbuka..dengan hati yang tulus ikhlas..dengan kasih yangs ekian lama terbina dan dengan harapan serta kepercyaan pada Allah sentiasa positif buat makhluknnya..kusambut tangan insan yang terkapar kapar kelemasan itu hanya kerana kami sama sama INSAN BIASA.

Selagi hidup..selagi itulah ujian datang menimpa silih berganti...Allah ciptakan air mata..Allah juga ciptakan Helai ketawa..kedua duannya datang dari hati yang sama. mAha kaya Allah yang menghidupkan kita dan mengakhiri segalanya. Meminjamkan waktu buat dia seorang INSAn padaku bukanlah besar pengorbanannnya..tetapi aku mendapat lebih dari mebaca 5 buah buku serentak..penuh dan puas hati ini dengan apa yang aku lihat dari mata hati terhadap nilai kehidupan yang telah ALlah ciptakan sejak Azali.

Terkadang...orang yang kita BENCi bleh bertukar menjadi sayang..dan orang yang kita sayang boleh mendatangkan persaan BENCI yang kita sendiri tidak pernah mengalaminya. CINTA terlalu indah untuk dinikmati..menyebutnnya juga terlalu puitis pada perasaan. Cinta terlalu halus keberkesanan datang dari hati dan pemiliknya semestinya ikhlas. tapi bukan semua tahu menghargai CINTA ..memilihara Cinta..dan banyak kenytaan yang datang dari manusia yang GAGAl bercinta mengakui CINTA sejati hanya MILIK KEKAL Allah sahaja. usah meletak cinta sesama insan terlalu tinggi kerana kitas emua INSAN BIASA..tidak mampu memiliki segala kesempurnaan untuk meiliki sepenuhnya CINTA. Untuk memiliki Cinta jugalah manusia sering terlupa..terbabas..terperdaya. bila ada CINTA..manusia tidak ingin memilihara..cepat jemu...tidak lagi interesting..ada kadar muak dan jelak...akhirnnya CINTA TERBIAR begitu saja.

Antara wanita dengan lelaki, wanita lebih halus perasaannya. Lebih lemah sifat emosinnya..lebih memerlukan CINTA dan lebih cenderung ikhlas dalam bercinta. dan banyak kes yang saya dengar CINTA dikhianati lelaki. CINTA yang telah direstui tuhan dan dua ibubapa..cinta yang telah dipagari dengan ikatan perkahwinan..ttiba tiba menjadi BOM yang menghancurkan perkahwinan itu sendiri. MAha kaya tuhan ..betapa lemahnya manusia ..betapa jauhnnya kita dari nilai kesempurnaan..SEMPURNA itu hanyalah dari Alalh...janganlah berhenti meminta...janganlah berhenti berharap..kalau Cinta datang dari Allah...teruslah mohon keberkatannya dari Allah ..kerana Allah yang memahami keseluruhan ujian yang didatanginya. Dia yang lebih mengethaui...kita diduga pelbagai cara hanya untuk menemukan kita dengan KEBESARANNYA..KITA HANYA INSAN BIASA...rahsia allah terlalu besar dan dalam maksudnnya