Tuesday, September 11, 2012

Arah KEREDHAANAlhamdulilah jam sudah 3.15pm, berjuang dan terus berjuang ada lagi 4 jam untuk waktu berbuka puasa. Hari ini bermula puasa syawal ke 2 selepas direhatkan seketika oleh Allah secara Syarie. Inilah hikmahnya sungguh hebat tidak terjangkau dek akal kita. Sudah puas dalam tempuh seketika itu menikmati juadah juadah syawal sana sini termasuk jamuan raya yang dikendalikan adinda tersayang Linda pada hari sabtu yang lepas.
Puasa hari ini selain sebab Syawal, juga kerana hari ini hari pertama fayyadh menghadapi UPSR, doa org berpuasa dimakbul Allah segera dan orang berpuasa sangat dekat dengan Allah. Semoga semua ini menjadi ikhtiyar terbaik buat anakku Fayyadh. Sedari pagi, air mata ini bagai dekat dengan kelopak mata, bila aku mengalunkan yasin pagi ini, suara aku tersekat sekat, tergambar segala kekurang kekurangan diri ini sebagai ibu yang sempurna, tergambar bagaimana fayyadh diusia itu juga melalui tempoh tempoh terumbang ambing lantaran geraha cinta rumahtangga kami. Aku pilu mengenangi semua itu untuk Fayyadh, menghantar fayyadh kekampung seketika dikala hati ibu ini sudah STUCK diharap menjadi satu langkah yang baik walau aku melakukannya dengan terpaksa dan separuh rela. Bila kita sering meminta, Ya Allah awasilah gerak geriku, insya Allah ilham ilham kebaikan sering datang. Alhamdulilah hasilnya fayyadh seorang anak lelaki yang cekal, bersopan, spiritualnya mantap, truthful, kind heart. Moga Allah terus mendengar doa doa ini buat fayyadh.
Ahad malam, hati aku murung kerana rindukan wahida. Bagai ternampak Nampak dimata ini air mata wahida. Merah matanya, jernih manic manic putih mengalir dipipidan terasa begitu kemas pelukannya tanda rindu yang sarat pada aku mamanya. Aku juga sangat rindukan dia, aku tahu dia sedang berjuang. Aku sapu air matanya sambil berkata, inilah pengorbanan diperingat awal kak, banyak benda kita missed, inilah cabaran istiqamah kakak. Mama ada disini berdoa untuk kakak dan adik adik. Tuhan saja yang tahu betapa aku ingin lama lagi berbual dengan anakku, apakan daya bila bak dan mak kena segera balik untuk meneruskan perjalanan yang jauh ke Terengganu. Sabtu nanti, aku dan hubby akan kembali ke sekolah untuk menjemput kakak pulang.
Hari ini aku dan hubby mulakan hari dengan solat subuh dan solat Hajat buat fayyadh. Bila sampai dipejabat, aku terus kemasjid selepas punch in. Kesempatan untuk makan pagi aku tukarkan dengan ibadat, apa lagi sebab aku berpuasa. Masuk saja masjid, aku terus solat tahayatul Masjid dan mengeluarkan nota kecil bekalan cara cara menghadapi bantuan anak anak peperiksaan. Fatihah 10 kali 3 Qul 1 kali, Al Insyirah 100 kali Yasin 1 kali dan doa khas buat fayyadh. Moga Allah mengirimkan semangatku menemaninya, semoga Allah menjadikan peperiksaan itu mudah untuknya. Dan dia mampu menjawab dengan tenang. Jam 2 .30 petang tadi, aku sudah mendengar suaranya. Alhamdulilah suaranya girang, memang susah katanya tapi fayyadh boleh buat. Esok dan Lusa ada dua hari lagi berjuang, aku akan teruskan doa doa khas buat fayyadh dan bulan 10 nanti buat wahida. Biarlah anak anak faham mengapa perlu berjaya dalam hidup, dan biarlah dari sekarang mereka mempelajari sesuatu KEAJAIBAN itu ada ditangan Allah. Doa dan tawakkal sebaik baik usaha terakhir mengiringi usaha usaha diri yang termampu.
Insya Allah malam ini agenda kemasjid dengan hubby. Aku perlu sediakan Roti goreng dan teh o panas untuk berbuka dn kami akan menunggu waktu berbuka dimasjid. Balik solat isyak barulah aku menyiapkan nasi goreng untuk makan berdua. Sudah lama tidak ke masjid malam hari, kali terakhir solat terawikh terakhir. Rasanya kalau tak pergi tiap tiap malam pun sekurang kurangnya 2 kali weekdays dan all weekend. Ke masjid sebenarnya tidak akan bertambah penat, sebaliknya pasti segar sekembali dari masjid sebab kita sudah merehatkan jiwa dan ruh dengan ibadat. Kita sudah memberikan makan Ruh dan jiwa sebagaimana sepatutnya. Semoga Allah mempermudahkan usaha usaha kecil malam ini.
Minggu ini dan minggu depan agak sibuk waktu pejabat. Alhamdulilah segala kehidupan berjalan lancer. Aku sudah betul betul sihat dan teratur. Diluar waktu pejabat aku tidak bawa cerita dan hal hal pejabat. Waktu yang terluang, lebih lebih lagi bila hubby tiada di rumah, aku layan kes kes yang diperdengarkan kawan kawan. Sekadar menolong dan hati aku terasa bahagia. Tiada manusia yang sangat sempurna tapi aku terharu kerana masih ada kawan yang terus menganggap aku sahabat baik dunia akhirat, yang percayakan aku untuk diperdengarkan cerita peribadinya, hati aku terkesan dengan pelbagai kisah, dan aku diperlihatkan bagaimana besarnya takdir Allah atas sesuatu perkara apa lagi rezeki kehidupan pada manusia. Semoga semua ini menjadi sebahagian ilmu ilmu Allah yang akan ditimba untuk peranacangan ilmu dimasa akan datang. Kita tidak pernah tahu bila rezeki Allah tiba tiba bergolek. Sekejap tadi sms dari yati mengajak aku ke Lumut menemaninya, semua kos ditanggung. Apakan daya, waktu pejabat agak mustahil kerana projek besar sedang berjalan dan banyak kerja tgh progress. Aku janji dengan Yati, plan ke mana mana berdua elok elok then aku boleh ambik cuti atau any weekend tak kisah Singapore, Bangkok atau Chiang Mai.
Hati yang baik ialah hati yang bahagia. Hanya hati yang bahagia mampu membahagiakan. Bila hati kita sakit carilah penawarnya dan sebaik baik penawar hati dan jiwa hanya ada pada Allah. Tidak pernah ada istilah terlambat, setiap orang dijanjikan ruang berbeza kerana Allah yang lebih memhami kita kerana dia yang menciptakan kita dengan sebaik baik kejadian. Semoga nafas ini terus terhembus keluar masuk dari ronga paru paru dengan penuh rasa syukur, semoga tangan tangan ini lebih laju melakukan kerja kerja yang mendatangkan pahala dan kebaikan, semoga minda ini ligat berfikir untuk terus mencari ruang pertolongan yang diperlukan dan harus diberikan, semoga usaha usaha yang dibuat dinilai tinggi oleh Allah walau tiada manusia mengetahuinya jauh sekali dengan puji pujian malah seringkali juga terengar sini sindiran dan umpat keji. Bila kita hanya perlukan Allah, benda benda lain sudah tidak penting lagi.
Ya Allah hambamu ini terus bermohon….peliharalah gerak geriku au lebih terarah pada KEREDHAANMU. Amin.