Tuesday, February 26, 2013

Rehat dan Rawat
Alhamdulilah, syukur pada Allah yang memberikan banyak RUANG dan PELUANG. Walaupun hari ini diduga dengan masalah kesihatan, Alahmdulilah takdir Allah juga sudah memutuskan yang langkah kaki ini tetap menuju ke pejabat untuk settlekan hal hal kecil yang termampu. Alhamdulilah, aku bangga dengan kurnia Allah ini. Ternyata kalau kita seorang yang bertanggungjawab, tidak akan timbul rasa berat dan runggutan menghadapi situasi begini. Terima kasih Allah kerana terus memberikan aku RUANG dan PELUANG.

Badan SERAM SEJUK, kepala BERDENYUT DENYUT, telinga bagai berdesing desing seakan ada bunyi bunyian yang nyaring, sendi sendi bagai menggigil, dengan takdir Allah aku kuat menghadapinya walau semenjak keluar dari bilik Dr tadi, satu ubat pun belum ditelan dan alhamdulilah masih boleh bertahan. Insya Allah sampai di rumah petang nanti, barulah boleh RAWAT DAN REHAT.

Dua hari diminggu ini tak banyak yang boleh dibuat selain session yang berterusan. Tenaga agak terhad. Alhamdulilah ianya masih bersisa, yang penting  SEDIKIT TAPI BERKESAN. Hari ini dalam demam demam, pelajar yang bernama Liyana datang. Aku sangat faham situasi Liyana, biarlah aku membantunya secara peribadi. Apa yang aku keuarkan tidak seberapa berbanding sengsara yang ditanggung hamba Allah ini dalam hidupnya. Sekurang kurangnya Liyana merasa masih ada yang sayang walau tiada ikatan darah dan keluargaan. Moga Liyana mampu menarik nafas lega. Aku sayangkan POTENSI DIRI Liyana. Aku bersedia menjadi sesorang yang dekat dgn Liyana. Semoga Allah membantunya.

Semalam juga berdepan dengan pelajar yang cute bernama Izzah. Izzah sangat pandai tapi tenggelam dalam rasa rendah diri yang sangat tebal. Walau berjaya mendapat 10 A, Izzah gagal dalam interview untuk sambung belajar ke luar Negara. Izzah sangat kecewa dengan diri sendiri. Aku melihat terlalu banyak KUNCI YANG KUAT dalam kepala Izzah. Kami perlu banyak masa dengan pertemuan, untuk merubah Izzah perlu membuka KUNCI KUNCI YANG KEMAS itu terlebih dahulu. Semoga Allah memudahkan kerja kerjaku dengan Izzah, semoga dalam waktu terbatas ini, Izzah akan terus berani mengorak langkah dengan sokongan aku. Alhamdulilah terima kasih Allah, bagaimana harus aku ketepikan RUANG DAN PELUANG ini, sedang inilah sebaik baiknya yang Allah sediakan buat aku. Menemui mereka membuat aku RASA BAHAGIA DAN BERTENAGA.

Kesalahan besar yang aku sering buat ialah BERHARAP. Bukan mudah untuk keluar dari dunia sering berharap. Sebaik baik pengharapan hanyalah HARAPAN PADA ALLAH. Berharap pada manusia hanya menemukan kita dengan RASA KECEWA yang dalam. Tidak berharap menjadi benteng pelajaranku pada diri. Orang yang terus berharap dan tidak belajar dari kesilapan ialah ORANG YANG BODOH. Aku ingin fikir sebaliknya, iaitu berharap pada Allah adalah pasti walau teruk macam mana sekalipun pasti ada HIKMAH TERSENDIRI.

Aku perlukan REHAT DAN RAWAT…seseklai menjenguk tulisan diwall FB dari bekas bekas pelajar membuatkan aku TERSENYUM SENDIRIAN..indahnya hidup ditakdirkan bertemu dan berurusan dengan mereka. Peliharalah bekas pelajar pelajarku ya Allah. Ameen.