Tuesday, March 20, 2012

TELUS dan TULUS


Alhamdulilah atas nafas yang masih bersisa. Pagi yang sedikit bertenaga dari hari sebelumnya mungkin kerana memberi ruang tidur yang panjang dan hajat untuk menunaikan satu perubahan terlaksana dengan baiknya dengan izin Allah. Siapalah aku untuk bermegah untuk terus Berjaya, siapa juga aku untuk mendabik dada untuk terus bahagia namun disebalik resah dan sengsara aku mencari ruang yang terbaik DEMI KERANA ALLAH dan mendahulukan matlamat itu mungkin segalanya akan terjawab semua kesulitan dan persoalan hidup.
Penulisan hari ini lancar kerana MINDA ini lancer dan segar. Kuliyah Maghrib tafsir surah Al Baqarah di Masjid Bandar utama seakan satu peluang baik buat aku dan hubby. Semalam kami memilih Masjid Bandar Utama sebagai destinasi pertama kami Alhamdulilah perancangan semalam berjaya, Cuma perancangan pagi ini untuk solat subuh berjemaah dimasjid UIA gagal. Gagal mungin kerana aku memerlukan kerehatan yang panjang, badan masih lagi ditahap suaipadan dengan ubatan Homopathy.
Petang semalam sue sudah menghubungi aku untuk kami sama sama membatalkan TRIP MEDAN. Alhamdulilah kalau sue sendiri yang menyuarakannya begitu atas sebab tekanan boss ditempat kerjanya maklumlah dia orang kedua..bukan senang nak suka suka ciluk. Aku dengan hati terbuka terus melihat alternatif yang sudah aku lakarkan diminda. Pulang ke rumah Mak bersama Mia dan anak anak dan terfikir untuk membawa mereka mandi manda diswimming pool. Aku cakap sepatah pada hubby, biasalah dia semua aktiviti dia akan kata ..buat apa buang buang duit. Aku tahu itu ayat ayat tidak bersetuju, perlulah aku ikut aku hanya akan ikut kalau dia bagi alternative, kalau jawapannya tidak tapi aku terkurung dirumah dengan cara dia..minta maaflah..itu bukan cara aku. Sebelum bertolak ke Gombak esok, aku akan beritahu sekali lagi sambil berkata … “bang Tolong izinkan saya demi nak gembirakan sedikit anak anak kita”. Aku pasti dia akan izinkan. Insya Allah.
Sejurus mendengar jawapan Sue, aku hubungi Pak Wan memberitahu kami tidak turut serta ke Medan dan aku berpesan tidak perlu bawa baju Hard Rock aku, bila bila boleh jumpa di KL . Diam saja Pak Wan sangat sibuk agaknya. Biarkan dia usah diganggu. Alhamdulilah dalam terbatal satu perancangan, aku berpeluang melalui perancangan yang lebih baik. Lepak dengan kawan2 bukan atas usul bisness bukanlah pilihan aku sangat, aku cuba ‘create’ peluang bisness kalau ada. Kalau tidak jadi dan tidak solely business punya tujuan lebih baik aku luang masa dengan anak anak. Alhamdulilah pagi ini selamat Residance Inn ditempah untuk 2 hari 1 malam. Aku memang sangat pasti anak anak pasti melonjak gembira dan aku perlukan kegembiraan maksima mereka itu untuk jiwa aku sebagai ibunya.
Sekejap saja kerja kerja programme berjaya disiapkan dengan Zul Alhamdulilah sedari dulu Zul sering membantu aku. Aku akan kenang dia seumur hidup aku kerana itulah aku tidak boleh lokek dengan Zul. Dia selalu cover aku kalau aku lewat atau aklau aku nak ciluk dari pejabat. Rancangnya aku akan bertolak ke Kemaman esok pukul 3pm dari Gombak so Zul akan punch outkan tepat pukul 5. So aku perlu bekerja masa office hours dan aku terhutang 1 jam dengan universiti. Malam ni aku kerja sampai pukul 12 malam rasanya sudah tercover. Aku tidak pernah CLAIM cuti mahu pun duit dengan kerja kerja lebih masa itu, aku berkorban sedikit sebab AKU SUKA.
Masa ada lagi 10 minit, untuk keluar makan dan kedewan solat Masjid Kolej Islam. Melakukan rutin rutin sambil berehat, meminta dan merayu CINTA dengan Ilahi, meminta dikasihani dan terus dilindungi. Alhamdulilah, Allah memberikan aku sekeping hati yang sering berbicara menegur kesalahanku ketika aku sedang tidur. Teguran KUAT yang aku terima menjelang pagi ini dan aku tersedar sambil berkata pada diri Ya Allah ampunkan dosa dosaku aku berjanji aku tidak akan mengulangi lagi. Aku akan memilih kehidupan yang TELUS dan TULUS . Terimakasih ya Allah kerana bukti bukti kasih sayangmu semakin menghampiri aku.

Aku akan terus BERBISIK bahasa KASIH pada KEKASIHNYA…aminnnn