Wednesday, March 20, 2013

Ada KERJA ada TENAGA
Alhamdulilah sykur pada Allah atas kurnia rahmatnya yang terlalu banyak dan melimpah ruah. Ampunkan aku ya Allah andai ada ketikanya aku terlupa akan rahmatmu itu sebaliknya melayan RASA HATI yang sudah terasuk dengan bisikan Syaitan lantas melupai nikmat dan rahmatmu yang berteraburan disana sini. Alhamdulilah hari ini KEKUATAN TENAGA serasa seakan 100 peratus kalau ibarat telefon bimbit yang baterynya fully charged. Alhamdulilah.. Alhamdulilah Alhamdulilah.
Seawal 5.30 pagi kami semua terjaga, Harraz pasti diminta mandi terlebih dulu, dan kami sama sama berada disejadah sebelum ayah mengambil tempat untuk mengimamkan kami SOLAT SUBUH BERSAMA. Alhamdulilah waktu sekang menunggu ayah, sempat mama habiskan Bacaan Surah Alwaqiah. Seronoknya sembahyang Subuh berjemaah, seronoknya berwirid dan berdoa bersama dan bertambah seronok bersalaman dipagi hari sebagai memohon ampun dan maaf sesame sendiri. Subhana Allah aku seakan tidak percaya untuk terpanggil mengadakan semua ini sebagai SATU TANGGUNGJAWAB.
Hidup ini penuh tanggungjawab. Kita dihidupkan dan dijadikan BUKAN UNTUK SUKA SUKA. Mulakan tanggungjawab seawal pagi BEMOHON PADA ALLAH, permudahkan, perkenankan, membina tujuan yang betul sebagaimana yang kita lafaz dalam takbir ketika solat, HIDUP DAN MATIKU KERANAMU YA ALLAH. Tenaga yang ketika itu, seakan 80 percent, ditruskan dengan bacaan Surah Al Maidah dengan terjemahan dan berhenti tepat 7 pagi untuk menggosok baju batik kerana hari ini hari Khamis. Ketika mengosok itulah, hati berkata ‘hari ini khamis, elok puasa, sejak lepas uzur, last Monday tak puasa sebab kelam kabut hadapi dugaan’, hati terus NEKAD, hari ni AKU BERPUASA DEMI ALLAH.
Pemanduan yang tenang ke pejabat dengan dimulai fatihah, 4 Kul dan ayat kursi, dan diteruskan dengan zikir hari khamis, Subha na Allah hal Azim Wa bihamdih hinggalah sampai ke pejabat. Alhamdulilah, timing yang tepat, 7.30 pagi clock in dan ada masa yang sangat baik untuk SOLAT DHUHA dan surah Ar Rahman. Sejurus selesai solat Dhuha dan bacaan Ar Rahman, terasa Fully Charged.  Aktiviti pertama selepas menulis TO DO LIST ialah Memilih kata kata positive utk diri sendiri dan dipostingkan untuk orang lain di FB. Untu hari ini, Hidup ini adalah SEBUAH PERJALANAN yang membentuk kita kepada SIAPA YANG KITA PATUT JADI. Kita memilih dan penentu kelukaan dan kekecewaan even kebahgiaan diri bukan orang lain. Bukan semua hari hari kita Indah, namun kita bertanggungjawab memilih keindahan disebalik semua musibah dan cabaran. Hentikan kerisauan esok hari, gunakan hari ini sepenuhnya. Alhamdulilah semoga tenaga kurniaan Allah hari ini memebri menafaat pada orang orang disekeliling.
Sebelum menumpukan pada kerja seperti biasa, dalam senarai kerja hari ini, ada satu perjumpaan dengan pelajar pada jam 11 pagi. Tiba tiba hati emronta untuk menulis, dan sepantas kilat idea datang untuk merungkai persoalan HIDUP SATU TANGGUNGJAWAB. Tujuan hidup ini berat, sebab itu bersamanya Allah kirimkan Rasul dan Kitab. Allah menyediakan ruang kehidupan yang penuh pancaroba dan dimasa yang sama Allah menguji kita sejauh mana kita kembali mencari FITRAH. Sejauh mana kita berjuang memperjuangkan TANGGUNGJAWAB. Setiap orang ada tanggungjawab masing masing. Aku merenung dalam dalam, aku dilahirkan dalam keluarga ini, ditemukan dengan Sani sebagai suami dan berikan zuriat Nana, fayyadh dan Harraz, ada tujuannya disisi Allah. Aku diberikan persolaiti begini, kelebihan hati dan rasa, kelebihan suara, kelebihan daya fikir, kelebihan rezeki dimasa yang sama kekurangan sifat fizikal, Allah tidak menganugerahkan aku rupa yang sangat cantik, kejelitaan menyerlah, harta yang melimpah ruah dan populariti yang terasak, ini cara Allah memebrikan aksih sayangnya pada aku. Subha Na Allah betapa besar kasih dan cinta Allah buat insan seperti aku yang bernama Asniza.
Gabungan hati dan suara, meneydarkan aku ada peranan CINTAKAN ALLAH dan SAYANGKAN MANUSIA, bantu manusia. Gabungan minda dan sorotan kehidupan, membekalkan aku ilmu, kebijaksanaan dan seklai lagi meletakkan aku pada RUANG KETUHANAN yang BESAR. Subha Na Allah. Benar sekali, sebaik baik anugerah ialah, anugerah kemewahan peluang rezeki dalam bentuk ILMU DAN KESEDARAN yang kembali menjaga kita dan memberikan menafaat buat orang disekeliling kita. Subaha Na Allah. Aku sebenarnya sudah dilayakan Allah untuk memikul tanggungjawab dalam hidup ini, sebab itulah Allah memilih aku melalui semua ini. Merasa larat atau tidak larat sepenuhnya bergantung pada PERGANTUNGAN KITA DENGAN ALLAH. Alhamdulilah, perlahan lahan aku terasa bila bergantung pada tempat yang betul, the ultimate source of power semuanya bagai MUDAH SAHAJA dan tiba tiba terasa BAHAGIA itu berligar ligar dalam ruang hidup kita.
Dengan izin dan BANTUAN BESAR dari Allah, alhamdulilah, seawal pagi bangun dengan penuh rasa tanggungjawab pada Allah, diri, keluarga, dan sebaik keluar dari rumah, baru bermula tanggungjawab pada kerja dan masyarakat. Alhamdulilah, setakat seminggu ini, banyak jadula berubah kerana memberikan laluan tanggungjawab pada Allah yang merupakan tanggungjawab paling utama yang menjadi NADI TENAGA. Ruang tamu kami dilebarkan dengan mengenepikan meja makan. Ruang ini cukup membahagiakan kerana ruang inilah menyatukan kami seawall pagi dan menjelang malam. Alhamdulilah, setiap hari sebelum maghrib, kami bersama sama membaca Yasin dan bersolat maghrib dan isyak bersama. Diwaktu sekang, kami sama sama membetulkan bacaan Quran Harraz. Waktu ini adalah waktu WAJIB SOLAT DAN MENGAJI. Sebagai KELUARGA ISLAM, aku baru terfikir, mengapa kita mendahulukan budaya keluarga bukan Islam yang memilih makan dan aktiviti lain sebagai PENGERAT HUBUNGAN. Kekuatan ikatan kasih sayang, hati dan silaturahim ada dalam SOLAT JEMAAH. Kemudian barulah mengadakan aktiviti lain. Terima kasih Allah kerana menemukan aku dengan nikmat nikmat ini.

Alhamdulilah, dengan rezeki TENAGA SERATUS PERATUS dari Allah ini, in sha Allah aku lebih bersedia untuk LEBIH BERTANGGUNG JAWAB pada agenda agenda kehidupan yang sudah diputuskan Allah bahawa akulah INSAN TERBAIK yang ditakdirkannya. Ya Allah permudahkan PERJUANGANKU yang pasti ADA KERJA ADA TENAGA. Amin ya rabbal Alamin.