Tuesday, October 5, 2010

Menyusul CURIOUSITY!!


Hampir satu jam lagi masa untuk aku beransur dari pejabat yang memberikan aku ketenangan dan kepuasan berfikir dan mencari maklumat. Hari ini banyak bahan bahan pembacaan RELATIONSHIP yang aku terokai..ada pelbagai terma dan istilah yang menjrus kepada maksud maksud yang tertentu.

Namun ada sesuatu yang masih TERTINGGAL bermain main difikiran. Satu pertanyaan bagaimana dan kenapa.Aku tahu jawapan sebenar bukanlah mudah untuk aku dapatkan dari sebuah kotak berskreen nipis didepanku ini, malah mungkin jawapan juga akan hadir setelah melalui satu tempoh bukan sedikit. Bila uusl masa terlibat, disinilah terkadang kesabaran TERUJI. Aku satu rasa desakan untuk mengambil jalan pintas. Namun sedari dulu jalan pintas banyak dirumuskan dari JUDGEMENTAL yang tidak berkesudahan. Aku inginkan jawapan yang betul dan aku ingin menjawab semua persoalan yang diutarakan oleh HATI ini.

Menunggu sesuatu datang bergolek bukanlah RASMI aku. Terkadang tidak tersedar Allah permudahkan keadaan. Kunci dasar telah berada ditangan bila aku memiliki PASSWORD atas dasar percayakan aku BLINDLY. Persaan ingin tahu aku berapi api untuk memahami bukan untuk mebocorkan kepada sesiapa tapi sekadar untuk menjaga diri dan hati sendiri. The same password juga membolehkan aku menembusi email dan yahoo messanger. Ternyata ada nilai nilai PLAYFUL TYPE.

Langkah seterusnya, aku ciptakan satu profile bernama menarik dan bergambar cantik. MIA KIRANA. cukup sekadar beberapa orang kawan sebgai umpan. dan Yessssss aku berjaya meyakinkannya yang profile ini wujud. hampir saban hari dia menghubungi profile ini tapi seakan TIDAK MAHU PERGI JAUH. Apalah kemelut yangs dang bersarang dihatinya arghhhhh.

Langkah aku yang seterusnya juga, aku deletekan nombor telefonnya ditelefon peribadiku sebagai tanda amaran pada DIRI SENDIRI...STOP hubungi dia.Biarkan masa berlalu usah cuba mencarinya. Tapi saban hari juga sms darinya menjengah bertanya how are you dan ada kat mana?..berbalas 2 ke 3 sms dan undangan minum tea tarik. Aku masih keluar minum teh tarik yang dibelanjakannya sambil berbual perkara perkara yang wajar dibualkan. Aku perasan Dia tidak mampu memandang MATA aku...kenapa?..terkadang aku juga perasan dia KEGELISAHAN, mengapa. Dia masih spontan memujiku pada riak wajah yang ceria dan penampilanku. Aku sudah lali dengan pujian manis lelaki sebegini...dan cukup pandai aku menunjukkan memek muka..for me semua kata kata tu NOTHING!!!

Mungkin dia kesunyian, mengkin dia kegelisahan atas sesuatu perkara tapi amat rumit untuk disuarakan memandangkan EGO seorang lelakinya. Mungkin juga dia cuba TRY LUCK tapi takut takut kerana yakin orang seperti aku sama seklai tidak akan melakukan perkara yang tidak PATUT. Entahlah....apa yang pasti dia masih meletakkan keperluan pada persahabatan ini dan dia cuba menari mengikut rentak tarianku. TRUE FRIEND!!!.
Aku ingin mengetahui semua nya hanya kerana inginkan maklumat agar aku BERHATI HATI. memnag aku tidak perlu mengambil tahu urusan peribadinya, siapa kawannya, bagaimana urusannya...tidak perlu kecuali dengan rela hati dia ingin bercerita. Setiap kali didepanku dia cuba mmeperlihatkan kehebatan dirinya, ideas, paperwork, proposal...aku tidak tahu mengapa..dan kenapa.

Kalau dulu mungkin aku senang percayakan MANUSIA..sekarang tidak lagi. Aku perlu bertanya apas ebab di sebaliknya dan aku perlu meletakkan satu jarak yang KHAS antara hati aku dengan mereka. Aku tidak harapkan apa apa..alau baik tujuan aku sokong, kalau tidak baik tujuan aku pasti akan mengusul kenapa ini pilihannya.Aku juga terkadang KELIRU..dan ada ketikanya aku menyiapkan alasan untuk menolak ajakannya.

Setelah segalanya hampir selesai, aku perlukan TIME FRAME!!! aku lemas berada di suasana berteka teki. Aku letih untuk cuba percaya, cukup sekadar apa yang aku tahu dan alami sebagai pengajaran...bukan semua manusia SEPERTIMANA KITA!!!!