Monday, January 9, 2012

Tiba tiba....TERDUGA


Monday minggu ke2 January 2012. Masih terasa SEGAR dan bayangan IMPIAN yang ditulis masih terpampang diminda dan mengheret jasad ini untuk mengrealisasikannya. Alhamdulilah.

Namun langit tidak selalu cerah, dalam keghairahan bermatlamatkan spriritual dan ketuhanan pun amsih sempat kita dihalang dan diganggu gugat. hari hari terakhir minggu lepas dilalaui penuh rasa PANAS yang tidak tentu arah hinggakan ada bisikan melekehkan usaha usaha solat. Aku tidak perasan apa yang TERJADI hinggalah terasa kepala seakan tidak mampu berfikir, persaaan bercampur baur penuh kemarahan, sakit hati tidak menentu dan TERSANGAT hingga tidak mampu memandang hubby dan tidak mampu duduk disebelahnya seperti biasa. Hinggalah seorang teman berkata..kak za..kak za ni lain mcm saja.

Masih aku tidak hiraukan. dalam hati hanya tertanya tanay mengapa aku terseksa begini..mengapa Allah takd engard engar doa aku. Cuma satu yang membuat aku sedikit happy bila terpaksa bertemu client dan menerangkan pada mereka perihal product. Lewat petang sabtu, aku terpaksa mengikut fatin pulang ke rumah mak. Gembira kerana aku tidak rancang untuk pulang. walau melalaui perjalanan panjang yang bercampur baur. Bila membaca mesej hubby, aku tidak sedar aku menangis. Dalam minggu pertama January aku yakin...ucapan maaf yang bertalu talu dari aku ITU BENAR. penagakuan aku terhadap mungkin kelalaian yang terlalu banayk terhadap dia ...ITU BENAR! Berkali kali aku katakan padanya I BITED MY OWN TONGUE ABANG!. tapi yang datang sekarang aku tidak pasti, mengapa lebih teruk rasa aku REJECT dia ..dan tidak mampu untuk berdepan dengannya lagi.

Ah pulang kerumah mak tidak pernah TIDAK GEMBIRA. Bau ikan tongkol rebus yang aku pesan melalui fatin sudah menyucuk nyucuk hidung. Aku makan tanpa apndang kiri kanan lagi sambil berbual dgn mak. Mak sentiasa hebat dimataku..apa pun mak inginkan pasti tersenarai lemas dalam impain URGENT aku!. Lepas makan, aku sengkak, semakin lama perut semakain tidak dapat dikawal lagi..seakan belon. dan aku tidak boleh bernafas. Ini bukanlah kali pertama, semua ini berlaku pada mulanya pada 31 Dec dirumah Izan. dan ianya berulang ulang. mak memanggil aku untuk melumurkan ubat...ahhhh masih terasa sejuk tanagn mak mengusap eprutku walau aku bakal 41 tahun..alangkah untung nya masih ada mak...alangkah ruginya org yang mengenepikan mak dan alangkah malangnya orang yang sudah kehilangan mak dan tidak pernah sempat melalui semua suasana seperti itu. mak jadi emnagntuk dan menguap beberapa kali, lalu dipanggilnya bak. Sejurus bak mengibaskan sejadah kebelakang aku dengan ayat ayat suci alquran, sejurus itulah aku rasa SERIAU dan seakan ingin bertempik..namun aku tahan. Aku tidak boleh kalah dan ebnarkan dia menguasai diri aku. Aku dapat rasakan bak mengeletar bertarung dengan bacaan bacaannya, badan bak merah pijar..bak berpeluh peluh dan aku lega sedikit. Mak ambikkan air dan bak membaca ayat ayat suci pada air dan abgi aku minum. Bak kata dalam badan aku ada iblis entah dari mana dan sangat kuat. barulah aku ceritakan pada bak apa yang aku lalui seminggu sebelum aku pulang.

Alahmdulilah malam itu aku tidur lena. paginya selepas breakfast juga akus ambung tidur, hampir seminggu aku tidak tidur lena, hanya lelap menejlang 3 atau 4 pagi. akli terakhir lelap pukul 2 pagi dan sentiasa hajat utk pergi masjid terbantut. Allahhu akbar..sukarnya mencari kebaikan disisimu..tapi aku akn terus berusaha selagi daya. Petang aku mengajak bak , mak dan anak anak ke pekan. membeli brg brg bilik air dan makan makan. bak bekalkan aku minyak ubay JASOLIN. untuk dilumur sebelum tidur. Pulang kerumah, tidak kusangka ateh menawarkan diri untuk membawa aku pulang ke KL Selesai masalah aku dengan kereta. Dalam perjalanan banyak yang aku bualkan dengan Iwan etrmasuk dia terpanggil untuk berzikir dan solat untuk aku dan rumah. Seawal aku sudah agak ok, aku terus hubungi hubby ceriatkan apa yang terjadi...malamnya hubby pulang. Tidak lagi terasa BAHANG yang panas antara kami. ya Allah teruk rupanya bila ruang hidup kita didalangi SIHIR MANUSIA.

Pagi ini Alalh menemukan aku dengan peluang rezeki. Rezeki menemui ustaz Ali Tuah. lalau aku beli 3 mineral water dan mengajak Ja menemani aku. Aku terasa seperti lumpuh bila ustaz membacakan ayat ayat sambil memeganng bahu aku. Aku tidak suka untuk menghebahkan semua ini, cukuplah ustaz , aku dan Ja... Aku akan turuti apa pesan ustaz, cara minum, mandi dan baca...dan sebaik habis air jampi itu, aku akan follow up dgn ustaz. Kali ini Allah telah takdirkan pada aku, Ja berjasa untuk hidup aku. Thank you Ja...moga Allah membalas jasa baik ja...semoga ukkhuwah kita diberkati...terimakasih teman kerana sanggup disaat TERSEPIT begini...dirimus anggup berada disisi. Ya Allah kau rahmatilah sahabatku Fanizar Ramli...sayangi dia lebih dari aku meyanyanginya ya Allah. Aku ingin terus melangkah melaksanakan GARAPAN IMPIAN 2012.