Tuesday, June 5, 2012

Tinta Kasih Bonda: Anugerah MATA dan Pengelihatan.


Alhamdulilah lafaz keramat yang menenangkan jiwa, Alhamdulilah selamat sampai kepejabat tidak kurang 10 minit perjalanan, perjalanan yang bgeitu mudah dalam cuaca yang tenang dek hadirnya hujan jam 3 pagi sekaligus menyejukan bumi yang sedang kepanasan ini dan dinginnya hujan hingga terasa nyaman hingga ke pagi. Alhamdulilah Allah melihat sengsara hambanya dalam cuaca panas, ini baru kepanasan dunia belum lagi kepanasan akhirat akibat perbuatan kita, kalau kepanasan ini sudah tidak tertahan lagi, entah bagaimana dahsyatnya kepanasan baasan diakhirat nanti. Untuk itu, belum terlewat untuk kita perbetulkan diri, selagi masih bernafas, selagi itu pintu taubat terbuka, Allah maha pemurah dan penyayang buat hambanya.

Menghadapi cuaca panas begini, pagi harus dimulai dengan plain water, badan mesti banyak air sebelum rasa sakit menimpa, minuman berais perlu dielakkan walau teringin macam mana sekali pun, begitu jugak berjemur panas jangan sekali, elakan keluar waktu tengah hari dan jangan memenatkan badan keluar sana sini. faktor cuaca begini boleh memudaratkan sesiapa saja. kesannya terjeruk sakit dan tergendala semua perancangan biasa, aku sedaya upaya untuk tidak mahu membanyakkan MC apalagi menelan ubat itu dan ini. Rata rata didengari orang bersunggut tidak sedap badan disana sini. Agaknya hari hari clinik penuh manusia berbaris untuk rawatan dr. dalam apa jua keadaan sesungguhnya Mencegah lebih baik dari merawati.

Pagi ini ingin mencipta kelainan, biasa sesampai dipejabat, aku pasti meluru ke tempat breakfast. Namun rasanya sudah tiba masanya aku mulakan hari dengan menulis. Berpagi dengan minda segar selepas mandi dan berzikir sambil memandu bertambah kesegarannya, bila minda segar kerja kerja penulisan begini lebih dari sebuah terapi jiwa. Hari ini ianya dimulai 8.30pagi Insya Allah hari hari seterusnya akan aku mulakan seawal 7.00 pagi. Lebih sempurna kalau ditemani secawan kopi, persiapan kopi, cawan dan sudu perlu ada sebelum datangnya bulan Ramadhan dan strictly puasa Isnin Khamis untuk Rejab dan Syaaban. Puasa menyucikan jiwa dan hati sambil merehatkan tubuh badan dan berpeluang membina kekentalan Roh dan fitrahnya.

Begitu besar nikmat Allah. Mengingatinya terasa begitu kerdil diri ini. Betapa sombongnya kita yang bernama manusia baru hanya kerana memiliki sedikit dari harat Allah, sedikit dari kekuasaan Allah dan sedikit dari kasih sayang Allah. wahal semua itu bukanlah datang dengan sendiri. Mengingati nikmat Allah menjadikan kita manusia yang bersyukur. Aku bersyukur dengan kehidupan ini, bersamanya Allah kirimkan rezeki yang berupa keupayaan. keupayaan dalam wang ringgit walau tidak kaya raya, keupayaan dalam kuasa walau tidak sampai memerintah sebuah negeri, keupayaan kasih sayang. Hidup aku sudah seakan sempurna dan sudah cukup untuk terus berdiri mencari dan berperanan dengan ilmu Allah. Alhamdulilah, Allah kurniakan aku sebuah jasad dan roh yang harmoni tadbirannya. Jasad ini hanya pinjaman, Allah pinjam jasad untuk diduduki roh. penyatuan keduanya maka terciptalah kehidupan.

Pada jasad itu sendiri terlalu besar nikmatnya. Namun manusia seakan menyempitkan akal melihat disebaliknya. Alhamdulilah pada jasad sempurna ini, Allah berikan aku sepasang mata yang terlalu hampir dengan mata hati. Sepasang mata ini, satu ketika dulu disedari tidak mampu melihat dari kejauhan dan sepasang mata ini juga sangat allergik dengan sejenis permakanan yang tidak segar. Namun ianya tidak langsung menghalang dari pencaindera ini untuk terus berperanan. Soalnya selama ini apakah nikmat anugerah sepasang mata ini dinafikan atau disalahgunakan. Allah maha pengampun, selama mana kita sedar dan insaf, selama itulah Allah bersedia menanti kehadiran kita, pintu taubat sentiasa terbuka. Mata anugerah terbesar dari Allah ada peranannya.

Sedari kecil aku bangga memiliki sepasang mata. dalam kebanggaan itu, aku terlihat seorang saudara yang buta. Terkesan dihati dan tertanya diminda. Bagaimanalah dia menjalani hidupnya. Aku mula bertanya pada mak, kenapa dia buta dan maklumat yang aku dapat menjadikan aku takut untuk sebarangan dengan mata. mata perlu dijaga. Allah memberikan kita mata bermakna Allah memberikan kita satu cabang kemudahan disebalik nikmat. Matalah yang digunakan untuk melihat sekeliling, wajah ibu bapa kita, wajah saudara mara dan kawan kawan. Mata akan terpaku melihat kecantikan dan mata juga melihat keburukan dan kejelekan. Hidup mengajar aku untuk terus menfaatkan mata. Menyorot sesuatau yang bermakna, merenung bulan,  langit, awan,  ombak dan pemandangan seakan melihat kebesaran Allah yang memilikinya. Merenung wajah mak dan bak, adik adik, saudara mara mencari nilai kasih sayang mereka. Merenung wajah mereka yang sedang dalam tertekan melihat resah yang sedang bersarang dihati. Mata ibarat tingkap, melalui matalah kita melihat dunia. Dunia yang indah penuh warna warni, dunia yang terkandung baik dan jahat kesan peruatan manusia sendiri. Dunia yang satu hari nanti pasti berakhir. Dikala itu, mata menjadi saksi. 

Mata antara 5 asas yang penting selain telinga, hidung, mulut dan jari . salah satu channel yang menghubungkan manusia dengan dunianya. Asas hala terhebat yang perlu dipelihara bila kita memilihara seluruh jasad. Melalui mata, maklumat dihantar ke otak untuk diproses. Sebagaimana mata menyempurnakan wajah, mata juga boleh meyempurnakan roh dan jasad. Fitrah kita dijadikan sebagai hamba Allah. Inilah peranan sebenarnya mata, membantu kita memperkasakan lagi FITRAH kita. Mata aset penting untuk mendalami ilmu, mata aset penting untuk mengenali manusia, mata aset penting untuk asas gambaran diminda. Awasi mata agar hanya berperanan membina. Besar anugerah bermakna besarlah tanggungjawab buat kita. Kita bertanggungjawab untuk memelihara pandangan mata. PILIH UNTUK MELIHAT SESUATU YANG MEMBINA IMAN DAN DIRI.

Mata ku dan matamu...mata kita...hanyalah pinjaman ini adalah mata yang diberi Allah, suatu hari nanti dipersoalkan semula dimana dan bagaimana mata yang diberi pinjam itu digunakan?

Jom Jaga mata kita demi Allah :) Ya Allah kau peliharalah kami dan mata kami agar ianaya hanya berfungsi untuk membina keimanan diri dan mengimarahkan agamamu. Aminnnnnn.

Tinta Kasih Bonda: Tidak BERAT tidak RALATAlhamdulilah kupanjatkan syukur pada Allah atas limpahan kasih sayangnya yang tidak terperi. Sebaik mata ini terbuka dari tidur hingga kembali terpejam semuanya dalam linkungan rahmat dan nikmat Allah cuma terkadang kita alpa dan leka, lantaran meletakkan daya dan upaya itu seakan kita miliki sepenuhnya wahal semuanya bertolak titik dari takdir dan susunan Allah diarash sana. Nikmat hidup dari Allah mengurniakan kita nikmat untuk bersamanya bukan nikmat yang wujud dimata manusia yang tidak pasti apa pegangannya dan sejauh mana keikhlasannya. rata rata cinta dan aksih sayang manusia hanya bila kita BERADA.

Alhamdulilah, hari ini 5 June, masa terus berlalu mendewasakan kita melalui kisah dan pengajaran hidup pahit dan manis. Aku belajar untuk tidak mengharap pada manusia, aku bertatih hanya untuk berharap pada Allah dan terus memberi yang terbaik pada Allah dan kebaktian pada manusia selama mana ianya DEMI ALLAH. Tiada apa yang BERAT dan tiada apa yang RALAT kerana Allah telah memudahkan semuanya, juga tidak RALAT kerana sudah tidak mengharap sesuatu dari sesama manusia. terus membina hubungan dengan Allah, agar urusan urusan lain lebih terpelihara dan terjaga oleh Allah penuh barakah. Aku melihat bagaimana lemahnya sistem manusia, aku merasa bagaimana rapuhnya hati manusia dan aku mendengar bagaimana bisanya mulut manusia. Atas kefahaman ini akua LEBIH REDHA dan PASRAH, manusia yang sedar diri, ialah manusia yang dekat hubungan hatinya dengan Allah dan manusia yang mempraktikan nilai Islam dan kasih sayang dalam silaturrahim. Seharian hari ini, minda ligat berputar mencari paksi untuk berkongsi dengan insan insan yang penuh harap dan keikhlasannya boleh diharap.

Hari ini juga hari terakhir aku bersama apik dan anak anak bercuti disini. Malam ini selepas makan malam mereka akan memulakan perjalanan pulang bersama hubby. Kalau dilayan hati ini, mau rasanya tangisan dan air mata berpadu menguasai diri, namun warasnya akal dan kuatnya minda memimpin aku untuk tidak fikir diri sendiri. fayyadh perlukan ruang selesa dan sempurna menjelang peperiksaan sebagai ibu kewajipan aku mengiringinya DOA agar Allah memudahkan urusannya. Kakak akan kembali ke asrama, tempat yang menajdikannya lebih berdeiscipline yang merupakan asas utama untuk lebih berjaya. Harraz setia sebagai adik yang gembira bersama abang sementara berpeluang mengharungi persekolahan. waktu cepat berlalu, suasana ini pasti bertukar wajah bila tiba masanya. Melihat progress mereka, menjadikan hati aku semakin bersyukur.

Anak anugerah TERINDAH dan amanah terbesar dari Allah. Aku tidak hairan apa wajah rumahtanggaku asalkan anak anaku berwajah gembira, ceria, bahagia dan tawadduk. Anak anak ini akan bahagia dan ceria bila mereka masih melihat ayah dan mamanya bersama mengharungi semua kemelut hidup suka dan duka, manis  dan pahit. Aku bahagia melihat mereka bahagia, dan kebahgiaan ini menjadikan aku lebih BERTENAGA dan BERKETRAMPILAN untuk membimbing orang lain juga. Entah mengapa sejak menjaga Afiq seminggu lebih ini, hati bagai terpanggil untuk membina perlindungan untuk ANAK YATIM. Allah sedang memberikan sesuatu untuk aku rancang. Ya Allah permudahkanlah kenyataan ini, pertemukanlah peluang ini, bangkitkanlah jiwa ini untuk terus berbakti padamu melalui mereka mereka yang YATIM.

Alhamdulilah, kedatangan apiq membawa cahaya dan memberikan aku idea baru tersemat sebagai cita cita. Pernah sekali cita cita ini bermain diminda tetapi cuba menumpang orang lain. Mungkin Allah meminta aku membina dan memulakannya sendiri. Semoga idea ini terarah dengan usaha, semoga usaha usaha dipermudahkan Allah dan semoga segalanya menjadi bibit bibit ibadah buat seisi keluarga. Kita merancang terbaik namun Allah perancang TERHEBAT. Insya Allah dengan izin rahmat dan limpahan kasihnya suatu hari nanti RUMAH BONDA, dan BINTANG HATI FOUNDATION  menjadi nyata.

Allah kirimkan aku tenaga yang tidak pernah bersisa, kirimkan aku usaha yang tidak kenal payah agar aku mampu mencipta bintang bintang hati yang berseri sepanjang zaman. Amin ya rabbal Alamin.

Allah Hu Akbar