Monday, January 16, 2012

Secebis KEHIDUPAN!


Betapa bijak pun kita MERANCANG, manakan sama kesempurnaan dan finalize dgn perancangan Allah. Kerana itulah usah gusar dan rasa resah dengan sesuatu yang tidak terduga yang sering terjadi dalam hidup kita. Setiap masa kita diduga, setiap masa juga Allah sedang memerhatikan gerak geri kita. Semoga setiap usaha kita tetap teguh dengan TUJUAN mencari REDHA Allah...ya Allah pilihlah aku untuk menikmati semua itu.

Masak merah Ayam yang dirancang bertukar menjadi sambal sotong yang sederhana, perancanagn untuk jumpa ustaz semalam rupanya Allah mengatur dengan lebih sempurna hari ini, dengan lebih banyak masa boleh bercerita dan mengatur perjumpaan seterusnya utk adik beradik semua sekali.Dalam pada itu, ada juga kebetulan yang sangat SEMPURNA Allah takdirkan buat aku diawal pagi ini, Pagi yang tiba tiba STUCK dijalan raya yang teruk tiba tiba terpantul pengumuman ada lori yang rosak dan suasana jalan sangat jam menuju ke pejabat, lalauan alternatif digalakan. rasa ingin kuatkan RADIO, rasa ingin mendengar radia...dari mana rasa datang kalau bukan kerana Allah gerakan...Allah telah bantu usaha usaha ikhlas untuk tiba awal dipejabat hari ini. Alhamdulilah kerana gerak hati itu, terus kereta menyususl laluan menuju ke SS 2 dan terus ke Seksyen 17, melintasi kedai kamal dan terbanyang kewangian sabun CAMEY.

Takdir hari ini juga menentukan acara makan tengahari aku dan Ja sangat bermakna, KFC tiba tiba menjadi sangat sedap padaku...mungkin kesedapn itu kerana ada nilai tambahan dek seronok berbual dengan seseorang yang sudah kita cuba BINA semula persahabatan penuh jujur dan Ikhlas. Moga jodoh persahabatan kami berpanjangan Amin Amin Amin. Sekembali dari makan, kami sama sama menunaikan solat zuhur bersama di masjid UIA, kali ini aku tidak sempat membaca Quran sebagaimana lazimnya setiap waktu solat, jam sudah menunjukan 2.30 pm..waktu sudah 30 minit berlalu untuk perlu berada dibilik pejabat.

Hari ini selasa, aku peruntukan khas hari ini untuk menikmati suasana pasar malam seksyen 17. tempat yang banyak NOLSTALGIA dalam hidupku. Hari ini juga aku peruntukan masa untuk juadah juadah belian yang kurindui dan tak berbaloi untuk buat sendiri seperti Murtabak, kuey teow goreng, yong tau foo, ayam gerangkung, laksa kedah dan macam macam. hari selasa menjadi hari berpasar malam, bermakna tiada agenda makan dengan adik adik. Aku hanya akan keluar semula kalau ada COD yang berdekatan atau ada urgent and important discussion. kalau tiada, cukuplah agenda spiritual dan education mengisi waktu waktu sebelum mata terpejam untuk berihat meneruskan hari esok semula.

sabun camey kemas tersimpan diminda...kewangian menggingatkan aku waktu masa kecil dulu...dari dulu wangi yang tiada banding hingga kini, dulu mak pun suka...masih aku teringat dulu, mak mandi pakais abun Camey...akalu ada stock lebih aku nak belikan untuk mak sekali. Dulu masa aku budak budak mak masih muda, mak mandi sambil menggayakan iklan sabun camey...aku ketawa melihat gelagat mak masa tu. Apa mak tengah buats ekarang, yang pasti hubby telah tiba disana memberi bantuan...dapatlah mak rehat sikit dari diperap rengekan mia..khamis nanti hubby akan pulang dgn anak anak. Aku berhajat membawa anak anak ke Morib sambil observe programme pelajar dan ajakan fayaydh matematik. Ahad aku akan drive kembali ke Cheneh, bolehlah stay dengan mak beberapa hari....mesti anak aank aku sudah tidak sabar untuk pulang kerumah mereka disini, walau rumah ini kecil tapi inilah rumah penuh eknagan dalam hidup mereka...dirumah ini mereka ketawa, menangis, kena marah, belajar..segalanya...kami ada semua walau tidak begitu sempurna ...Alhamdulilah.

malam ini aku ada banayk amas untuk diri sendiri. Aku memilih rumah, buku, sambung kerja kerja mengemas. Entah mengapa akhir akhir ini aku sudah tidak ebgiru betah lagi untuk keluar rumah melainakn URGENT. kalau boleh tangguh aku tangguh dulu...rumah itu sudah kembali menjadi syurga yang menunggu aku untuk menghiasinya...memberikannya cahaya dengan kasihs ayang dan alunan suci ayat ayat Quran...ya Allah..satukanlah kami dengan CINTA SEJATI mu dirumah itu...Aminnnnn