Monday, February 18, 2013

SEDAR dan INSAFAlhamdulilah, syukur pada Allah atas nikmat KEMUDAHAN yang diadakannya. Pada asalnya serasa sukar untuk menempuh minggu ini, lebih lebih lagi banyak yang perlu dibincangkan dengan boss, banyak yang perlu difahamkan padanya, tekanan masa, tekanan jadual exam para pelajar, tekanan kerja kerja yang lepas yang perlu disettlekan bayaran speaker, makanan dan laporannya. Tiba tiba merasa terasa terlalu singkat, saban hari berdepan dengan keadaan KESEMPITAN WAKTU. Berkat doa yang dipohon sebelum tidur dan seawal pagi, Alhamdulilah hari ini Selasa minggu ke 3 February 2013, segalanya dilalui dengan TENANG Cuma sedikit tidak selesa hanya kerana memakai tudung tidak mengenakan serkup kepala.
Bila diingatkan semalam, seakan tidak percaya, separuh kerja kerja dlm senarai yang berasak selesai. Pagi ini Cuma lakukan retetan kerja dengan Amir untuk menghantar surat laporan kedatangan kepada semua ketua Jabatan. Alhamdulilah, hari ini menarik nafas lega, masa penuh santai untuk berenang dengan nyaman dan tenang dalam lautan PERANCANGAN. Kerja kerja merancang dan menyenaraikan sebelum dijadikan ALMANAC 2013. Setiap kerja bila diminta Allah permudahkan, segalanya menjadi SANGAT MUDAH. Allahu Akbar…begitu agung kasih sayangmu terahadap hamba yang lemah ini.

Kasih Sayang Allah sungguh LUAR BIASA. Aku terpilih untuk menerimanya, aku terpilih untuk selalu berada disituasi yang hanya boleh BERHARAP PADA ALLAH. Aku sangat bahagia, aku sangat yakin, kasih yang tidak berbelah bagi, kasih yang suci, kudus dan nyaman dihati. Bisikan dan lintasan dihati juga diketahui dan diikuti. Inilah ubat, inilah penawar, inilah hakikat yang sedang aku alami. Aku lebih menjadi diri sendiri malah semakin kuat untuk mengalas tanggungjawab diri dan semakin kuat untuk berdiri teguh menongkah arus kehidupan. Tali kukuh yang aku pegang hanya satu TALI KASIH SAYANG ALLAH.
Fayyadh sudah kembali ke Asrama, kakak wahida juga sudah kembali ke bumi KISAS meneruskan pengajian. Setiap malam aku mengaji Quran, aku terasa seakan berada bersama Fayyadh mengalunkan ayat ayat indah Allah penuh meriah. Setiap kali juga sesudah bacaan, aku renungi foto kecil wahida yang menjadi tanda bacaanku, sambil berdoa didalam hati..Ya Allah peliharalah anak sulungku ini, permudahkan urusan hidupnya..urusan belajarnya..jadikan dia kakak yang boleh dicontohi..individu yang boleh diikuti. Amin. Ruang kamar tidurku sudah berubah, simple dan kemas, yang penting, ada buku buku bersusun ditepi menajdi peneman malam sebelum melelapkan mata, ada penjuru yang dihamparkan sejadah yang cantik bersama Quran…ruang aku bersendirian menghadap Allah disepertiga malam. Sejadah dan Quran menjadi hadiah paling BERHARGA dari hubby. Semoga pahala amalanku juga terpalit padanya. Amin. Aku suka akan perubahan ini, malah aku berusaha keras setiap malam untuk istiqamah bangun BERMUNAJAT PADA ALLAH disepertiga malam setiap hari. Yang penting iktiyar dan usaha. Setiap hari berusaha insya Allah dapat seminggu sekali pun sudah syukur. Semalam aku terjaga jam 2.30 pagi, terasa masih sangat awal, bila sambung tidur kembali, terus terjaga jam 6.30 pagi, sudah tak ada rezeki kali ini. Malam nanti insha Allah akan cuba lagi.
Sejak kembali dari Cuti Raya Cina, hatiku terasa JAUH dengan adik beradik dan Mak. Aku sedar apa yang sedang terjadi, namun tiada siapa pun yang aku percaya untuk berkongsi. Keluarga dan anak anak adalah anugerah yang paling kita sayang, tapi hakikatnya mereka boleh melukakan kita dalam banyak situasi. Inilah hakikat, aku hanya biarkan hakikat ini begitu saja, kerana aku tidak mampu buat apa apa selain dari TERUS MEMOHON DOA. Selain berdoa, kita hanya mampu BERBAIK SANGKA walau yang terjadi adalah sebaliknya. Sesuatu yang terjadi dengan izin Allah, dan hanya atas kehendak Allah jugalah ianya akan berhenti dan berakhir. Dikejauhan ini, semoga kalian bahagia dengan cara hidup masing masing, Cuma aku terus berdoa pada Allah..ya Allah titipkan Iman dan CAHAYA KEBENARAN buat insan insan yang aku sayang. Aku tidak mampu merubah mereka, aku hanya mampu merubah diri sendiri.
Di sekeliling kita banyak peluang. Kutip peluang peluang positif dan jauhi ruang ruang negative. Usah menanti bulan jatuh ke riba, usah menunggu orang membuka ruang pada kita. Cipta ruang sendiri, pilih untuk mencipta jalan pada ruang ruang itu dan putuskan siapa yang perlu berada disetiap liku liku, yang paling penting, tiupkan ruh yang suci dengan iringan munjata doa pada Allah pada setiap perancangan agar segalanya direstui Allah yang esa. Kita mungkin bunkan yang TERBAIK, tapi it is COOL untuk sentiasa berusaha mencipta kebaikan and live with it.
Selama mana terasa ALLAH SENTIASA DISISI, Selama itulah kita pasti SEDAR DIRI. Ya Allah pilihlah aku untuk terus mengecap SEDAR dan INSAF dengan KEAGUNGAN ILAHI. Amin.