Thursday, February 9, 2012

Rahmat Jumaat...


10 February jatuh pada hari Jumaat. Penghulu segala hari...hari yang menjadi ruang utk bacaan Yasin dan Al Kahfi dan hari yang dijangka akan berlaku Qiyamat. Utk satu kegembiraan hari ini bagiku sebab hari ini ada ceramah MAULIDUR RASUL oleh Ustaz Wan Sohor Bani Leman. Hari ini terlebih kerahmatannya...rahmat Jumaat.

Alhamdulilah, aku menikmati pagi ini dengan penuh rasa segar, segar lagi menyegarkan bila setakat tulisan ini dibuat aku berjaya mengalunkan 3 kali Yasin utk hari ini termasuk bacaan pagi hari. Hebat kesan yasin pada diri...aku perlu teruskan hajat untuk mengadakan 2 lagi bacaan...bacaan tengah hari dan bacaan petang sebagai penutup hari jumaat. Alhamdulilah Allah mendatangkan Ilham buatku untuk mengadakan amalan sebegini...amalan yang menjadikan hati aku tenang, sejuk walau dalam suasana yang kepanasan dan kepayahan.

Sudah lebih 4 hari tidak menulis blog, bukan bermakna tidak ada idea melintas, tapi tidak ada kesempatan ONLINE. Sekadar menulis dikertas dan buku catatan tidak segera pula untuk menulis semula diblog. Selama 4 hari, hidup dilalui macam biasa, cuma kuat melawan badai perasaan sebagai manusia biasa. Selama 4 hari juga aku dilamun perasaan sendirian. Alhamdulilah dugaan itu sudah aku lalui walau masih berbekas.Sepanjang tempoh itu banyak perancangan tidak menjadi, minda jadi dull, rasa boring menerpa...restless ...breathless tuhan saja yang tahu. Ternyata dalam hidup ini banyak yang kita tidak mampu ketahui segera dan hampir semua kita hanya mampu berserah pada yang Esa.

Aktiviti dengan anak anak masih berjalan dengan jayanya. Alhamdulilah aku menumpang kekuatan disebalik azam untuk menyatukan anak anak dan anak saudara setiap kali solat..kami bersolat jemaah bersama. Kami membaca Quran bersama, tak sangka bacaan Fayyadh sangat lancar, adik masih banyak perlu diperbaiki tapi memuaskan..kakak memnag boleh duduk taraf Qariah...suara yang lunak dan makhraj yang betul...tak sia sia menhantar anak sekolah agama. Alhamdulilah. Setiap lepas solat juga kami bertazkirah pendek, setiap kali berdoa aku akan doakan kuat...agar meneyntuh hati anak anak yang sedang mengaminkan, kami bersalam berpelukan sambil berselawat pada rasul S.A. W...bila aku memeluk Alissa...ada kaca jernih dimata anak itu disebalik senym lebarnya...aku rasa nikmat sekali dan aku seakan faham apa yang dicari disebalik hati Alissa.

Bila kembali ke KL...ini yang aku rindu. Bukan lagi agenda makan kami tapi agenda solat dan majlis ilmu kami. Setiap kali balik aku akan merancang, agak anak anak terbiasa keseronokan diselit dgn mengingati kebesaran tuhan. Alhamdulilah kerana Allah menjayakan apa yang aku harapkan pada mereka...doa aku sentiasa mengiringi mereka...jadikanlah mereka anak anak solehah yang mampu berdikari..mampu mebimbing diri dan orang lain..mampu menolak kejahatan dan mampu bertahan dalam keimanan walau diuji penuh tragis. Aku ibu mereka, aku tidak memilih untuk menjadi seorang yang sensitive hingga menyusahkan anak anak aku sendiri...aku akan terus memberi mereka peluang dan ruang. Insya Allah.

Perancangan untuk ke Johor TERBATAL, ahhh MAizon siap menunggu untuk membina agenda baru. Aku seronok bertemu Maizon...dia hebat dimataku...tidak lokek berkongsi pengalaman. Petang ini Ja juga ajak aku lepak bersamanya...mungkin ada kelebihan aku yang diperlukan mereka dan mungkin juga ada kelebihan mereka yang aku hajati...hidup saling memerlukan sangat indah. Alhamdulilah aku tidak pernah sunyi dari rezeki kawan kawan...mereka sering datang membawa rezeki padaku...dan mereka pulang membawa bersama dosa dosaku...aku menyayangi mereka seperti aku sayangi diri sendiri...mereka adalah cermin cermin aku. Pasti Allah sedang menyusun perancanagn terbaik untuk ke Johor satu hari nanti.

Penulisan ini terhenti demi untuk meneruskan bacaan YASIN tengah hari...ya Allah..kau rahmatilah semua yang berada dikeliling aku...bukakan hati mereka...berikan cahaya keimananmu yang lazat ini dihati mereka...Amin ya rabbal Alamin