Tuesday, December 15, 2009

Satu Sabtu yang ber MAKNA...
Sabtu lalu satu hari yang amat menyeronokan bila bersama anak-anak keluar sambil menyelesaikan pertemuan dengan guru agamanya untuk makluman report peperiksaan pertengahan tahun. Sempat menyingah di Curve Damansara, si adik dua orang sangat beriya untuk mendapatkan Ben Ten, versi terbaru komik kanak-kanak dan si kakak seperti biasa tiada apa yang spesifiknya. Sebagai ibu, aku amat faham apa yang anak perempuanku ini gemari. Kami ada beberapa persamaan antaranya mengunjungi kedai buku dan minum di kafe buku. Setelah membeli kehendak anak lelakiku yang kukira aku amat beruntung hari itu kerana ada gerai barangan korea sepanjang Curve Walk itu…berbaloi..anak tak marah mak pun tak rugi sangat. Ketika asyik meninjau suasana sekeliling yang agak lengang, tambahan pula sudah agak lama tidak berkunjung kesitu wahal jaraknya agak dekat dengan rumahku, tiba-tiba aku tepandang kraf corner sempena hari bapa ….dah hari bapa kita rupanya…aku terus bertanya berapa harga penyertaan dan dapat aku lihat anak perempaunku tersenyum puas..Cuma 10 ringgit termasuk peralatan…berbaloi sangat dan anakku dengan girangnya menyiapkan kerja kraf yang diajar oleh trainer untuk diberikan pada ayahnya…We Love You Dad!

Selepas itu, kami ke kedai buku…agak senang bila ada persamaan melihat beberapa buku self help hatiku terpanggil untuk membeli…bila mengenangkan yang terbaru belum habis baca…sabarlah hati…tetiba anakku melonjak gembira menyebut nama Syeikh Muzzafar…ingatkan tuannya ada kat situ rupanya buku-bukunya…aku pun melihat sepintas lalu dan kukira buku yang merupakan symbol motivasi terbesar dan terhebat itu dijual dengan dua puluh ringgit seperti diberi percuma rasanya..lalu bertambah senyum simpullah anak perempuanku dipeluknya kemas buku yang kubelikan itu. Tak palah Syeikh Muzzafar pun hansome…cari boyfriend hendome macam dia tau usikku pada anakkku…

Kami pulang kepenatan tapi puas, ada pengisian dalam kos yang tidak seberapa…a short family trip…having fun together during the weekend for our quality time..itu sebenarnya kepuasan bersama. Sambil berehat menonton tv, aku capai buku yang kubelikan buat anakku itu…Angaksawan Negara…zamanku telah lama berlalu untuk tergila-gilakan muka kacak angsawan ini…sepintas lalu aku meneliti isi dalam buku tersebut rupa-rupa nya buku itu bukan sekadar buku motivasi dan maklumat angkasa tapi padaku buku ini ialah sebuah buku yang membuktikan nilai sebuah kasih sayang, kasih sayang ibu bapa hingga ke kasih sayang adik beradik yang utuh…lihatlah dunia dengan kasih sayang kita mampu mengapai bintang…manusia mampu menjadi individu yang maksima potensi dirinya. Tanpa kusedari air mataku mengalir laju…kehairanan suamiku melihat aku tanpa sengaja menangis….tersentuh hati ku dengan buku ini….kagumnya aku dengan keakraban dan penyatuan mereka….Untuk Ajil adik Amus…semoga rohmu dicucuri rahmat…untuk Amus…aku bangga anakku meminati kredibiliti dirimu dalam diam rupannya. Janjiku diam-diam di dalam hati ini aku ingin mengunjungi restaurant rebun untuk menjejaki Syeikh Muszafar untuk anakku satu hari nanti.