Sunday, April 11, 2010

Satu lagi tingkap terbuka...indahnya cahaya..


Sabtu minggu kedua April, tidak terduga menjadi sabtu yang paling sibuk dan aku hampir tercungap cungap keletihan. NAsib baiklah bantuan nutrition dan vitamin banyak membantu ketahanan tenaga dan minda aku...tapi menjelang tengahari aku terpaksa menelan 2 jenis ubat untuk BERTAHAN...selepas setengah jam barulah aku bergegas menyambung tugas membeli barangan untuk dimasak dan PUAs aku melihat semua adik beradik dan mak makan dengan selera sekali dengan masakan simple tapi SEDAP yang aku usahakan dngan MAK.

Mak bersiap untuk menuju kestation bas dengan Acik dan aku bersiap untuk menemui sahabat lama di AMCORP MALL. HAri sabtu sekarang bukan macam dulu...jalan raya tiada bezanya dengan hari hari kerja...sesak memanjang. NAmun ini semua bukanlah alsan pada aku untuk terus stay dirumah sedang aku SERONOK bertemu kawan kawan terutama kawan kawan lama. hampir setengah jam perjalanan dalam kesesakan akhirnya aku sampai dan terkial kial mencari parking.Nasib baiklah ada rezeki parking dan aku turun bergegas menambah top up telefon untuk menelefon sahabatku...akhirnya aku menunggu ditepi gerai gerai didepan ...bebrapa minit..terasa bahu ditepuk seseorang ...lantas aku berpaling...melihat raut wajah sahabatky..Ya Allah CAntiknya dia sekarang...terus kami berpelukan...berjalan beriringaan berpelukan dan kami sama sama menuju ke Tempat makan.... MAsih CAnti seperti dulu..kecil molek..shopistikated..bermata lembut dan memang masih ayu jelita...itulahs ahabatku Mai...

Kami duduk..memesan makanan dan bertanya khabar. Betapa seronoknya berjumpa kawan yang hampir 15 tahun tidak bersua..walau dulu kami tidak berpeluang menjadis ahabat baik...kini selepas hampir 5 jam bercerita..situasi kami seakan sama...kami ada chemistry yang kuat..pencarian..perjuangan ..persepsi...sealiran. Dia membuka satu lagi tingkap jauhari panadanganku pada kehidupan. Memang apa yang kita laami hanya kita yang tahu...kita yang merasa peritnya..kerana itulah orang lain tidak layak menghukum. Sebelum aku bertemua dia..memang aku tahu dia wanita yang HEBAt..berkerjaya mantap..tidak hairanlah kerana dia datang dari sekumpulan pelajar yang belajar seakan menghadap MAUT..hehe..tetapi lihatlah dunia..DUGAAN yang diharunginya bukan kecil... hakikatnya terlalu PAHIT unntuk diterima..tanpa kusedar airmataku mengalir laju melihat pengorbanan dan kesungguhannya dalam apa yang dia lalui. Dia juga mendengus mendengar cerita cerita perjuanganku.

Aku merasa tidak puas tanpa membawanya ke ONE UTAMA. Dan dia belanja minum petang kami..kini biarlah giliranku membelanjakannya Makan malam. Aku memilih Johnny Steam Boat..kerana kami sama sama tidak mengemari makanan berat. sambila makan kamis ambung bercerita..dia terpegun dengan pasarana BANDAR UTAMA ..sekitar tempat tinggal aku. hampir semua pesana kami makan..dan dia memuji kesedapan steam boat disitu...inilah kenagan pertemuan kita untuk diingati dimasa masa akan datang. Kami sama sama adventure...Aku pernah kehilangan kawan angkara perbuatannya yang aku sendiri tidak faham..kini Allah menggantikan sahabat yang lebih perlu dan baik untuk berada disisi aku. Mai mengalakan aku membuat course jangka pendek biayai sendiri diluar negara..aku suka idea dan suggestion dia..aku suka self and career development.

kami berpisah dengan airmata. Aku mengengam erat tanagan Mai sambil berkata thanks for everything especially your TRUST to be my closed friend..dan dia berkata padaku..Za you are so lovely..kami berpelukan dan aku berbisik..UKKHUWAH fillah Mai..kita ada each other..ada jodoh kita bertemu lagi...dia meninggalkan aku sebotol madu yang dibelinya. dalam hati aku berbisik sepanjang pemanduan pulang kerumah. YA Allah..kau tolonglah sahabatku ini...hentiakn pencariannya..temukan insan terbaik yang sesuaid engan dirinya..bahagiakanlah dia..penuhilah keinginannya..terutama soal ANAK..dia seorang yangs angat penyayang..terlalu inginkan anak dalam hidup..aku sempat berpesan padanya jangan berhenti berHARAP pada Allah..jangan berputus asa..kita doa sama sama..insya Allahh Mai..pasti ada kemanisan yang bakal menanti...kita tidak pernah terlambat dengan izin Allah. Akus ayangkan sahabat ini..walau sekian alam tidak bersua..cara dia berhadapan dengans etiap kemelut memberitahu aku bertapa KUATnya dia dan aku kagum dengan kecekalan hatinya.

Semoga ada lagi peluang pertemuan selepas ini..kami berjanji untuk ke Singapore BERDUA..mungkin selepas raya..insya Allah...ya allah aku mohon keberkatan pada persahabatn ini..semoga pennyatuan kami menguatkan satu sama lain dan mampu membantu orang orang disekeliling kami...

WILL MISS YOU !!!!