Tuesday, July 17, 2012

Cepat SEJUK, Cepat BEINGATSaban hari dan saban waktu kita diduga, apakan daya kalau tujuan hidup ini antaranya untuk menghadapi dugaan. Malah dugaan yang besar ialah dalam diri kita sendiri kerana inilah punca manusia berbalah balah dan berbantah bantah sebagaimana yang banyak disebut dalam Al Quran yang diturunkan Allah kepada junjungan besar Nabi Muhammmad s.a.w. Kalau dikirakan dugaan yang paling dekat dengan kita datang setiap ketika dan waktu, malah pantang leka dan pantang lepa, terkadang kita keliru dan bertindak diluar batas fikir dan tenang. Hanya bila kita tenang, kita mampu memutuskan buah fikiran yang matang, dan hanya bila meletakkan Iman dihati barulah tenang itu berpanjangan, namun masih ada kedengaran, sebahagian dari ujian itu untuk menilai sejauh mana kita bertindak bila diuji, adakah kita masih beriman dan kembali pada ajaran sejati Islam.
Kita tahu MARAH itu dalam kategori nafsu. Kita tahu bila kita marah, bermakna kita memberi peluang pada syaitan, kita tahu bila kita berterusan marah bakal memburukan lagi keadaan. Bagaimana pun kita tahu, banyak mana pun ilmu kita, diakui atau tidak, kita sering terjebak dengan KEMARAHAN. Secara peribadi saya tidak suka pada MARAH dan KEMARAHAN. Namun semakin dielak, semakin banyak dan terperinci pulak ianya mencelah. Namun ada beza kemarahan dulu dengan kemarahan sekarang, terutama bila CEPAT SEJUK dan CEPAT BERINGAT.
Mengapa kita senang marah?, mengapa kita boleh berterusan marah? Mengapa marah boleh berlaku? Bagaimana cara untuk mengatasi marah. Seperti kebanyakan sifat mazmumah lain, marah juga boleh berpengaruh dan dipengaruhi, ibu bapa yang suka marah marah akan melahirkan anak anak yang pemarah. Justeru itu, marah harus dielakkan dan dibenteras habis habisan. Rasa marah itu datang sebagai reaksi dari satu rasa lain seperti KECEWA, TERTEKAN, TERSENTUH HATI, SEDIH dan GERAM. Menahan marah dengan cara yang salah akan menimbulkan sikap BERDENDAM, sebaliknya melepaskan marah terjadi akan memburukan lagi keadaan sekaligus menambah gemukan lagi para para Syaitan. Usah dipilah perkara yang rugi dan merugikan.
Setiap kita dilahirkan unik. Kisah kita, perjalanan kita dan hidup kita adlah takdir rezeki Allah pada kita. Ada orang berpeluang mencari ilmu, ramai juga tidak walau beriya iya inginkan ilmu, malah ramai jugak mereka yang MENOLAK untuk berilmu atau sekurang kurangnya mencontohi orang orang berilmu. Ada orang seorang pemarah, tapi cepat sejuk, ada juga susah untuk marah, tapi sekali marah, selamanya marah. Ada juga yang marah pada hal hal yang tidak ada kena mengena dengan dirinya, malah tidak lengkap usul periksa kalau ingin ambil tahu sekali pun. Marah tidak bertempat hanya mengundang jurang sengketa dan seteru. Dalam keadaan tertentu, kita juga mengukur untuk MUSTAHIL untuk tidak marah, namun kalau mampu bertahan dengan SABAR itu lebih baik, malah mungkin boleh setaraf MALAIKAT.
MARAH HARUS DIFAHAMI dan DIHINDARI. Seseorang menjadi mudah marah bila ruang peribadinya dicerobohi, manusia tak kira siapa ada ruang peribadi dan standard tersendiri yang cukup terjaga. Dalam kehidupan saban hari, sebagaimana senangnya kita bertelagah dengan diri sendiri begitu juga mudah pergeseran dengan orang lain, apalagi bila ianya dekat dengan ruang peribadi.  Bila ruang peribadi dan standard kita diganggu, ini yang mendatangkan pelbagai rasa yang membawa pada MARAH. Bila kita faham punca marah, kita sebenarnya lebih mudah untuk kendali dan hindari marah. Hindarilah berurusan dengan manusia yang cepat marah atau PEMARAH dan PERENGUS, ini satu kewajiban kita. Siapa lagi yang berhak menjaga diri kita kalau bukan kita sendiri.
Turunlah dari CIRCLE PERIBADI atau STANDARD yang kita buat kalau kita memilih untuk hidup dengan orang lain. Cubalah untuk MODERATE. Atau kalau beransur ansur dalam proses menurunkan diri, fahamkan orang yang paling hampir dengan kita , APA PANTANG KITA yang semestinya sudah paling bawah pada kita. Selain meletakkan satu harapan, lebih baik bina banyak alternatif, wujudkan situasi yang sentiasa win win, sesekali jangan SANGAT BERGANTUNG pada manusia kerana MANUSIA TIDAK PERFECT. Isilah diri dengan ilmu tentang hati, penyucian hati, keimanan dan ketuhanan. Mendekatkan diri pada agama menjadikan hati tunduk dan meleraikan standard peribadi yang kita bina selama ini. Mencari hikmah baik (THE BRIGHT SIDE) atas setiap kejadian menjadikan kita lebih redha dan semakin percaya bahawa ALLAH PALING BIJAK MENGATUR. Bila kita bersalah, cepat cepatlah minta maaf, sebaliknya kalau kita faham nilai hidup tidak serupa antara kita, pilihlah untuk beralah, beralah dan memohon maaf bukan bermakna KITA BERSALAH dan bukan juga bermakna KITA KALAH, sebaliknya kita MENANG DIMATA ALLAH. Amalkan zikir zikir pelindung diri dari gangguan syaitan, supaya hati lebih tenang dan sering beringat, mohon pada Allah tanpa putus putus, hanya Allah yang maha melihat dan mendengar. Ingat tipu daya syaitan itu datang tanpa diduga, usah kita sering tertipu.
Akhir sekali bina hidup kita FOKUS KITA DENGAN ALLAH.  Renungi dugaan yang sudah dilalui, mohonlah ampun dari Allah dan hayatilah PENGAJARAN dari pengalaman itu. Jalan untuk bahagia terbentang luas bila kita INGAT ALLAH, kenapa harus disempitkan dengan minda manusia yang  berselimut nasihat dan bisikan syaitan yang membawa kita JAUH DARI RASA BAHAGIA.
ALLAH sebaik baik PELINDUNG. Aku nohon berlindung dengan Allah dari Syaitan yang direjam. Amin.