Thursday, February 16, 2012

Maafkanlah KESALAHANKU.


Jam pukul 2pm, sayup kedengaran suara tegas dari masjid berdekatan penakanan isu minggu ini pada khutbah Jumaat yang membawa peringatan buat kaum lelaki. Alangkah bertuahnya kalau perempuan juga boleh turut serta.Perut agak kekenyangan, nasi berlauk daging masak lemak, udang goreng, tampe goreng dan kerabu mangga melupakan aku sekejap akan nikmatnya air tangan Bonda. Bila perut kenyang mata dan badan menjadi agak berat.Situasi begini tiada apa y6ang lebih layak dilakukan selain meneruskan pena disini, sekurang2nya aku tidak melayani rasa mengantuk dan rasa malas yang sedang mula menguasai diri. Mujurlah ruang sempit bilik pejabat ini treansparent, jadi sukar untuk aku tumbang seperti mana aku sering tumbang dirumah.

Semalam aku berharap Chew menghantar jubah yang aku minta dia alter, hingga pukul 10 mlm chew tidak kunjung tiba, kalau aku telefon pasti tergesa gesa Chew buat kerja. selepas pukul 10 semlm aku berhenti berharap, aku mula meninjau baju mana hendak dipakai keesokannya, aku cukup malas memakai baju kurung pada hari jumaat sebab hari jumaat tidak panjang waktu kerjanya. Aku sudah memilih untuk berjinak jinak dengan pemakaian jubah, ada 4 pasang, 3 perlu dialter dan satu dibuat khas oleh chew. Entah bila siapnya tak pastilah, positivenya chew sibuk agaknya. Atau Chew nak siap kan semua sekali sebab sudah termalu dengan aku...tak kisahlah..aku pun silap, aku patut bagi dia masa..mana boleh paksa paksa orang..nak semua cepat..jahit sendirilah!! hari ini pakailah aku baju kurung moden bunga oren itu pun sebab tudung oren sudah dipakai semalam untuk tugas diGombak.

Sekejap lagi, aku perlu teruskan bacaan ayat ke 50 surah Al Kahfi, bacaan Addukhan dan solat Zuhur dan kembali melakukan tugas tugas termampu sebelum waktu pejabat habis. Hari ini sekali lagi pulang menumpang kereta kak Nonie. Bila lah stream kembali ke sini, aku begitu malas melalui Long Journey sekarang melainkan ada anak anak. kalau ada mereka dapatlah aku tugaskan Fayyadh meneruskan pembacaan 50 Mukmin Sejati. Aku akan berikan fayyadh satu hadiah bila selesai bacaan buku itu. Perlahan lahan aku menjadi ASNIZA yang baru. Aku tidak pernah terfikir sebegini dramatik transformation. Alhamdulilah syukur kupanjatkan pada Allah. Memang benar, kalau Allah berkehendakkan sesuatu, sesuatu pasti terjadi dengan cepatnya, aku masih terpinga pinga dan dimasa yang sama juga aku merasa menyesal dalam banyak perkara terutama menyesal kerana kenapa sedari dulu tidak aku terfikir begini, berusaha begini, menikmati begini. Alhamdulilah 2012 cukup memulakan aku penghayati pemerkasaan iman, aku bahagia bila tiap kali solat ada AIR MATA. Aku juga sangat bahagia bila tiap kali waktu solat, ada surah surah mengiringi, aku juga sangat bahagia, aku sudah hampir dipertengahan AlQuran Seawal pertengahan February untuk bacaan waktu Zuhur dan Asar. Bila habis Quran kecik kenangan Ustaz Rashidy itu, aku akan bertukar ke Quran hadiah dari pentadbiran UIA. Aku sayang koleksi Quran2ku, Koleksi telekungku, koleksi buku bukuku. Ahhh sememangnya aku ini seorang COLLECTOR...setiap barang ada sentimental valuenya tersendiri tapi sekurang2nya ada kelainan sejak 2012 menjelma, aku suka kumpul buku isu agama malah aku berusaha memahaminya dengan anak anak, tidak lah setakat handbeg, brooch, tudung, perfume, fabric, candle. Aku ingin membaca nilai personality disebalik seorang COLLECTOR seperti aku.

Dalam usaha berkemas buku 2 minggu lepas, terjumpa 2 buku yang sama, bila keghairahan membeli buku hingga lupa buka mana yang sudah ada, sebab masih banyak buku yang belum dibaca. Alamak ada buku lebih...rezeki siapa ini?? cepat hati ku bertanya dan cepat jugak hati aku teringat pada seseorang. Tiba tiba aku teringatkan Razif, Razif pelajar dari Serawak yang sangat banyak berkongsi dengan aku. Aku seakan begitu faham hati dan dirinya. Diam diam aku sering berdoa untuk dia malah mengingati Razif membawa aku mengingati Adi dan Afiq, nasib anak anak yatim yang kehilangan ayah dikala tengah seronok bermanja. Maha kaya takdir Allah itu, aku sering berharap Razif akan rapat dengan aku dan keluarga, menjadi idola buat Adi dan Afiq juga buat anak anakku Harraz dan Fayyadh. Semalam, buku itu sudah bertukar tangan, hati aku puas makan dan berbincang dengan razif semalam, dan yang paling puas, dia menerima sebhg kecik hartaku yang berharga...semoga dimenafaatkannya hingga hujung nyawa. Ya Allah kau peliharakan lah dia...kau jayakanlah dia..kau permudahkan usaha usahanya ...semoga hubungan kami panjang bersama. Melihat Razif seakan aku melihat harapan yang besar. Walau dia bukan darah dagingku, aku akan iringi doa setiap hari buatnya sebagaimana aku doakan untuk anak anakku. Manisnya pertemuan ini dan aku hargai kepercayaan Razif pada aku dan aku sentiasa ingin menenangkan dan mengembirakannya. Ya Allah kau pertemukan kami selalu agar aku bisa menyumbang pada keperkasaanya untuk berbakti pada agama dan negara.

Jumaat hari ini kiranya aku raikan dengan lebih bererti, jumaat yang meriah dengan 3 kali bacaan alkahfi, seawal semalam, sebelum tidur dan tengah hari ini bersambung sambung. yasin sudah menjadi amalan wajib lepas maghrib. Alhamdulilah, Allah semakin memudahkan semuanya malah aku seakan baru dilahirkan semula. Ada satu kenyataan yang aku kongsi dengan Razif semalam, aku beritahu razif, aku rasa aku tidak hidup lama, tiba tiba segalanya bertukar wajah dan segalanya aku rasa seakan sudah tidak sempat lagi. Aku rasa KEMATIAN itu seakan sangat dekat dengan aku. Aku melihat air mata Razif untuk aku...kami sama sama terdiam seketika.Aku juga berjanji didepan Razif aku akan melakukan semua yang terbaik sebelum mata ini TERPEJAM. Tiada lagi kemarahan, tiada lagi DESAKAN, tiada lagi PEMBAZIRAN...aku hanya ingin menikmati hidup SEMANISNYA dan SEBAIKNYA menjelang hari hari terakhir aku dibumi Allah ini.

Kepada yang sempat berkongsi sedikit atau banyak atau mungkin segalanya dengan aku...MAAFKANLAH KESALAHANKU.