Thursday, November 11, 2010

cekalkan Aku..tabahkan dia...


Semalam sudah kulewati waktunya. rasanya seharian suntuk memerah otak dipejabat dan memandu pulang dijalan raya yang sangat sibuk. Bila ada pesanan untuk mengajak makan malam bersama sambil berbincang dan jalan menuju kesitu terlalu sibuk...hati terasa begitu malas untuk meneruskan perjalanan. Lantas tangan mendail laju nombor telefon berhajat untuk batalkan sahaja dan terus pulang kerumah. Ada seakan desakan, kedengaran terlalu berhajat untuk bertemu dan makan bersama lalu dalam mengeluh kaki terus menekan minyak beratur rapat menuju giliran untuk masuk kelaluan seterusnya. hampir satu jam akhirnyas ampai didepan Clinic keluarga Kota Damansara.

"I am here in fron of your clinic"..pantas jejariku menekan sms. Pantas juga balasan diterima,"Ok I am coming..tunggu". Sementara menanti, aku sempat menyemak leaders Small Book yang sentiasa aku cadang untuk dibaca sewaktu menunggu. menunggu satu aktiviti yang sangat tidak aku gemari.Dalam 15 minit kelihatan seseorang keluar dari Clinic bersaam sebuah buku...tu dia getus hatiku, lalu aku menutunkan tingkap untuk memanggilnya dan dia kelihatan liar mencari keretaku. mata kami berpandangan dan sama sama tersenyum lalu aku menghidupan enjin kereta tetapi dia memberikan isyarat hentikan enjin kereta lalu berkata...Here got one Jasima..we can take our dinner there. Ok jawabku spontan.

Lalu aku turun dari kereta dan menekan Alarm sambil berjalan dibelakangnya. seseklai dia beplain bertanya iu dan ini tentang perjalanan pulangku dari pejabat. dalam sepuluh langakh kami sampai di Jasima Restaurant, pantas dia memilih tempat duduk dan aku memerhati untuk tidak dudk direct didepannya, begitulah cara aku. Bila aku memilih temapt duduk yang selesa buatku, dia menukar tempat duduknya secepat kilat dan kami duduk berdepan. Aku cuba memnadang ke arah waiter yang menunggu, dia bertanya lembut apa makanan yang aku inginkan dan cadangakn Roti telur 2 teur tapi pantas aku menawab Tosey telur, dia pun terus mengikut turut memesan tosey telur, teh tarik dan mineral water. Soalan pertamanya seperti biasa ..how are you today..sambil senyum sikit aku menjawab selamba ..I am fine as you see kalau tak I tak datang. jalan jam you..runggutku. lalu dia berkata I am so sorry...tapi saya nak juga jumpa you hari ini ..makan malam dengan you.

Satu persatu topik keluar dari mulut kami berdua, dan aku tanpa segan bertanya actually what had happeend to you yesterday?..matanya bulat sambil menjawab yang memberikan aku sedikit rasa tidak boleh terima dari segi kebenarannya..actually her mum and dad kecoh sikit pasal adik dia...adik mau kahwin. No kataku dalam hati..this is not the answer this is his make up story. Aku hanya tersenyum..lalu berkata may be i should not know..sorry.kami teruskan pada topik topik culture, islamic society, perbezaan gestalt dan frued, dan islam hadhari...ada banyak persamaan fikiran dan ada banyak persamaan cara berfikir dan menilai. Selesai makan, telefonnya berbunyi, dan dia kelihatan bangun berjalan jauh agak 10 langah untuk mebuat pangillan semula. kelihatan dia berbual seketika dan datang semula duduk dan menyambung minumannya. Aku tidak bertanya apa apa. kami terus berbual dan akhir sekali aku nilaikan dia tidak serancak sebelum ini berbual dan memeprlihatkan ideanya yang bagus..kali ini dia banyak mendengar cerita cerita aku dan aku dapat rasakan dia tidak berada dalam happy mood.

Selesai makan dan minum bertepatan waktu dia sambung bertugas kami sama sama beredar dan tiba dikeretaku dia memberkan isyarat untuk aku mengerakkan kereta dan bila selesai reverse dia datang dekat kepintu sambil mengucapkan terimakasih kerana makan malam bersamanya. Aku hanya berkata bye enjoy your duty. Hati aku berat merasakan dia ada menyimpan satu rasa sakit dan tersiksa dihatinya. Apa yang dia rasa hanya dia yang tahu. Mungkin dia perlukan sedikit masa untuk bercerita dengan aku.Terpulanglah.
Seorang yang Briliant, banyak ideas, consider Leader...love and enjoy leading, enjoy social, dan sukakan discussion tiba tiba terjerat dalam situasi rumahtangga yang BOSAN bila siisteri bersikap tidak memahami keperluan suami malah teramat CEMBURU BUTA dan suka mengamuk tidak bertempat. Itu firasatku dari keluahan spontan yang terkeluar dari mulutnya. Nun disudut hatiaku amat merasa kesian pada dirinya dan aku percaya bila dia berkata pada malam aku berlepas ke UK dia menangis didalam kereta sambil berpusing pusing ditempat parking lot rumahnya, Ingin katanya menghantar aku di airport atau menejmput aku kembali dari UK, aku hanya tersenyum lantas berkata you are dengerous you sudah meletakkan gantungan emosi pada i sebagai kawan you. that is not good for you and for both of us. Dia hanya tersenyum sedikit dan mengelangkan kepala sambil berkata dia tidak tahu mengapa jadi begitu.

Aku ingin tegaskan pada hatiku sendiri dan pada dirinya beberapa kali telah aku ucapkan. Kita begitu sesuai menjadi kawan dan aku tidak ingin berkawan sia sia dan membuang masa. Let think about something together..such business or any ideas of venture, writing, programme...dan aku cuba menegur bila dia kelihatan banyak nilai perasaan yang beberapa kali sudah aku minta elakkan. Aku sudah tegaskan pada suami bahawa saya tidak ada perasaan untuk mengkhianati suami dan meletakkan dia dihati yang istimewa tapi menemuinya dan berbincang membuahkan otak saya hidup. dan aku pernah berkata padanya..I do believe if you plan to be good to do something good and to hope on god bless...dont betray your wife...as well as i cannot betray my husband. Dia sangat bersetuju dengan diriku.

Hari ini dia mendiamkan diri.Tidak mebalas smsku yang bertanya sudah makan?..lantas menutup telefonnya...adakah ini antara usaha usahanya untuk mengadakan sedikit gap pada hatinya dan dirinya. hati aku terasa begitu. Mungkin aku boleh bertanya..bercakap..berjumpa beberapa banyak yang aku mahu tanpa berbolak balik persoalan hati tapi mungkin tidak pada dia. Aku kena faham keadaannya dan aku kena biarkan dia meneruskan usaha usahanya...Aku yakin ini bukan penamat persahabatan, tapi keakraban kami menyentuh hatinya yang sedang digoncang keadaannya.Aku sudah berada ditahap selamat, hati aku bukan pualam yang bisa cair dengan mudah setelah kita melihat dengan celik rationaliti yang tersedia ada. Aku akan terus begini, aku akan terus berkawan dengannya tanpa berharap lebih dari yang aku perlukan sebagai kawan yang memepunyai hubungan jangka panjang dalam business. Aku tidak merinduinya sehinga terbuai didalam mimpi...sehingga mengganggu hubunganku dengan org lain. Dia membawa bahgia dan emnambah warna warna pelangi tapi bukan sebuah cahaya tunggal yang bisa gelap segelapnya bila dia pergi.

cekalkan aku ya tuhan...tabahkan dia sekali...ameeen