Tuesday, May 22, 2012

Tinta Kasih Bonda: Positive NestAlhamdulilah, hari ini 2 Rejab, namun aku tidak berpuasa kerana berhajat untuk breakfast bersama hubby, malangnya dia demam selsema dan tergolek dari semalaman. Alhamdulilah juga hari ini semuanya sudah kembali sedia kala, Cuma aku tidak pasti hatinya. Apa pun aku yang akan terus bertindak bila tercetus apa saja idea untu kebaikan bersama. Aku tidak mahu berkira dan aku tidak mahu berharap pada orang lain menentukan hari yang bakal aku jalani dan lalui.
Bersarapan dengan hati tenang dan gembira kebetulan pula dari kasut hingga ketudung ada warna Pink, ditambah pula handfon dan purse juga berwarna pink, glooming rasa ceria dan gembira walau semalam teruk diduga perasaan. Bila hati gembira banyak KEKUATAN dan POSITIVE. Semalaman aku berusaha keras menghindari dan menangani rasa down. Balik kerumah, sesudah solat aku mengajaknya makan malam dan dia menolak kerana tidak larat dan terus tidur. Aku tidak pasti, mengapa dalam tidur, aku memeluknya sambil berkata, Za minta Maaf abang, za marah abang teruk, za sakit hati sangat. Seakan tindakan luar sedar. Sebelum itu aku bermohon pada Allah dan tidak berhenti berzikir untuk belajar melihat dari pengalaman ini. Ternyata MARAH bukan BENCI, tapi marah kerana KECEWA dan TERTEKAN. Namun bukan semua orang berfahaman begini dan bukan semua orang belajar dan keep reading. Kesan marah mungkin KEKAL dalam hati mereka.
Dalam kereta menuju kepejabat tadi, aku berjanji pada diri untuk tidak marah. Aku berjanji bukan kerana dia, aku berjanji kerana Allah. Kesan marah lebih besar dari penyelesaian, even marah langsung tidak meneylesaikan masalah Cuma sekadar hemburan kata kata dari mulut dan hati yang tertekan. Kerana marah semalam, aku tidak boleh kerja, kerana marah semalam, aku tidak boleh focus, kerana marah semalam aku tidak mampu mencari nilai positive dan kerana marah semalam aku buang masa. Banyak kerosakan berlaku kerana marah. Aku perlu mengatasi marah ini, atasi dari diri dan atasi dengan orang lain. Diri sendiri menekankan lagi spiritual dan positive thinking. Dan dengan orang lain, aku perlu buang standard yang sering aku LETAK TINGGI kerana orang lain tidak seperti aku. Untuk itu urusan urusan penting yang melibatkan high expectation,aku perlu urus sendiri aatu dengan orang yang sudah aku pastikan kredibilitinya.
Hari ini POSITIVE menjadi tagline aku. Stay positive, think positive, act positive. Bermula pagi tadi, it is ok and no harm makan sorang sorang yang akhirnya berkesempatan memyegarkan silaturahim dan berkongsi isu positive dari talk yang didengar semalam. Beri kegembiraan pada kwn kwn dengan gurauan warna dan gaya mereka. Buat panggilan telefon walau terasa kwn itu agak dingin sekadar memulakan step, I am Ok with you. Mencari positive quotes untuk dikongsi di FB dan sekali gus membuka folder khas POSITIVE. Buat call untuk hubby mengajaknya menonton wayang since Wednesday is movie day. Kejadian semalam betul betul sudah diketepikan, sakit hatis emalam betul betul dilupakan dan kemaafan sebanyaknya diberi sebelum tidur semalam dan memohon maaf dalam tidur semalam. Ya Alalh biarlaha ku belajar dari pengalaman ini walau BERAT macam mana sekali pun, walau worst mcm mana sekali pun attitude oarng yang aku damping. Ternaya kita tidak mampu mengubah orang lain, tapi terus terusan MENGUBAH DIRI SENDIRI.
Alhamdulilah, pertolongan Allah begitu cepat dating, malah semua ini juga  boleh membentuk LESSON dibawah satu tajuk kendali Kemarahan. Aku berjanji, aku tidak memilih marah kerana Allah dan aku tidak ingin membenarkan iblis dan syaitan menyentuh tubuh badanku, apalagi duduk didalam hatiku. Inilah pleuang yang mereka dapat bila aku marah.
Pengalaman semalam menjadikan aku ingin membuat satu sarang. Sarang yang redup disukai oleh semua orang, sarang yang boleh membuatkan aku lebih bertenaga  dan banyak idea, sarang yang mencipta banyak kebaikan untuk dihantar kelangit dan tidak pernah mengharap balasan dari orang perseorangan. Sarang ini adalah sarang yang aku namakan POSITIVE NEST.  Kalau positive nest aku kuat dan teguh, aku tidak akan terubah kerana orang lain disekiling aku, terutama yang negative, amlah aku akan bertambah kuat dan besar bila yang mengujungi aku dan bersapa denganku ialah mereka yang positive. Inilah mottonya.


“Keep your thoughts positive because your thoughts become your words. Keep your words positive because your words become your behavior. Keep your behavior positive because your behavior becomes your habits. Keep your habits positive because your habits become your values. Keep your values positive because your values become your destiny”