Monday, September 20, 2010

PANTASnya waktu....

Diam tak diam hari ini sudah 21 September 2010. Sudah memasuki era hujung bulan sembilan dan era hujung tahun 2010. Mengingati peristiwa demi peristiwa sepanjang tempoh raya hingga sekarang..ohhh pelbagai..terasa begitu PANTAS masa berlalu. Aku dirumah lagi hari ini, kelemahan dan kelemasan kesan sampingan ubat yang diberi oleh Pakar sakit Puan sebagai iktiyar terakhir dalam persoalan mengapa aku sering demam semenjak puasa hari tu dan badan tersangat lemah rupannay aku terkena FUNGUS INFECTION.

Hubby begitu tekun membantu bila tiba waktu ubat ubatan..aku tidak kira mahal bagaimana seklai pun kerana aku perlukan kembali sihat dan masalah ini mesti SELESAI. Aku dihubungi Dr Khan bertalu talu bertanyakan keadaan aku..dan katanya kesan ini adalah NORMAL. Aku perlu berihat dan tenangkan diri..Dr Idris berpesan jangan terlalu bimbang walau bagaimana pun keputusan sebenar ujian akan diketahui minggu depan.

Minggu ini juga aku terhimpit rasa kecewa, Aku masih berharapa PUM akan kembali dengan Jimmy..mengrelisaikan CINTA mereka...tapi ternyata..sikap tidak sabar MANUSIA tidak akan membahagiakan manusia itu sendiri. Aku sindir Jimmy berkali kali dan aku menenangkan PUM dalam banyak keadaan. Perempuan inginkan kebenaran dan kepastian..lelaki EGO seolah olah apa yang dia buat semuannya BETUL...sampai bila bila pun they will not meet at one similar POINT...sayang mereka ada CINTA yan INDAH..tapi ego diri mengkhianati CINTA mereka. Aku seakan BOSAN berbicara dengan Jimmy sebagai sahabatku...you will never be a happy man!!! kerana SIKAP!!!.

Sepantas kilat juga friendship aku dengan DR Khan semakin rapat. Hampir setiap hari kami berhubung, text, call atau minum teh tarik. Sebahagian Buku bukuku sudah menjadi buku bukunya dan sebahagaian buku bukunya sudah aku miliki. Malah semua passwordnya dikongsi dengan aku..terlalu BESAR kepercayaan dia. Pada mulannya suami seakan Cemburu...bila aku jelaskan..dalam dunia hari ini persahabatn lelaki dan perempuan tidak boleh disangkal tetapi kalau kita bertemu orang baik mengapa kita harus menolak untuk BERKAWAN. Terdiam suami aku...aku tidak betah untuk menjadi sepertinya...berada di kalanagn circle yang sama saban tahun..aku sukakkan cabaran ..pelabagai kawan..dan kali ini aku bertemu dengan seseorang yangs angat jujur, brilliant, expressive...menagpa aku tidak boleh menjadikannya antara orang yang hampir dengan aku..yang boleh saling bantu membantu apalagi..DR Khan tidak pernah terlebih batasan. Aku sangat respek padannya tuhan telah memberikan aku the right soulmate.

Dalam waktu sepantas ini juga, berita yang menjatuhkan airmatakau bila aku mendengar berita pemergian CIK MUNI..isteri pak sepupuku yang aku panggil ayah man, dan ibu kepada mereka yang aku anggap adik beradik Rozilah, zamri dan Zamani. Kami mebesar bersama dan Cik Muni pernah berbakti pada aku..mengejutkan aku tidur menghulurkan aku wang belanja menggantikan sarapan pagi ketika aku menumpang dirumahnnya.AlFatihah buat Arwah..aku akan mengenanginya setiap mlm khamis bersama arwah nenda dan adikku Azman. Pagi ini juga aku dikejutkan dengan berita kematian emak Kak Noni. Sedu suara Kak Noni kedengaran dihujung telefon ketika aku menghubunginya. Kalaulah aku sihat, setakat mmandu ke Cameron Highland itu tidak lah mustahil semalam. Aku betul betul tidak sihat. Sakit yang bersifat dalaman ini lebi teruk dari lelah dan lebih teruk dari demam kesannya.Semoga Roh arwah ibu kak Noni juga berada dikalanagan orang orang beriman..ALfatihah. Aku menyayangi Kak Noni seakan saudara sendiri...dia pemurah hati orangnnya dan senag faham kerana dia tidak pernah menyimpan DENDAM.

Aku sangat rindukan pejabatku..kerusi meja..kertas kertas document. Sahabat sahabat berbual dan bercerita..apalagi aku belum bersalam raya dengan mereka. Aku ingin segera sihat...aku ingin kembali bertenaga. aku ingin meneruskan TUGAS yang Allah berikan pada aku.

Hati rindu ini sering berkata...kekadang apa yang aku lalui telah ditakdirkan Alalh sebagai yang terbaik buat aku...Aku REDHA walau apa pun percakapan orang...walau apa pun sangkaan orang...Hidup ini singkat..masa berlalu begitu pantas..aku akan kurangkan TENAGA dari memikirkan kerenah manusia yang tidak menyumbang kepada kebenaran seblaiknya aku akan terus ingat..ALLAH lebih mengathui apa yang kita tidak tahu..usahlah melatah dengan sikap manusia yamg seakan mereka SERBA TAHU...