Monday, July 19, 2010

Belajar menerima....


Hari ini selasa...semalam aku terpaksa berjumpa Doktor ekoran dari jetleg. Penerbangan dari Vietnam agak lewat sampai ke KL...penat dan mengantuk usah ceritalah....benar sekali bukan senang untuk senang... aku masih berada di ambang penerokaan awal...ada satu perasaan seronok dan excited. Semoga perasaan ini kekal sifatnya untuk aku memulakan sesuatu yg penting dlm hidup aku sekeluarga.

Dua tiga malam ini...ada mimpi...mimpi yang sukar untuk ditafsirkan. Tapi mengenang mimpi itu hati terasa agak sayu. Seakan ada sesuatu yang akan aku alami....hari ini hati mengingatkan aku tentang mimpi itu. Seram sejuk tangan dan kaki bila aku terpandang sekeping gambar ini. Ini lah jawapannya...inilah penentuannya setakat ini. Bodohnya kita manusia kerana terkadang memenangkan perasaan sedang akal sememngnya sudah pasti pada sesuatu yang dinamakan Realistik. Inilah realitinya, sedikit sebnayak walau mind setting aku kukuh...rasa seram sejuk melewati hati bila terjumpa satu maklumat jelas ini.

Aku mengambil sedikit masa menghubunginya. Aku ajukan beberpaa soalan dan aku declare beberapa pengakuan. Ada resah dalam tenang...ada sedih dalam bahagia. Sedih kerana dia sudah menjadi seseorang yang lain dan aku perlu menghormatinya...gembira kerana ada peluang bagi dia bertemu CINTA..semoga cinta ini suatu yang sejati yang mampu membahagiakan dan menjaga seumur hidupnya. Memang kami sama sama akui...kisah kami tiada penghujung...aku memilih untuk memberi laluan kepada insan insan yang memerlukan aku. Sedang dia memerlukan seseorang yang setia disampingnya...untuk segalanya. Dia sempat berkata...we are friends Za!!! ya ....yesss we are...tapi aku perlukan sedikit masa untuk merombak segala nostalgia manis yang menjadi penawar ketika aku berduka.

Beginilah hidup!!! aku sedikit pun tidak menduga waktu yang aku tunggu tunggu untuk melihat kisah terakhir kami ialah hari ini..takdirnya hari ini wahal terlalu banyak kisah yang ingin aku coretkan disini semenjak perjalanan pergi ke Vietnam tersimpan kemas di benak ini...rupanya inilah kisah pertama hari ini mendahului kisah kisah lain. Dia masih memangil aku sayang...masih mengharap untuk menemui aku walau hanya untuk secawan kopi...sekarang aku yang agak rasa kebeberatan...TENGOLAH...apa yang Allah gerakan hati ini...kalau pergi pergilah kalau tidak tidaklah. Aku percaya Allah menemukan aku dan dia pun di ketika selekoh duka yang terlalu parah aku alami...dialah seorang yang memberikan penawar. Dia saban waktu menghubungi aku dengan email tanpa jemu dan aku memang TERUJA...Walau dalam getir rasa ini aku masih mendokaan yang TERBAIK buat dia..sesuatu yang terbaik buat dia tidak mampu aku adakan...aku perlu akur dengan situasi aku...aku perlu fahami keadaan dan keperluannya.

Aku menghubungi Nelli..antara kami tiada rahsia lagi...inilah rasanya kata Nelli...sehingga aku mencoretkan disini...barulah aku merasa tenang. Aku kembali pada track asalku...waalaus ebelum ini aku merasa aku seakan bebas seperti burung...tiada apa pun yang mengganggu dan mengawal mindaku...tapi hari ini lagi penentu agak aku lebih fokus pada kehidupanku dengan kerjaya, keluarga dan bisness. Memang ada cinta baru sedang perputik kembali antara aku dan suamiku...walau amat perlahan pertumbuhannya...dia sedaya upaya menyuburkannya semula dan aku hargai usahanya itu.

Allah tidak memberi apa yang aku pinta...Allah memberi apa yang aku perlukan begitu juga perancanagn Allah pada kehidupan orang lain kerana itulah kita harus REDHA menerimanya....

Semoga kebahgiaan milik kita bersama sahabatku DAVE...all the best!!!! kita akn terus bersahabat selama ada hayat...