Tuesday, October 2, 2012

Betulkan yang biasa, biasakan yang betul16 Zulkaedah 2012 hari Selasa. Hari ini rasa hari seperti biasa biasa saja, Alhamdulilah lebih sihat dari semalam kesan pengambilan pred dan piriton sebelum tidur. Alhamdulilah juga sudah hamper selesai kesemua kesibukan dengan program yang tinggal hanya siri terakhir program Stress Management Clinic yang dikendalikan oleh Dini bekas pelajar yang kini sudah mencipta nama sebagai trainer yang hebat. Alhamdulilah sambil berbakti sambil menimba maklumat terkini dan peluang untuk menambah ilmu selain berkesempatan bertukar tukar fikiran dan menguatkan lagi CIRCLE POSITIVE yang dibina. Insya Allah Rabun anti Dini datang lagi meenuhi undangan ke 2 untuk pelajar di PJ dan aku sempat memesannya untuk membawa tudung Fareda.
Kiranya hari ini aku rancang untuk berkerja sambil berehat kerana esok kali terakhir untuk se mini aku pulang menjelang 1 pagi. Tenaga tua yang masih bersisa ini sudah tidak seperti dulu lagi walau semangat semakin tinggi. Aku sengaja melengah lengahkan diri keluar dari rumah pagi tadi dan tepat 9.30 pagi baru aku masuk bersama sebungkus nasi lemak ayam. Perut terasa sangat lapar, tanpa segan silu aku tegur boss dibiliknya dan sempat boss sound..eh ingat you dah tak datang hari ni?..kenapa lambat..ahhh boss buat buat tanya atau cabar aku untuk datang awal walau pulang rumah sehari sebelumnya menjelang jam 1 pagi kerana program. Aku hidu kehendak boss, ya dia bukan seperti boss yang lain sebelum ini, yang hanya mementingkan kerja, bagaimana terpulang pada kita. Soal datang lambat tidak timbul selagi kerja jalan dan tidak melanggar temu janji dengan pelajar. Aku pun perlu bangun dari tidur, lain orang lain cara dan garapan harapan mereka malah berbeza juga cara mentadbir hidup dan persekitaran kerja. She is kind and not bossy but she uphold that discipline is discipline, no matter how and what. Positivenya, aku perlu TUKAR CARA dan KELUAR DARI COMFORT ZONE. Anggaplah dengan berbosskan dia, Allah memberikan aku peluang untuk menjadi yang lebih baik bukan untuk mengambil perhatiannya sebaliknya untuk memenuhi clause INTEGRITY . Insya Allah mulai hari ini minda. Perasaan, keinginan dan tingkahlaku perlu berpusat pada matlamat dan tujuan ini. Allah tidak pernah mengatur sesuatu SIA SIA.
Alhamdulilah sudah 2 hari aku memulakan rutin seharian dengan bacaan tetap Akhlak Rasulullah dan hadis penting dan baru aku sharekan diFB sebagai penambah peringatan buat diri sendiri dan pemangkin fikiran orang lain, insya Allah ada PAHALA KEBAIKAN yang Allah sediakan lebih lebih lagi bila hati aku jauh sekali dengan RIAK dan TAKABBUR. Hari ini hadis yang dikongsi ialah perihal perbuatan umat umat terdahulu yang menjadi budaya masyarakat hari ini dan salah satunya SALING BERHASAD DENGKI. Alhamdulilah hati aku BEBAS dari penyakit ini sedari dulu. Dalam satu hadi lain selepas itu yang dikongsi ialah KEBENARAN BERHASAD DENGKI atas dua situasi. Pertama dengki dengan seseorang yang mahir dalam bacaan dan fahami Al Quran dan dia mengamalkannya malam dan siang dan kedua, dengki dengan mereka yang dikurniakan Allah harta yang banyak dan mereka MENGINFAKKAN harta itu siang dan malam. Allahu Akbar betapa Allah itu menggalakkan kita berbuat sesuatu untuk KEBAIKAN kita disana bukan menzalimi diri sendiri. Insya Allah saban hari inilah keterikatan aku dengan FB selain sebagai ruang mudah untuk aku hubungi speaker program dan ruang maklumat bisness walau aku memang sudah tiada masa lagi untuk CHAT di FB melayan customer bertanya itu dan ini tentang IOPE.
Zuhur dan Asar waktu bekerja adalah peluang yang baik untuk TERAPI AZAN dan TERAPI SOLAT. Kalau berjaya melakukan sekurang kurangnya 2 kali sehari sudah cukup sebagai benteng diri. Insya Allah setiap petang khamis boleh berbudaya ke masjid untuk jemaah dan kuliyah maghrib sekaligus tunai solat Isyak. Kalau boleh setiap malam Khamis dan Jumaat khas untuk pergi Masjid. Sebaik baik solat ialah solat berjemaah dan dibuat diawal waktu. Seorang kawan berkongsi semalam, solat subuh dan Asar sangat penting dibuat diawal waktu kerana 2 solat ini betul betul memilki aura yang kuat melawan ancaman gelombang syaitan. Patutlah dua solat ini paling susah untuk dilaksanakan sebab dua solat ini yang berkait rapat dengan tidur, satu tidur malam dan satu tidur siang.
Malam ini ada sedikit waktu untuk diri sendiri untuk menyiapkan segala yang tertangguh, sudah semestinya aku merebut peluang membaca buku yang masih panas dibeli. Banyak perancangan belum dilakarkan step dan bila mula projeknya terutama ubah suai rumah, aku ingin jadikan rumahku mini library dan research centre yang sangat santai untuk mengubah idea dari minda dan untuk minda siang dan malam. Alhamdulilah Iope berjalan seperti biasa walau tidak selumayan dulu, banyak yang aku simpulkan dari pengalaman business ini, business partnership bukan senang untuk dikendalikan, kita tidak tahu hati manusia berapa lama berpegang dan proactive dengan apa yang dirancang yang pasti segalanya sekarang seakan menyerah segalanya pada aku. Aku akan terus membina hubungan aku, client dan Iope kerana aku juga meneruskan agenda Lady trip walau kecil kecilan kali ini Aziz akan join sekali dan contact Aziz direct dari korea, lagi mudah dan berinformasi. Seperti yang pernah aku katakan dulu, buat kerja suka suka, gembirakan hati orang sambil mengenali erti sebenar kehidupan, insya Allah dicelah celahnya ada peluang rezeki yang pelbagai. Aku ingin terus menjadi seorang yang POSITIVE dan PROACTIVE.
Mala mini aku akan ke rumah Mar bersama order Iope, dan esok aku perlu poskan order yatt, ini dua client setia aku. Aku juga ada agenda lady trip dengan mereka sepatutnya Autumn tapi kami tukarkan Spring. Kalau dapat 10 orang satu group, insya Allah mudah dan lumayan. Dari pengalaman ini aku akan kembangkan lagi idea dengan Aziz. Kenapa Aziz sebab dia dynamic, people approach dan dia tak ada commitment lain selain aku ingin bantu dia bina tapak, kalau aku hanya setakat ini sekurang kurangnya aku dapat melihat Aziz lebih berjaya satu hari nanti. Leader is always be there to inspire others. Kadang kadang kita melihat banyak KEMANISAN dan PELUANG dalam hidup, namun ada kalanya kita terancam dengan persekitaran dan orang disekeliling kita, kerana itu PILIHLAH untuk tampil membaiki diri, membaiki orang lain, menjauhi yang buruk dan berusaha mencari yang baik. Doa pada Allah yang tidak pernah putus akan MEMUDAHKAN semuanya. Insya Allah.