Sunday, December 6, 2009

Coretan tentang teman teman......


Salam buat semua....Hari ini aku teringat segala suka duka bersama teman. Kta orang teman ketawa senang dicari, Teman menangis bersama sukar ditemui. Dalam sejarah hidupku bertemu teman, aku seorang yang tidak mencari teman tetapi aku sering didatangi oleh teman teman. Tidak kira bermula dengan urusan kerja, belajar apa saja. Aku terlalu mudah memberi senyum, menimbulkan persoalan pagi hari memecah kesunyian ..." dah makan"..atau ..'Baru habis kelas"..itu adalah antara sapaan selambaku pada semua orang aku kenal atau pun tidak.
Walau dimana aku berada, situasi apa sekali pun aku pasti akan dapat seorang teman. Cuma terpulangpada aku ingin terus menghubunginya atau biarkan dia mencariku. Sellaulunya aku biarkan orang mencariku sahaja. Setiap mereka yang mencariku jarang aku hammpakan walau tengah malam sekali pun.Semasa aku disekolah menegah, aku amat merindui teman teman yang seangkatan di sekolah rendah. Antaranya Jes, Yati, Ramlah, Sani, fadil, Amir dan lain lain. Bila aku ke Universiti, Aku rindukan teman teman yang seangkatan denganku di sekolah menegah, Aniza, wan zanani, rahimah. zaleha,noor suzara. Bila aku di alam pekerjaan, aku maat merindui teman teman di Universiti, Fudul, Jolly, Kak An, Nelli, Firah, Atmar dan ramai lagi. Bila aku di ofis Nilai, aku rindukan teman di Office PJ, Aziziah, Kak Noni, Fanizar, Kak jun..dan lain lain.
Mengenali teman teman secara jauh dan dekat seperti melaui sebuah perjalanan. Semua suka dan duka ada cerita tersendiri, ada yang lucu, ada yang meyakitkan hati, tak kurang juga cerita yang menyedihkan. Sedikit sebanyak cerita cerita sebegitu yang mengakrabkan kami dan bila berpeluang mengenangi semula kami pasti ketawa terbahak bahak. Sekarang aku bertugas di Nilai campus, sesekali berada di petaling jaya campus, aku pasti mengambil kesempatan minum pagi dengan kawan kawan yang melambaikan aku...dan pasti mereka berkata ..'kami rindu kat Za'..sebenarnya kalau teman mmebrikan kita hati dan kasih sayang memang bila lama tidak bersua pasti rindu bertandang dihati. Aku pun sering merindui mereka.
Begitu juga, kalau waktu tengharai melepasi ruang makan yang penuh dengan para lecturer sedang makan dan minum, pasti aku termalu sendiri sebab aku terpaksa meyinggahi tempat tempat duduk mereka sekadar senyum , salam , berpeluk dan sesekali yang terkejut akan menyapaku..."kak za!!!! lama nya tak nampak". hehe. Kebetulan jugak, Boss aku sekrang ialah juga datang dari seorang teman yang aku kenali sejak aku mula kerja di UIA ini. dan kami sempat bekongsi suka duka tekanan kerja, bila dia menjadi bos aku masih berteman dengannya tapi rasa hormatku kepadanya sebagai bos aku yang paling sempurna amat menebal. Mungkin sukar untuk aku temui insan sepertinya lagi. Aku sebenarnya banyak belajar dari temanku ini...cara menilai sesuatu, memerhatikan sesuatu, mmebuat kepeutusan, ketegasan dalam kelembutan...yang aku amat kurang terserlah dalam diri ini.
Kata orang, Teman pembawa rezeki, temen juga pemecah kusunyian hati, teman mampu menbernaskan idea kita, teman penunjuk jalan, teman menangis bersama....mungkin segalanya selagi kita berteman. namun dalam aku terleka dengan sebuah kemanisan aku terlupa, ada juga teman ibarat gunting dalam lipatan. Atas satu kejadian yang sekian lama aku pendamkan kini baru terbukti aku sedang berdepan dengan seseorang yang boleh menghancurkan aku semula. Terpana aku seketika, agak berserabut...kecewa..menyesal...rasa diri ini terlalu naif...bodoh...namun apakan daya. Aku maafkan segala keterlanjuran sikapnya cuma demi menjaga hati pihak lain aku terpaksa mengundur diri dari tersu berteman dilukai dan digunai sesuka hatinya. Semoga pengajaran kali ini megajar aku banayak perkara antaranya jangan kita ingat semua yang manis itu elok untuk kita selamanya ingat atas dunia ini, banyak kemanisan yang membawa keracunan pada diri kita kerana itu aku harus tersu berhati hati dan menyedikan pagar pagar jarak bila berurusan dengan insan insan sebegini.
Buat teman yang sangup menedengar, menasihati ...secara tidak langsung terlibat dengan kemelut ini, jutaan terimaksih dan maaf ku pohon, mungkin sedikit sebanyak menyusahkan kalian...sedang isu yang sedia ada dalam hidup kita sudah cukup membuatkan kita pening melaluinya.

Buat semua teman temanku...yang sering bermimpi untuk bertemu...sering merindu...sering medoakan yang baik baik buat semua....Kita berteman sampai akhirat...TERIMA KASIH..Aku amat menghargai masa bersama kalian ...kenagan manis tetap terpahat dihati kemas tersimpan di sudut kekal memori...moga ada pertemuan kita berjumpa lagi...