Saturday, July 24, 2010

What A Beautiful Sunday!!!!!


Today is Sunday...jarang aku mampu menulis di pagi ahad dirumah apalagi akhir akhir ini jadula hujung minggu memang penuh. Pagi ahad ini ada kelainan yang memberi banyak ketenangan jiwa...what a beautiful Sunday!!.

Biasanya dari hari ke sehari...berkejaran dengan waktu, tugasan, waktu untuk ornag lain..anak anak, sumai , kawan kawan yang kesempitan..keluarga dan saudara mara malah kekadang KERJA...tapi hari ini bila aku menetapkan NO OTHERS dalam fikiran...yohooooo sunday is so great time for me. Apa yang GREATNYA!!!

Di pagi hari selepas bangaun tidu...kita mempunyai rehat yang panjang...baring baring dikatil sambail emmeluk dan bercakap cakap dengan anak anak...kososngkan minda dari T DO LISt at home atau At the office. Apa lagi pagi Ahad ini kebetulan sang suami bekerja...mata boleh disambung untuk pejam...bukan tidur tapi mencari KEREHATAN MINDA...Bila bangaun bertanya pada diri apa yang paling bahagia untuk dibuat???...mestilah membaca HER WORLD yang dibeli semalam ketika rushing hours membeli IPHONE dengan sang suami...MAgezine hanya dibeli bila melihat ada article yang menambah pengetahuan dan memberi inspirasi yang berkebetulan dengan situasi semasa...BUSINESS. her world keluaran July banyak memaparkan MINDA yang dimiliki wanita wanita HEBAT...Setakat ini selepas breakfast sudah mebaca hampir separuh uasaha usaha dan inspirasi yang terkandung dalam cerita DAto Siti Nurhaliza...MENARIK!!! itulah cara dia mengembangkan empayar hidupnya selepas bakat dan pengaruhnya sudah bertapak kemas. Sukaaaaa...dan very inspiring!!!! late breakfast seronok seseklai di Kopitiam bawah rumah sahaja.

ketenangan yang masih BERBAKI menjelang tengahhari sambil menyelesaikan tugasan kecil DOMESTIK...apalagi kalau tidak menunggu waktu SOLAt Zuhur bersolat dengan anak anak..dan mengaji surah yang khas untuk hari Ahad yang tenang...Surah Sejadah....seseklai iantara waktu waktu itu membaca email dan kiriman kwn kwn sekadar mencuit hati...MINDA TERASA SUNGGUH TERAWAT DAN REHAT.

Menjelang petang nanti...akan memasak sesimplenya makanan keluarga. semalam waktu keluar sudah menjamus elera dengan pelbagai makanan sedap..tekak sudah muak dengan makana laut, ikan , dan ayam kali ini dirumah seseklai memasak sardine dan telur goreng begitu mendamaikan. Aku tidak akan masak beriya tanpa kehadiran anak perempuanku NANA...kalau dia balik dari asrama barulah agenda makan tengahari dari salah satu harii menajdi hebat dari dapur ku...kalau aku memasak pun..aku tidaks eronok makan mengenangkan beliau yang tinggal di Asrama....ternampak nampak dia yang sentiasa bersungguh makan masakan aku ibunya.

Sekarang sudah pukul 2 petang...perut masih lagi terasa kenyang lantaran late breakfast....dua anak lelakiku masih tidak berganjak menonton DVD cartoon pilihan mereka dan sesekali aku menyertai mereka untuk melihat apa yang di TERTAWAKAN hehe. Dunia kanak kanak mereka akan dipastikan banyak unsur yang membantu untuk mereka melihat aspek kehidupan dan memahami sekeliling..itu peranan aku...Insya Allah..kami mepunyai runag komunikasi yangs angat rapat...TIADA RAHSIA..kalau seseklai mereka buat salah aku tidak akan mengamuk sebaliknya cUBA memahami mengapa dari fikiran mereka sendiri dan aku akan offerkan mereka BINCANG....sekarang emreka pun sudah pandai menggunakan istilah BINCANg atau DEAl meniru gaya aku...MAMA boleh kita BINCANG ..hehe itulah gayanya!!!

Antara ekbesaran Alalh itu ialah diberikannya rezeki keseluruh manusia dimuka bumi ini....walau siapa pun mereka walau bagaimana pun mereka...dan sebaik baik rezeki dalam hidup ialah KETENANGAN....Ciptalah ketenagan dari pelbagai source disekeliling kita agar kita akan merasai nikmat dan syukur yang berpanjangan....Alhamdulilah.....jangan berhenti bersyukur dan jangan berhenti untuk TERUS MELANGKAH!!!!!