Sunday, August 26, 2012

Syukur SYAWAL
Alhamdulilah limpah rahmat Allah masih bersisa. Hanya padanya kupanjatkan doa dan harapan kearna hanya Allah yang maha mendengar dan maha memahami makhluk yang diciptakannya. Hari ini sudah 9 Syawal, syawal yang hadir penuh kesyukuran dan aku menyambutnya dipagi hari yang hening penuh deraian air mata sambil bertakbir dan bertahmid..Allah hu Akbar Allahu akbar Allah hu Akbar wallilah Ilhamd.
Alhamdulilah pagi 9 Syawal ini menjadi pagi ke 3 aku berpuasa ganti. Pagi ini juga sedikit kerja sudah dibuat, dan sebelum menyambung kerja yang lebih berat, aku mencuri sedikit waktu untuk menyiapkan penulisan ini. Sempena tulisan pertama bulan Syawal, sempena kesyukuran atas sebuah kemenangan, kerana sambutan hari raya kami kali ini penuh sederhana dan syukur, aku namakan penulisan kali ini SYUKUR SYAWAL.
Alhamdulilah, sehari menjelang raya, aku tamat bacaan Quran dan makna, 10 malam terakhir, aku berjaya memeriahkan masjid dengan 20 rakaat solat terawikh, dalam berjaya juga bangun disepertiga malam untuk qiyam. Alhamdulilah rezeki Allah paling bermakna ialah peluang spiritual yang sedia ada dlm ibadat dan kehidupan. Allah sudah meneydiakan buat hambanya jalan yang lurus yang diredhainya, Cuma hamba Allah saja yang kadang kadang lupa dan berkecenderungan untuk menzalimi diri sendiri.
Mengimbau kembali hari terakhir kami berpuasa, Alhamdulilah aku langsung tidak merasa penat malah sangat bertenaga tetapi agak sedih dihati, sedih kerana terfikir, apakah aku masih diberi peluang untuk meraikan Ramdhan lagi ditahun akan datang, sedih bila memikirkan mungkin ini Ramadhan yang terakhir, apakah semua amalanku diterima Allah, apakah sudah begitu sempurna , aku merasa masih banyak yang perlu diperbaiki dan dipergandakan. Dengan tenaga yang kuat itu, aku panjangkan tangan membantu kerja kerja dapur, selesai satu satu kerja aku break dengan solat dhuha. Solat zuhir dengan zikir dan bacaan quran dan akhir sekali solat asar. Hari itu juga kami berkumpul memriahkan dapur bonda dengan persiapan juadah aidil fitri. Setiap waktu yang terluang, aku ungkapkan tata cara meyambut aidil fitri pada anak anak yang turut sama sibuk membantu kami, dan dihujung hujung petang aku membuat simple kuiz tentang apa yang mereka perlu buat sehari dihari raya mengikut amalan rasul Allah.
Alhamdulilah nikmat syukur syawal terasa pada malamnya lagi. Aku sempat berzikir dan bertakbir selepas solat maghrib dan terus membantu bonda, sebelah malamnya, sebelum anak anak tidur, sekali lagi aku mengingatkan mereka tata cara berhari raya. Hening pagi raya, aku tidak dapat tidur lena, aku yang pertama bangkit dan membangkitkan bonda yang setia ghairah dengan kerja kerja dapurnya. Aku sempat menunaikan solat sunat dan bertakbir dan aku terlelap sekejap selepas subuh. Terasa indah dipagi raya, suara bonda sibuk didapur, suara anak anak bersegera untuk mandi. Dalam adab yang diajar, kami perlu menjamah makanan pagi sebagai tanda hari itu kami tidak boleh berpuasa dan tidak perlu berlapar lagi. Ruang makan bonda penuh dengan anak cucu dan menantu menikmati hidangan pagi syawal sebagai persiapan perut dan minda untuk ke masjid.
Alhamdulilah, kami kemasjid 2 buah kereta. Aku sempat berada di saf paling depan kerana kami sampai awal. Bermula dari solat Tahayatul masjid kami berzikir dan bertakbir hinggalah khutbah raya yang sangat meneyentuh hati dan jiwa kami. Air mata aku bercucuran dikala mengamati kebesaran Allah dan perjuangan Rasululah disebalik sayunya takbir Aidil fitri. Aku terasa seolah olah aku sedang berada dibarisan depan di Baitullah. Ya Allah kalau betul pasti lebih indah, kau tunaikan cita cita dan hajatku yang satu ini. Sekembali dari solat hari raya, aku masih terdengar getar suara hubby menyatakan perasaannya pada solat hari raya pagi itu. Alhamdulilah Allah sedang menyentuh hati hati kita semua.
Raya tidak lengkap tanpa acara bersalam dan bermaaf maafan. Seperti biasa acara ini juga penuh dengan sedu sedan kami. Aku cuba kawal diri tapi, bila bersalam dengan Bak, aku sudah goyah bila aku fikirkan nikmatnya berbapa dan beribu dan sekelip mata bila Allah tarik nikmat ini, apa kah kita redha dan bersedia. Air mata itu juga mengalir kerana merasa terkesan dengan pengorbanan Bak dan Mak Selama ini, dan aku sebagai anak belum tentu mampu membalas budi dan jasa mereka. Hanya Allah kami panjatkan doa moga keduanya dipelihara penuh keberkatan dan diberikan petunjuk ke jalan yang lurus. Aku juga menitis air mata bila bersalam dengan Iwan, satu satunya adik lelaki yang tinggal. Sudah banyak perubahan yang ditunjukan Iwan, rajin bekerja dan sangat taat pada mak, sesekali aku juga menegurkan untuk tidak lupa solat. Allah sedang mengatur rezeki yang baik buat Iwan. Alhamdulilah dan aku yakin rezeki itu datang sebab Iwan niatkan untuk menghantar mak dan bak kemekah satu hari nanti. Insya Allah. Allah berkuasa menetukan rezeki pada sesiapa saja pilihannya tanpa hisab menurut salah satu ayat Quran dalam surah Albaqarah yang abru dimulai pembacaannya semula. Acara bersalam juga dikahiri dengan sesi fotography keluarga dan sessi pembahagian duit raya.  Aku terkilan, kakak aku dunia akhirat yang dikandung satu perut mak dengan aku masih tidak pulang kepangkuan kami. Aku tidak kisah kalau dia terus untuk memusuhi aku walau selepas 3 kali aku meminta maaf atas pertelingkahan yang berlaku kerana SIKAP MEREKA ANAK BERANAK, aku tidak kisah, yang aku kisah ialah janganlah menghukum diri sendiri dengan menajuhi bak dan mak. Jangan menghukum bak dan mak. Aku takut penyesalan akan terus menjadi SEMBILU dihati mereka. Kalau rumah besar yang aku bina untuk mak dan bak menajdi halangan buat mereka, mereka sebenarnya sudah terlalu bodoh dan sangat tertutup pintu hati untuk bersyukur pada Allah. Moga Allah terus mendengar doaku untuk mereka demi diri mereka sendiri.
Alhamdulilah, rumah kami meriah dengan kunjungan tetamu jauh dan dekat. Alhamdulilah tahun ini aku memilih untuk bersedekah lebih sedikit sepanjang ramadhan dan Syawal. Terfikir sudah lama tidak menghadiahkan baju raya pada Amin dan Ummi, idea asal untuk menhadiahkan kain pelikat dan telekung pada mereka terbatal atas sebab tidak sempat ketika kunjungan ke Jakarta tempoh hari. Buat ibu ibu saudara dan bapa saudara, syawal yang mulia ini aku sediakan mereka duit raya. Buat ummi dan Amin agak special, kerana mereka berdualah peneman mak dan bak dikala susah dan senang. Alhamdulilah sedekah itu juga aku panjangkan pada mak Long yang baru kehilangan suami, Mak su yang baru kehilangan anak dan Mak Mah yang sekain lama menjadi balu sepeninggalan Ayah Mat. Tahun ini juga kami mengunjungi pusara Arwah Azman bersama sama. Tersentuh hatiku melihat Alia dengan bangganya memanggil abah bila tiba disana, malah dengan bangga juga berkata, abah Alia ada kubur. Bergenang air mata aku. Aku juga melihat adik iparku Izan masih berteleku 10 minit dengan esak tangisnya, arwah sudah 3 tahun pergi. Kesedihan mereka akan terus menjadi kesedihan aku juga.
Alhamdulilah syukur yang besar dibulan syawal kerana masih banyak rahmat Allah mengiringi hidup kita. Kita masih ada ibu bapa tempat bermanja, masih ada adik adik yang bersepakat masih ada saudara mara yang tidak mencetuskan permusuhan dan dendam, masih ranum kasih sayang antara kami walau jarang jarang bersua. Anugerah hari kemenangan yang dirayakan penuh syukur, hanya menyebut perkara baik baik saja, penuh pelukan dan harapan yang jujur dan ikhlas yang lahir dari hati yang tidak mungkin sama sekali MENGKHIANTI. Ya Allah ya Tuhanku, kau satukan hati hati kami penuh keimanan kepadamu, penuh kasih sesama kami. Satukan kami kembali dijannah mu. Amin ya rabbal Alamin.