Monday, March 19, 2012

TITIK PERMULAAN


Selasa yang TENANG. Hati ini dibawa bawa bertenang untuk mengadap Bos, mengadap para pelajar yang menunggu nunggu jawapan pertangguhan programme. Alhamdulilah capai perbincangan panjang dengan Bos, dan capai juga perbincangan dengan pelajar pelajar tersayang, bukan meraih simpati dan kasih saying sekadar meminta sedikit rasa faham dan bertolak ansur atas kelemahan diri ini, aku SAKIT, sakit yang dalam proses pembaikan melalui rawatan alternative.
Rasa bisa bisa dan sengal masih bersisa, sesekali kepala berdenyut dan mata kepedihan, namun sepanjang perbincanagn dengan Bos hati rasa TENANG, katalah apa orang nak kata, fikirlah apa org nak fikir, yang penting aku sudah menyampaikan semua yang aku alami dan pendirian aku. Aku amat hargai nasihatnya dan saranannya dan dari matanya aku melihat DIA FAHAM sengsara yang aku tanggung. Alhamdulilah. Aku akan teruskan usaha usaha yang selayak dan termampu, usaha usaha spiritual bagi mencapai pencarian sebenar dalam kehidupan yang sementara ini.
Tiada siapa yang boleh mempengaruhi aku, tiada siapa yang boleh membuat keputusan untuk aku, semuanya solely Allah bagi UJIAN buat aku, kemelut ini didatangi oleh Allah untuk aku memanjat satu tangga yang lebih atas insya Allah. Inilah rahsia sebenar mengapa aku yang terpilih untuk menghadapi semua ini. Hanya Allah yang menegtahui rahsia besar yang tersurat buat aku. Peluang besar untuk aku MERUBAH dan MEMBENTUK diri yang sebenarnya disisi Allah. Aku dan Boss dua insan yang mempunyai kepakaran kaunseling, kami sama sama melihat dan kami sama sama menerokai limitasi yang bakal aku hampiri. Terimaksih Tuhan sekurang2nya ada juga manusia yang berfikir seperti aku disisi aku saat ini.
Hari ini menjadi TITIK PERMULAAN. Kembara akan aku teruskan dengan mind setting baru, iaitu AKU TERUSKAN KERANA ALLAH. Allah sedang memeberikan aku ruang dlm proses menjadikan aku seorang PEMBIMBING, PEMBERI, KAWAN YG SETIA, ISTERI MITAHLI dan AHLI SYURGA. Semoga aku KUAT dan TABAH mengharungi KEMARAU, RIBUT, TAUFAN dan GERIMIS hanya berpaksikan aku lalui semua ini kerana ALLAH sambil terus berdoa dan meminta tanpa henti AKU REDHA apa saja yang Allah berikan kerana ini yang terbaik buat aku.
Dalam perbincangan aku dan Boss, kami sama sama melihat FLOOR STAGE yang aku perlu turun, diakui bukan mudah dan sangat menyakitkan HANYA KEKUATAN dari ALLAH yang boleh membantu kerana itulah aku perlu terus meminta tanpa henti. Aktiviti yang paling perlu dibuat bersama ialah PERGI MASJID. Aku tidak boleh terlalu ke Utara dan dia ke Selatan, aku ke timur dia ke Barat, aku sarat dengan CITA CITA dan PENCAPAIAN sedang dia kosong dan terus memburu KEKOSONGAN. Aku tidak boleh mengenepikan PERANAN aku sebagai ISTERI dan TAKDIR aku bersamanya sejak dulu. Itulah hakikat pahit yang perlu aku terima, usahakan untuk menjadi manis dan mengharap HANYA ALLAH yang MEMBALAS.
Ya Allah jika selama ini aku tersasar mengatakan apa yang aku RASA dan FIKIR semua BETUL , ampunkan DOSA DOSA hamba mu ini, aku hanya insan kerdil yang ingin terus menikmati kasih sayangmu, ingin terus merasai dicinta olehmu ya Allah, kalaulah ini semua tukarannya AKU REDHA, aku terima dengan hati terbuka penuh rasa insaf dan sedar, namun aku masih bersyukur ya Allah, disebalik hati yang yakin dan minda yang pasti, aku masih terus memelih untuk melihat, merasai dan terus mencari RAHSIA TAKDIRMU. Aku hanyalah manusia biasa, cetek minda dan goyah rasa, malah masih banyak amalan yang tidak sampai. Aku akan terus BERUSAHA dan BERAMAL mengejar MAKRIFATmu ya Allah. Amin.