Wednesday, May 23, 2012

Tinta Kasih Bonda: GAGAL tapi BERNILAI


Hari ini akan gagal, jika aku menjadikannya gagal. Hari ini akan tidak memebri apa apa kebaikan jika aku membiarkan begitu. Kegagalan aku untuk kepejabat pagi ini, ingin aku buktikan ada sesuatu lebih baik untuk aku siapkan. Mohon Allah perlihatkan pada aku, dengan izinnya kita manusia mmapu berubaha ke arah yang lebih baik. Insya Allah.

Kesan ubat selsema yang dimakan jam 2.30 pagi tadi betul betul mejadikan aku tidak sedar pagi sudah tiba. Semalaman tidak dapat tidur dengan sakit kepala dan hidung tersumbat dan hingus padat. Sesedar jam sudah 11.30 pagi. Aku sudah tertinggal solat subuh dan hubby langsung tidak mengejutkan aku untuk solat subuh mungkin dia sendiri pun terkejar kejar dan lebih mementingkan diri dan masanya. Aku tidak boleh bersandar pada dia untuk pelaung aku dengan Allah. Cara kita letak Allah dihati dan minda tidak sama, kerana itulah hadirnya iman pada manusia berbeza. Aku sama sekali tidak boleh menyalahkan dirinya. Untun orang orang yang diberikan Allah pebantu dalam hidup, yang membantu membina keimanan diri atau sama sama membina tetapi dalam situasi aku, aku yang menjadi pengingat, pemangkin, pengerak dan orang yang sering ebrtanya pada hubby dan anak anak..dah solat?. Lantikan ini adalah dari Allah. yang menemukan aku dengan situasi ini ialah Allah. Aku tidak boleh merasa [enat dan tidak boleh membandingkan nasib dengan orang lain. Nasib aku sudah tertulis ditangan Allah semua ini dan balasan yang besar disi Allah.

Sesudah mandi, aku capai mathurat untuk melawan ada satu rasa kecewa dan tertekan yang sedang cuba mengambil tempat dihati. Alhamdulilah berkat mathurat dan mukjizat ayat ayat Alllh didalamnya  minda aku pantas berfikir positive dan mencari THE BRIGHT SIDE dari pengalama tidur semalam, bangun pagi tadi dan sepanjang membac mathurat. Terus minda meneroka kerja kerja dalam rumah, dan terus minda meneroka kerja kerja peribadi yang tertangguh. Untuk lebih cantik dan sempurna lagi, harus dicatatkan dalam TO DO LIST. Aku terfikir satu perkara semenjak semalam, aku lupa dari mana unsur ini aku baca atau terlihat. Jangan semua perkara disandarkan untuk dilakukan secara kerja kumpulan. Ada kerja kerja menjadi kerja peribadi dan pelru diletak sebagai kepuasan diri. Ada orang buat kerja untuk dilihat oleh orang lain dan mengharap pujian. Aku takut jika aku memiliki syndrome itu. Aku dibesarkan dalam keluarga yang sering memuji aku. Kayanya takdir Allah, aku berkahwin dan masuk dalam keluarga yang perkataan pujian seakan HARAM.

Merenung pada diri, kini aku perasan. Ada nilai nilai kekecewaan yang sangat dalam pada hati aku. Aku ketepikan semua itu dan hidup dalam DENY. Aku dapat rasakan, dalma sub conscious sangat besar dan menebal. hari ini aku ingin CONFRONT the hidden rebellious yang sekian lama mengambil tempat hingga menajdikan akus seorang yang CEPAT BORING dan PROCRASTINATOR. caranya tidak lain yng tidak bukan ialah mengakui. Mengakui aku mengharap suasana seperti dulu, aku rindukan pujian, aku dambakan perhatian dan aku happy didepan orang dan berusaha membuat oarng happy walau hati sendiri sakit. Aku perlu buang semua ini dan meletakkannya dengan RASA BERIMAN, RASA KEHAMBAAN dan IKHLAS pada Allah. Aku hanya Niza yang biasa. Tidak apa kelebihan pun yang membuatkan aku layak dipandang baik dan bagus disemua mata manusia yang memandang. Allah sentiasa melihat aku, sentiasa mendengar detik hati yang orang tidak tahu malah hati sendiri kadang kadang tidak perasan. Kalau aku IKHLAS dengan Allah, aku GEMBIRA bukan kerana orang tapi kerana Allah.

Hari ini aku teruskan niat dari semalam untuk berpuasa. Inilah puasa pertamaku dibulan Rejab. Ini baru pengorbanan pertamaku pada Allah untuk tidak makan dan minum serta melakukan aktiviti yng aku suka. tapi memilih untuk melakukan aktiviti yang disukai Allah. Jaga hati dan diri, jaga peribadi, jaga kebersihan diri dan rumah, jaga hati suami dan anak anak, hormat orang tua dan oarng yang lebih tua dari kita. Panjangkan silaturahim, maafkan semua orang walau pahit mcm mana pun pengalaman dengan mereka. Aku cuba untuk terus senyum cuba untuk terus bersapa walau muka orang lain bagai mencuka. Aku akan teruskan rasa bahagia bersama orang orang yang bahagia dan membahagiakan disekeliling aku. Aku aka berusaha keras membantu mereka yang tertekan dan tiada arah tujuan hati, minda dan tujuan hidup , nereka adalah rezeki untuk aku mencari kebaikan. Sikit je aku tolong merek insya Allah Allah akan tolong aku banyak seluas kekuasaannya pada langit dan Bumi. Biarkan mereka walau apa saja mereka fikir dan bercakap tentang aku. Silap silap gaya sia sialah ibadat mereka kerana memiliki sikap dengki dan khianat. Alhamdulilah setakat ini hati ini tidak pernah mengizinkan 2 unsur ini didalam hati, dengki dan khianat.

Allahmdulilah dengan izin Allah terciptalah hari ini, walau pada zahirnya AKU GAGAL tapi dengan izin Allah aku boleh menjadikan hari ini dipenilaian terbaik dan tetinggi disisi Allah. Usah mencari HEBAT dimata manusia, sebab selera manusia itu pelbagai dan tidak terpenuh permintaan mereka, tapi beruasalah untuk HEBAT disisi Allah kerana Allah yang memiliki KUNCI HATI manusia yang memberikan kita RASA BAHAGIA dan MEMBAHAGIAKAN.

1.25 petang, waktu Zuhur sudah masuk, masa untuk mengadap tuhan bermohon hajat yang BETUL untuk membetulkan hati dan diri. Mohon kasih sayang dan cinta yang berpanjangan darimu ya Allah.