Tuesday, May 17, 2011

Tenaga Semakin BANYAK!!


Tengah malam ini tiba tiba terasa SUNYI menjenguk hati. Lantas terbuka Lap top hubby diatas meja dan sepantas melihat document lama yang tersimpan dan ada yang perlu dideletekan dan ada yang masih perlu dilihat dari masa kesemasa. Sedang tangan pantas click lantas terclick gambar yang tertulis dengan nama Alya anak saudara kesayanganku dan terlihat gambar arwah adikku Azman. Lama aku merenung wajah itu, wajah terakhirnya, wajah yang teramat kurindu dan sempat aku berkata kata didalam hati dan sesekali terlafaz dibibir...Dik! pantas masa berlalu Alya dah pandai berlari..afiq semakin matured..Adi masih terus menyebut abahnya...cahaya kesedihan dimata Izan semakin bertukar Sinar...segalanya atas kuasa Allah dik...sebagaimana cepat adk pergi mengadap ilahi..secepat itulah Allah perlihatkanperubahan disekeliling kami. semadilah dengan aman disana dik...setiap khamis mlm jumaat rindu dihati ini akan terus mengikat lafaz bacaan penawar yasin pengikat silaturahim kita dunia akhirat sayang...

Dalam ketidak sedaran beberapa titik jernih mengaburi pandangan mataku. Aku menangis, aku menyapu air mata...dan aku menyambung berkata kata pada gambar man..tanpa Man..angah terus meneruskan hajat man..man nak mak selesa kan?..arghhhh...beginilah hidup aturan tuhan ..sedih dan sakit terkadang menjadi PULLING factor menguatkan lagi WILL POWER kita bila kita memilih untuk terus melangkah dengan positif. Selain dari nikmat kasih sayang anak, bitter sweet cinta anugerah jodoh tuhan dari suami, kasih dunia akhirat ibu bapa, kasih adik beradik seakan tidak lekang dari hati. Aku tidak mampu mengenepikan mereka, aku tidak mampu lena dengan membiarkan kesengaraan menimpa mereka KECUALI bila mereka selamanya TERUS MEMBEBANKAN KAMI tanpa terfikir untuk menghentikan sikap keterlaluan yang berulang semenjak dulu.

Hari ini sedari pagi aku begitu sibuk. Padat 12 jam dengan TO DO LIST bermula dengan VISIT WAHIDA dan berakhir dengan Reading time selama 1 jam setengan di white coffee. dalam kesibukan yang terancang itu, aku sempat berkejar dalam hujan untuk menunaikan temujanji dgn Yatt...sahabat yang mengajak aku berbincang usul parenting dalam penulisan Home maker. Seronok bertemu yatt yang sudah lebih 15 tahun tidak berjumpa. Anugerah kekayaan dan rezeki perkahwinannya melimpah ruah tapi dia sedikit pun tidak berubah malah sikap humblenya dan suami menjadikan aku seedikit pun tidak KEKOK berbincang dengannya. Kami berbincang selama hampir 3 jam sambil bertanya khabar diri, keluarga, kehidupan dan kawan kawan yang lain. Alhamduliah rezeki persahabatan, perkongsian minda dan Contact untuk projek community ..3 dalam 1 Allah temukan buat aku..Alhamduliah..tidak sia sia merempuh hujan dan pemanduan SESAK dan tidak sia sia juga keluardari zone selesa kali ini untuk memandu sendirian meredah IOI Mall puchong.

Dalam menuju agenda utama hari ini dengan yatt, aku juga merancang agenda utama melawat wahida bersama adik adikku kerana kebetulan hubby ON DUTY. Wahida bakal memulakan misi lawatan sambil belajar ke Hadyai Thailand, terasa KURANG sebagai seorang ibu SIBUK seperti aku kalau tidak MEMILIH untuk ADA WAKT untk dia, anak perempuan kesayangan aku. Ku gengam nota yang tertulis...tentative programme....ubat ubatan PCM dan Piriton..kad pengenalan wahida dan makanan kegemarannya terutama CHIPSMORE. Pelukan kemas kami serta ciuman rindu aku buatnya terubat bila melihat senyum dan sinar mata anak ini...anak yang sangat GIGIH dan sedang TEKUN berjuang untuk masa depannya...Aku sebagai IBU ..nun disudut hati begitu BANGGA dan sangat bahagia melihat perkembangannya...apakah ini RETURN yang aku dapat..Ya Allah kau permudahkan perjuangan anakku ini..bisik hati kecilku dikala mataku menhantar wahida berjalan menuju ke asrama. kami sempat berbual dan berbincang sambil bergambar selama 1 jam. Aku sermpat berbisik ketelinganya...Enjoy your trip..dont forget to jot down your moment..then you will appreciate it when it comes to a good lesson for life one day..dia senyum manis sekali...dan GOOD LUCK your exam!. Kami meluncur laju menuju ke Spa di Kota Damansara.

Spa Sole to soul ini adalah milik seorang kawan India yang aku panggil Lynda. pada asalnya dia mengendalikan prasanti Spa didepan rumahku dan aku sudah membeli pakej murah yang ditawarkannya dulu. Lynda seorang HR manager yang HEBAT ..Skill PRnya very well dan marketing plannya begitu Smart. Lynda pernah merancang untuk meminta aku menjadi associate kaunselor ditempatnya. Kami masih merancang untuk memberikan clinet dispanya terutama mereka yang datang kerana STRESS dgn situasi perkahwinan dan kehidupan. Atas persoalan itulah aku dan Lynda menjadi rapat. hari ini kunjungan aku bersama adik beradikku tanpa bertemu Lynda. dia sedang sibuk mengendalikan setting baru diPangkor. spa barunya begitu elegent dan mendamaikan. 3 jam kami disana ntuk pakej sauna, Lulur dan traditional massage. senyum puas dari wajah adik adik ..Linda dan fatin membuatkan aku terasa perkongsian ini lebih manis dari rawatan Spa itu sendiri. Power contact menjadikan semuanya Murah dan nikmat berganda bila semuanya dikongsi. Hidup lebih CERIA dan hubungan kasih sayang lebih BERMAKNA. Thanks Lynda...we planned to have some follow up session at your place!

9 malam barulah aku sedari pagi perut belum diisi dengan begitu sempurna. Lantas aku emgacapi buku dan NOTE untuk meluangkan waktu makan malam SEORANG yang BERMAKNA bersama satu topik bacaan dan a thinking about tomorrow TO DO LIST again. selepas menikmati makan malam dan short reading on power of attitude, ada 30 TO DO LIST yang sempat difikirkan..ALHAMDULIAH...

Kita dianugerahkan 24 jam sehari tidak lebih dan tidak kurang, banyak kita merancang, banyaklah yang mampu kita laksanakan tanpa perancangan jangka panjang dan jangka pendek kita seakan tidak buat apa apa. apalagi bila TERKADANG ribut kehidupan melanda diri, usah dibuai diri dengan mainan perasaan yang terkadang memeprlihatkan kita seakan DUNIA INI TERLALU SEMPIT...sedang Allah menghidupkan kita bersama limpahan rahmat dan rezeki, susurlah mencari hala liku rahmat itu yang terkadang semuanya begitu HAMPIR dengan kita...Alhamdulilah..SubhanaAllah..Allah hu Akbar!!!

Tiba tiba terasa TENAGA SEMAKIN BANYAK!! :))