Saturday, May 12, 2012

Tinta Kasih Bonda : Intai MARAH dan Kesannya


Alhamdulilah syukur kehadrat Allah untuk pagi yang indah ini keseorangan dirumah menyediakan keperluan sendiri sambil menyiapkan kerja kerja ringan seorang suri rumah sambil berkesempatan menghirup teh O panas dan 2 biji karipap Ikea yangdibeli semalam. Cuaca hari ini agak mendung, angin kuat masuk kedalam rumah menjadikan udara segar dan dingin. Tenang rasa hati, kalaulah waktu waktu begini mampu mengadakan solat Dhuha, alangkah nikmatnya. Insya allah waktu waktu begini akan berulang lagi dengan izin Allah. Sesekali bersendirian itu sangat NIKMAT.

Untuk semalam, dan hari ini aku cuba mengintai isi kandungan buku ANGER MANAGEMENT in a week. untuk chapter Sunday dan introduction of the book sudah dihabiskan. Kesimpulan dari intoduction page dalam buku ini ialah Marah itu satu KEBIASAAN. kita menjadi marah bila apa yang kita dapat tidak seperti yang kita harapkan. Marah dikira satu emosi yang harus diterima tapi tidak ditempat kerja, kerana kesan marah yang dinampakan akan menghasilakan tindakan aggresive yang membawa kepada Disciplinary Action. Tujuan buku ini bukan untuk menghapuskan EMOSI MARAH, ia hanyalah untuk mendiidk kita menjadi KURANG MARAH. Matlamat teringgi ialah, kita memerlukan provocative yang lebih besar untuk marah. Buku ini membantu untuk mengenali menagpa kita marah dan bagaimana menyadurkan rasa marah yang betul melalui teknik teknik yang disediakan. Buku ini juga membantu kita untuk menolong kwn kwn, customer dan mungkin boss sendiri yang  yang sedang berdepan dengan rasa marah.

Apa itu MARAH. ianya adalah sebahagian emosi sihat yang ada pada manusia. Bila marah, bahagian badan kita membawa signal tertentu yang membawa kepada rasa tidak gembira dan memutuskan kepada ACTION. Ransangan marah akan membantu kita menjadi kuat untuk FIGHT the RIGHT. Pengawalan kemarahan adalah berbeza mengikut tempat, kalau ditempat kerja, kita harus mengawal kemarahan kerana tempat kerja adalah Rational Place tambahan pula hubungan kerja selalunya tidak begitu rapat untuk mereka tolerate dengan kemarahan kita. Berbanding dirumah, kita lebih FREE untuk melepaskan rasa marah. Ramai dikalangan kita keliru antara aggresive dan kecewa. Kita perlu memahami kaitan antara marah, kecewa dan aggresive. Sebenarnya kecewa adalah penyebab rasa marah. dan aggresive pula ialah perbuatan yangdilakukan ekoran dari rasa marah yang keterlaluan. Ianya adalah satu perbuatan yang meninggalkan kesan pada physical dan emosi orang lain. Bila tahap aggresion itu tinggi, kita namakan dia RAGE. Ianya diapat dijelaskan melalui keadaan bila seseorang bertempik, merah mukanya, bergetar, mengancam dan juga memukul. Kita berada ditahap KEMARAHAN yang Kronik bila :
1. Selalu Marah dan mudah marah.
2. melempias kemarahan dengan keterlaluan seperti Meletup dan aggresive
3. Too Intense
4. Lama dalam kemarahan.

Kedua dua jalan kendalikan kemarahan ada kesan negative sama ada melempiaskan kemarahan atau memendam kemarahan. Memendam kemarahan akan membawa kepada pelbagai jenis penyakit termasuk high blood pressure, kemurungan, Stress dan depression, heart disesase. Atas dua sebab kendalian kemarahan secara melepaskan dan memendamkan itu tidak bagus, maka perlualh kita mengendali kemarahan itu dengan cara yang betul. Marah dengan kendalian yang betul adalah satu keperluan untuk berdepan dengan orang ramai yang banyak kerenahnya.

Tulisan ini akan bersambung lagi....

Mengingat rasa EXTREME MARAH yang pernah aku alami ialah bila berdepan dengan kerenah kakak dan anak saudaraku. Aku sangat KECEWA dengan mereka, sudah hidup dibadai pelabagi dugaan, namun hati tetap sombong dan angkuh dengan diri sendiri dan sangat bijak meminuplasikan keadaan. Kami sekluarga adalah mangsa manipulasinya yang sudah hilang sabar, terutamanya aku, bila semkain banyak aku korbankan masa danw ang ringgit, baru aku tersedar, aku sudah berusaha pada sesuatu yang sia sia. Puncak kemarahan itu membuatkan aku terasa ingin terkeluar segala isi perut setiap kali terbaca posting posting lakunannya di FB yang penuh Islamik kononnnya..lalu aku block keduanya supaya hati aku tidak lagi berkata kata...dan aku hanya meluahkan sebaris perumpamaan di wall FB aku ..."Terkadang manusia ini ibarat MELEPAS ANJING TERSEPIT, sudah kita lepaskan dia, kita pula dia GIGIT". Aku tetap mengatakan sebagai mansuia biasa itu adalah sekecil kecil hak buat aku. Siapalah aku untuk menyalak hal keluarga sendiri yang selama ini aku kemas dan bernanah pendam didalam hati, namun kalau tuan punya diri terasa dan takut untuk BERDEPAN dengan aku, mereka semua takut dengan bayang bayang sendiri. Memnag mereka senang melepas diri dari berdepan dengan aku atas persoalan mengapa MEMPERBODOHKAN AKu yang sering membantu mereka, INGAT siksa dan azab Allah itu pedih, mereka sedikit punt idak boleh lepas. Aku dengan rela hati menyerahkan hal ini pada Allah, sejak kejadian itu rezeki aku melimpah ruah, kegembiraan dan ketenangan tidak pernah putus dan kami BERTAMBAH GEMBIRA tanpa mereka. Namun aku dan keluarga sedikit pun tidak berdendam, sering aku ingatkan pada mak dan adik adik. kita doakan semoga SATU HARI, Allah membuka pintu hati mereka, mudah mudahan saat itu bukanlah dikala nyawa sudah berada di Halkum. Apa yang terjadi mungkin sebagai balasan atas HIPOKRITNYA mereka kepada kami semua selama ini mungkin sudah tiba masanya Allah meminta kami untuk fokus hanya pada yang perlu dan patut dan lupakan kerja sia sia pada orang yang sia sia.Kalau satu hari mereka kembali pun, hati kami tertanya..adakah mereka sudah berubah, sejauh mana boleh percaya, sejauh mana boleh diharapkan. Aku tidak mungkin mengulangi kebodohan masa lalu aku lagi...dan untuk kesian kalinya dalam hidup, satu hakikat yang perlu diterima, ilmu, amal dan iman menjadikan manusia berbeza dan berpecah belah walau datang dari perut yang sama belum tentu hati dan akal juga sama.

Semoga Allah membantu mereka dan aku bersyukur aras pengajaran ini kalau tidak hingga kini aku masih diperbodohkan mereka.

Amin