Tuesday, February 14, 2012

KEUTUHAN DIRI.


Semalam aku tidak menulis disini, bukan tiada kesempatan tapi sekadar memecahkan rutin kebiasaan. Alhamdulilah berheni sehari menjadikan idea berganda. Alhamdulilah juga hari ini aku berjaya puasa...puasa sunat yang pertama untuk tahun 2012. Sedari awal January ingin aku memulakannya tapi sering bertangguh ...aku sendiri hairan kenapa aku menangguhkannya hinggakan selera makan sangat tinggi dan berat badan juga semakin meningkat. Hari ini 58kg selama ini berat aku paling pun hanya 55kg.

Pagi ini agenda hari tidak seperti biasa, aku seakan tidak berdaya untuk bangun aku perlu dapatkan doktor sebelum penyakit semakin serious, bukan saja sakit malah kerisauan melanda diri. Aku siapkan diri lepas terjaga lebih pukul 10 pagi, hati teringatkan office kerana hanya aku yang ada bila 2 rakan sekerja bercuti. Office sudah menjadi tanggungjawabku. Aku berisap cepat untuk menemui Dr Subash Nair dan merancang sebaik selesai aku terus mengambil teksi kepejabat. Di Clinic, lama kami berbincang, dr membuat ujian diabetis utk aku memandangkan aku sering menggigil bila kelaparan, ternyata aku seorang yang kurang gula dalam tubuh. Dr juga membekalkan ubatan yang perlu utk 14 hari tanpa anti biotik sebab aku tak mahu lagi makan anti biotik.

Hampir 11.45pagi aku tiba di pejabat aku tidak rasa bersalah bla aku ada MC, cuma aku tidak memilih untuk berihat dirumah kerana banyak kerja dan banyak pelajar yang perlukan rujukan segera di pejabat kami. Ubat ubatan hanya malam yang boleh dimabil memandangkan aku puasa hari ini. Aku perlu mengatur jadual berpuasa dan jadual jogging untuk seminggu disamping jadual surah surah bacaan Quran. Aku ingin membina hidup yang lebih bermakna kerana aku hargai ruang kesihatan dan kemampuan yang diberi oleh Allah. Sesambil aku berehat dipejabat hari ini, banyak yang boleh dirancangkan utk diri sendiri.

Dalam seminggu kita ada 7 hari, puasa sunat disarankan isnin dan khamis. Untuk aktiviti puasa aku, aku memilih Isnin, Rabu dan Jumaat. Khamis terpaksa aku korbankan kerana pada hari khamis sering banya perjumpaan dengan kawan diwaktu lunch dan breakfast, seperti pagi esok aku rancang untuk breakfast dengan hubby dicampus gombak dan lunch dengan Razif pelajarku. Petang aku hanya perlukan burger ayam MC Donald untuk dinner. Hari ini untuk berbuka, aku ada buah buahan dan Oats dengan sambal bilis goreng dengan cili api. Semoga berjaya perancanagn hari ini, esok dan seterusnya, dihujung minggu ingin kepasar untuk agenda masakan dengan wahida. Aku akan kembali berpuasa pada Jumaat dan Isnin.

Pada hari hari yang tidak berpuasa seperti hari selasa, khamis, sabtu dan ahad, aku perlu memperuntukkan masa untuk aktiviti riadah. Pagi sabtu dan ahad jalan jalan jogging dengan wahida dan terus singgah breakfast dimana mana atau balik breakfast dirumah. Boleh kepasar dan boleh late lunch. Malam boleh keluar jalan jalan book shop. perancangan weekend dengan wahida. lama tidak kepasar taman tun, serasa teringin melihat wajah pasar taman tun minggu ini. Bolehlah masak beriya sikit untuk 2 hari sabtu dan ahad khas buat wahida yang sangat rindukan air tangan bondanya ini. Ya Allah jayakan hasrat yang penuh ikhlas seorang ibu daif seperti aku ini.

Bila badan menjadi berat, itu tanda tanda awal musibah physical bukan saja kemalsan bakal melanda diri, malah akan senang dapat penyakit dan kerja jadi bertangguh. Ini bukan ciri orang bahagia dan berjaya, ini ciri ciri orang yang tidak fikirkan masa depan malah tidak menfaatkan kehiduppan dan tidak berusaha untuk mengumpul tenaga untuk membantu orang lain disekelilingnya. Ya Allah sisihkan aku dari menjadi orang yang naif, yang hanya bergantung pada rang untuk keselesaan, kegembiraan dan kejayaan, sebaliknya jadikanlah aku insan yang sempurna, mengakui keesaan tuhannya, sering berdoa untuk sejahtera, berusaha keras untuk success dan mampu membantu orang orang yang lemah disekelilingku. semuanya ada jalannya yang betul disisimu ya Allah, aku mohon padamu, panjangkan usiaku, sihatkan tubuh badanku, hadirkan nafas nafas bertenaga buatku, tajanmkan mindaku dan murahkan rezekiku untuk aku membina keutuhan diri bagi melaksanakan perintahmu.

Amin ya rabbal Alamin