Tuesday, April 13, 2010

VIMALA yang HEBAT.....


Semalam ada rasa berat untuk aku meneruskan perjalanan ke office NILAI. lalu aku terfikir untuk menemui Dr Subash atas dasar kesihatan. Doktor mesti memahami kesan ubat ubatan yang aku ambil pada paginya...cuaca yang panas bertambah menyumbang kepada kesihatan yang buruk kalau tidak cukup rehat mungkin boleh bertambah teruk. Doktor subash membrikan aku 3 jam time slip...thank you doktor!!!

Memang aku kira aku ingin berehat. tapi dalam perjalanan pulang aku terlihat SPA llau aku teringin mencuba servisnya. samatelahan pula sekian lama aku tidak memanjakan diri selruh badan sambil menenangkan fikiran. Di Spa yang agak istimewa itu aku berkenalan dengan pemilinya VIMALA. Vi berbangsa India..dari perwatakannya aku terlihat profesionnya...ya tidak terkejut dia datang dari psychology back ground people. dia bekas kaunselor sekolah. orangnya tegas..educated..peramah...terasa luas attending dan penerimaan. kami berbual tentang hidup sebelum aku memulakan treatment. Aku memilih untuk mecuba BAli massage,Milk and seaweed exfoliating dan steam bath..semuanya satu package RM130.00..pada akus angat cheap almost 3 jam.

Aku kagum dengan VI lantas kami berkenalan dan aku mengambil nombor telefonnya. Vi sempat ebrkongsi ceritanya yang dua kali hampr mematikan diri kerana give up dengan marriage. dia berkahwin seawal 17 tahun secara paksaan oleh ibunya. dan suami yang dia dapat seorang yang berhati BINATANG. 5 tahun seakan 50 tahun semakin haris emakin panas bagai NERAKA..dalam seribu sukar akhirnya Vi berjaya keluar dari gengaman kekejaman suaminya dan bertatih semula membina kehidupan dan tidak berkahwin sehingga kini. dia masuk universiti menjadi guru dan membina kekayaan demi anak dan anak anak saudaranya. pengalaman pahit masa lalunya menjadi titik tolak kepada kejayaan nya hari ini...aku cukup bangga melihat insan insan sebegini....Dalam jiwanya ada strong postive struggle...dan akhirnya dia mampu mengecap kebahgiaan bersama satu satunya anak lelakinya.

walau siapa pun manusia itu....tidaks alah kita mendenagr...tidaks alah kita berbuat baik..tidaks alah kita mepelajari sesuatu darinya terutama pengalaman hidup. Apa yang aku lihat bersama Vi ialah setting minda yang kuat selepas TEKANAN hidup boleh menukar problem to oppourtunity...

Aku berjanji akan terus mengujungi SPAnya dan membawa kawan kawan yang senasib denganku dan dengannya untuk menjadi sekolompok support group!!! terimakasih Vi..for such a good friendship offer...Will visit you again in the future!!!!

Sebagaimana ramai dikeliling kita org org yang bisa menyakitkan hati..begitulah ramainya juga orang orang yang mendamaikan rasa....janagan BERPUTUS ASA dengan manusia..kerana Allah tidak pernah MENGECEWAKAN KITA!!!!