Wednesday, October 10, 2012

Perancangan kita dan TAKDIR Allah24 Zulkaedah jam 4.15pm juga merupakan hari kedua MEDAN PERJUANGAN buah hatiku wahida. Semoga Allah membantunya, mama hanya sempat menunaikan solat hajat dimalam pertama dan terus dugaan keuzuran syarie mendatangi diri. Alhamdulilah juga ianya tidak datang lebih awal, memang Allah sudah merancang agar mama sempat solat hajat untuk anak mama. Waktu begini alhamdulilah semua kerja hamper habis, kepala seakan berdenyut kencang bila sedaya upaya menyiapkan report keewangan program untuk membuat tuntutan belanja yang agak banyak  menggunakan wang peribadi. Akhirnya selesai juga, boss pun kelihatan senyum menerima report dimejanya.
Ada satu lagi kerja tertangguh yang disenaraikan tapi serasa sudah tidak mamu lagi untuk memaksa minda ini. Laporan perkembangan bulan ogos. Dengan waktu yang bersisa, aku lebih TENANG dan SENANG untuk menulis blog dan sekejap lagi akan membaca terjemahan surah Ibrahim. Suasana diluar sangat suram dek cuaca yang sering hujan disebelah petang, keadaan ini lebih baik dari panas kering yang dihadapi sebelumnya. Namun dengan keadaan begini tambahan hari pertama menstrual agak mustahil untuk aku meneruskan perancangan menemui Et di Hospital Besar Kuala Lumpur yang sedang berjuang dengan RESAH dan PILU seorang ibu kerana anaknya yang bakal dibedah. Message aku untuk Et ringkas akan menemuinya esok hari kerana insya Allah esok lebih mudah, lagi pun aku ingin memberikan Et sesuatu sebagai kenangan. Moga esok masih ada sebab esok sangat banyak harapan yang terpaksa ditangguhkan dari hari ini, dan belum termasuk sesuatu yang baru difikirkan kemudian.
Pagi tadi sampai lambat sangat dipejabat, aku tidur lewat dan nasib baik tidak boleh solat subuh. Dalam rasa malu aku kuatkan hati untuk menghadapi rasa malu berdepan kawan kawan sebab LAMBAT. Kalau sudah tidur menjelang 3 pagi, sudahlah malam sebelum itu tak tidur mengenangkan anak nak PMR. Setelah sekian lama, semalam aku sangat gembira menghabiskan waktu bersama Li dan Maria. Mereka tetap seperti dahulu, malah dapat aku rasakan mereka terlalu berharap aku membawa anak anak ke rumah mereka dijohor satu hari nanti. Sekembali dari Berjaya Hotel, hubby terus bagi hint bersetuju untuk membawa anak anak ke LEGO LAND. Atas permintaan hubby, aku perlu merahsiakan segalanya memandangkan penat menjawab soalan soalan yang bakal ditanya anak anak saban hari bila mereka terlalu excited. Insya Allah aku akan belikan painting utk along, angah dan adik.  Kami bagaikan keluarga, sebab itu Maria kelihatan sangat gembira bila aku bersama mereka, dan segala  rasa kami boleh bincang bersama secara terbuka. Alhamdulilah semoga Allah terus menjaga silaturahim kami. Kami dinner bersama tanpa hubby di Restaurant Haslam dan tak sangka Li dan Maria sangat gemarkan yong tau foo yang diperkenalkan aku dalam restaurant itu. Aku sempat merakam wajah mereka berdua, sebenarnya dalam diam diam aku rindu untuk lepak dengan mereka bercerita hal hal keluarga sebab kami banyak persamaan dan tahap pemahaman kami sama. Walau penat aku pulang penuh rasa PUAS dan BAHAGIA.
Bulan Oktober sudah masuk minggu kedua, banyak yang perlu aku selesaikan dibulan oktober selain hal hal kerja pejabat, termasuk hal hal rumah dan bisness. Akaun IOPE perlu dikemaskini dan dibentang dalam meeting yang bakal kami adakan raya haji nanti. Termasuk juga pengiraan stock. Rumah juga perlu aku bereskan sebelum anak anak pulang untuk tinggal sekali. Persiapan untuk program staff dan program pelajar dibulan Nov juga perlu diperuntukan masanya. Insya Allah esok dan lusa tertumpu dulu pada 2 report penting. Sabtu tunggu kawan kawan panggil untuk pot luck dan ahad standby untuk visit wahida diasrama. Seterusnya banyak akan tertumpu pada proposal baru dan kemaskini akaun IOPE. Aku perlukan sedikit masa untuk menyiapkan semua sekali.
Kalau ikutkan hati, aku ingin dapatkan painting, so bila waktu waktu boleh jadi tenang dengan painting tapi aku risau juga bila ada kalanya aku jadi begitu OBSESSIVE untuk siapkan kerja kerja painting hingga aku tidak pedulikan langsung kerja kerja lain. Itulah bahayanya aku bila membuat sesuatu yang sangat aku suka. Aku sendiri tidak pernah tahu bahawa aku seorang yang begitu tekun dengan painting. Warna yang perlbagai menjadikan aku seronok keghairahan menyiapakan hasil menjadi matlamat yang begitu menekan. Ianya boleh dijadikan TERAPI DIRI dan HATI. Petang ini, aku akan pulang agak awal, menguruskan sedikit hal hal rumah dan keluar makan temani hubby. Aku boleh mengambil kesempatan untuk meninjau painting atau membeli satu untuk disiapkan. Bawa painting ke pejabat siapkan masa lunch hour atau sebelum mula kerja. Petang sebelum tirai maghrib berlabuh atau malam bila sudah terlalu kusut. Bila menyiapkan painting, ada satu perasaan gembira, tenang dan nyaman dihati.
Sekarang sudah 5.00 petang. Aku perlu teruskan bacaan tarjemahan surah Ibrahim dan bersiap sedia untuk pulang. Kerja kerja bertangguh dirumah perlukan KEMURNIAN HATI untuk menukarkan suasana SURAM kepada CERIA, dari sedikit GELAP kepada BERCAHAYA. Jumaat boleh menulis lagi disini. Insya Allah.
Sebaik baik PERANCANGAN ialah apa yang diberikan Allah dalam TAKDIRNYA.