Monday, August 16, 2010

Cinta Mu Mekar DiHatiku....


pagi Ini...sepanjang permanduan lancar dan tenang...tiba tiba DJ radio memainkan lagu cinta mu Mekar di hatiku...bait bait liriknya begitu sinonim dengan hidup dan persiktaranku...akuibarat mekar dalam CINTA...

Kau Umpama bunga yang Mekar dihatiku
Ku harap ko mekarlah selama lamanya
Kau umpama bintang menyinari hidupku
Ku harap kau terus bersinar.....

Ketika kau perlukan aku..
Sentiasa aku..ada disisi mu
Ketika ku rindu pada mu..terasa CINTA semakin dalam
Sayangggggggggggggggggggggggg
Kasihku Abadi, Cintamu mekar dihati ini
kau dalam ingatan disepanjang hayatku
demi teguhnya CINTA selama lamanyaaaaa


Aku tersenyum menimati lagu itu seolah olah dinyanyikan buat aku..Kalau kami ke karaoke..suamiku pasti menyanyikan lagu ini walau dia tidak pernah mengucapkan lagu ini buatku tapi cukup bererti bila aku menajdi insan terbaik setia disisinya menemani hidupnya walau dalam ribuat taufan sekali pun. dari pandangan mata suamiku ketika mnyanyikan lagu ini membuat aku faham akulah CINTA yang mekar dihatinya.

Ketika baru lagu ini popular ditahun 90 an. Nazree sellau mengucapkan lagu ini buatku...aku ketika itu begitu musykil ...betul ke lagu ini buat aku...aku curiga diam diam dia mungkin ada teman wanita yang lain. Bial mendengar lagu ini..aku juga teringat pada keikhlasan dan kesungguhan yie terhadap aku...ya lah CINTA tidak semestinya bersatu...aku sudah mengucapkan padanya terimakasih kerana pernah terlalu menyayangi diri ini..lalau dia mengatakan..SAMPAI KINI ZA...arghhhhh...Kini kami ada pasangan masing masing..suamiku adalah sahabat baiknya satu ketika dahulu yang kini dia tidak sangup untuk berdepan setelah kami berkahwin. Kini Fb menemukan kami kembali...aku langsaikan tuntutan keterangan yang dituntutnya untuk pengertian...suami aku tahu dan faham kedudukan kami..dan yang penting suami akus angat percayakan aku. Kini kami menjadi erat di internet dan telefon...dia tidak akan pergi kerja tanpa mendengar suaraku..ceritaku...sehari bila tidak disisi isterinya dia seakan gelisah untuk meghubungi aku. Aku tidak mengoda yoe...cuma sekadar membuatnya teman sebgaaimana teman teman yang lain. Dapat aku rasakan yie kesepian walau beranak dan beristeri...dan insan seperti aku yang boleh menceriakannya. Aku fahamkan suamiku...sebenarnya sumai ku amat bertuah memiliki aku...aku penceria keadaan dan insan insan kesepian pasti mencari aku dan aku tahu sama seklai suami aku tidak akan melepaskan aku dari gengamannnya kerana itulah dia semakin menyayangi. Bagiku...cinta yang hadir ketika kecil dahulu anatar aku dan yie sehingga kini mekar dihati kami dalam ekadaan kami terima hakikat yang masing masing sudah memiliki pasanagn tapi CINTA tidak semestinya bersatu..Ada CINTA tapitiada jodoh..apa salahnya kita berteman sedang insan yang aku tidak eknal pun aku jadikan mereka teman dan kekal hingga kini.

Dalam senyuman aku mendengar lagu ini juga aku terkenangkan bagaimana rapatnya aku dengan JImmy. yang hadir ketika aku sangat berduka dengan musibah rumahtangga kami. Jimmy membuatkan aku kembali yakin pada diri...meyakinkan aku dengan potensi yang aku ada...dengan sedikit cahaya dari caring dan kasihnya kami berteman hingga kini...aku tegaskan padanya aku percayakan MIRACLE tuhan dan Jimmy taajub bila miracle yang aku percaya itu datang. kini kami masih berkawan, antara kami tidak ada rahsia..segala kemelut hubungan jimmy dengan kekasihnya Pum dikongsi pada aku. Dlama banyak keadaan aku banyak mententermkan jimmy dan fikir positif. Jimmy berdepan dengan banyak masalah akhir akhir ini...dari kejauhan aku amat simpati. Seseklai keami berbincang serious aku melihat jimmy menarik nafas lega dan berharap...kami kongsi kesukaran dan kami lakarkan harapan bersama...aku doakan hubungan jimmy dan pum menemui titik noktah yang diharapakan walau sukar bagaimana sekalipun. Jimmy penah berkata serononknay memepunyai kehidupan yang tenaang, bahagia dan ceria seperti yang aku miliki dengan suami dan anak anak sekarang, tapi aku ingatkan dia...ketika aku hampir rebah dulu...bukankah dia saban hari menemani aku dengan air mata dan hampir hilang air mata itu kerana sabarnya dia menghiburkan aku...begitulah uniknya dunia dan kehidupan ini. cara Jimmy melayani aku masih seperti dulu, kalau orang salah faham mesti mereka menganggap dia seolah olah kekasih hatiku.Mungkin inilah cara Jimmy menghargai aku malah hakikatnya jimmy menganggap aku orang kedua selepas kekasih hatinya walau segala rahsia yang tidak diketahui kekasih hatinya tetap kemas dalam gengaman aku. Dia merasa amat bahagia selama mengenali aku aku banyak memberikannya cahaya dalam melihat sesuatu. Sekali aku menganggap unik nya CINTA yang ditemukan tuhan sesama manusia...cinta tidak semestinya didasarkan pada hubungan sex dan nafsu berahi...tapi cinta milik hati penuh keikhlasan ingin melihat kebahgiaan dimiliki dan dikecapi setelah penat memburunya dengan melalui cabaran dan kesukaran. yang jelas dan nyata mereka mereka ini memerlukan ruang tersendiri dan dengan aku semua bakal mendapat ruang ruang istimewa itu tapi istimewanya mereka ini kerana secara langsung merak terlibat dalam hidup peribadiku, sebahagian susah dan senangku..gembira dan sengsaraku.

Mereka mereka ini seakan menyanyi buatku...CINTA MU MEKAR DIHATIKU...ya keikhlasan aku berdepan dengan mereka untuk bersama mereka melihat hidup ini secara redha dan paksikan ketentuan tuhan...Inilan CINTA yang terlalu banyak yang Allah kurniakan pada insan seperti aku.

Hatiku girang menyanyi kembali...kau umpama cinta yang mekar dihatiku...ku harap kau mekarlah selama lamanya.....

Hanya hati yang suci...jiwa yang ikhlas mampu menggengam CINTA yang LUHUR...tiada rasa jemu berterusan MEMBANTU!!!!!