Sunday, February 19, 2012

Bertatih keluar dari COMFORT ZONE


Isnin hari pertama dlm senarai hari bekerja. hari yang dihadapi dengan pelbagai rasa ,ada gembira, excited, tak gurang juga dengan rasa kemalasan bila 2 hari melalui pengalaman bercuti selama 2 hari. Ini lah julung kalinya dalam hidup, aku melalui hari ISNIN yang tiap langkahnya aku ingatkan diri yang aku tengah keluar dari COMFORT ZONE.

Sepanjang perjalanan dalam kereta, aku hanya diam, nak kata sarat berfikir pun tidak sesekali lafaz subahana Allah Wal hamdulilah Allah hu Akbar aku ucap perlahan didalam hati dengan penuh rasa tenang. Aku tidak ghairah untuk bercakap, aku hanya tenagn dgn berdiam diri, bacaan zikir menujata dari suara ustaz Badul Amin di radio menusuk ke kalbu tapi mujurlah tidak merembeskan air mata dikelopak mata ini. Mungkin hubby kehairanan kenapa aku diam pagi ini. Ahhh aku malas dan aku memilih untuk tidak bercerita dengannya. Biarlah kali ini aku memilih...memilih orang yang begitu memahami untuk mendengar suara hati ku, jeritan kalbuku, kesedihan yang sarat dalam hati...dan biarlah aku menghadapinya seorang diri. Aku merasakan tiada sapa lagi yang aku PERCAYA dan yang aku BERANI untuk dambakan hati dan perasaan, aku semkain kabur dengan orang orang disekelilingku...apa mereka ini penokong atau pengkhianat atau GUNTING dalam LIPATAN.

Alhamdulilah aku masih boleh bekerja seperti biasa, semua kerja kerja dalams enarai to do list hampir sempurna malah kerja kerja urgent yang diberi bos juga siap dalam masa 1 jam, aku tenang dalam menyiapkan kerja kerja itu dan tepat 12.30 tengah hari aku berkejar untuk meeting dengan rombongan kwn kwn yang akan ke KOREA. kawan kawan yang percaya dengan services yang aku dan LI offer buat mereka. Aku membantu mereka membelis endiri tiket kapal terbang. Alhamdulilah adalah rezeki aku dan LI walau tidak LUMAYAN mana yang penting kita beri ruang buat mereka GEMBIRA. Lepas meeting aku terpandang kak Na, kak Na seorang yang selalu bertanya hal peribadi aku, yang sering menjenguk aku dipejabat malah sering menjadi faktor jelesnya org lain kenapa aku panggil dia KANDA. Kak na juga orang Terengganu, dia sering offer dirinya utk jadi partner aku dalam bisness, cuma aku bukalah seorang yang rakus dengan peluang, kalau ada rezeki bisness, rezeki teamship tidak kemana. Kak Na sudi menjadi partner kalau aku buka butik. Arghhh hidup aku banyak sungguh didatangi offer dan peluang...rezeki Allah melimpah ruah.

Dengan kak Na aku CAIR. Aku tahu kak Na ada kekuatan Minda yang tinggi, emosi yang Kental dan a very good fighter. Aku terus bagi signal dalam meeting utknya..I need to talk to you..dengan gaya miming mulut..dia seakan memahami..lagi pun sudah lama tidak up dates..kami lepas bersama selepas meeting, aku bercerita melepaskan rasa walau dalam hati aku aku sudah ada perancangan usahan yang perlu aku buat. Bercakap dengan orang yang BETUL, akan betullah cara kita memandang, kalau bercakap dengan orang salah, maka salahlah cara kita melihat pemandangan. Biarlah orang yang ada ILMU dan AGAMA menjadi peneman dan penyokong kita. Lepas aku bercerita pada kak Na, kak Na mengeluarkan ayat ayat sangat sangat tepat dengan cara aku berfikir.

Za, dikeliling za sangat ramai orang yang tidak ada ILMU, tidak ada AGAMA, yang ada hati penuh hasad dan jiwa yang penuh perasaan negetaif, sebab itu semuanya menjadi masalah dan menhimpit Za. Tiada jalan lain za, doalah pada Allah hanya Allah yang memegang KUNCI HATI manusia. Hanya Allah yang mampu kontrol manusia..kita hanya ada kuasa doa..kalau kita boleh kontrol manusia pun tidak lama. Aku lega, kata kata kak Na bagai kayu penyokong pada apa yang aku sudah gariskan sejak kejadian semalam. Aku sudah berdoa dan akan terus berdoa mintak Allah tunjuk yang terbaik dan diredhainya. Aku rela dihukum, aku rela melalui hari hari penuh sepi kalau aku bersalah.Biarlah Allah menentukan takdir ujian kali ini, sekali lagi persimpangan yang membawa aku DEKAT dengan Allah, hati aku akan terus mengingatinya dan berzikir membesarkan Zat Allah itu.

Semalam satu KENTENTUAN yang akan aku teriam seumur hidup aku. Baru aku tau siapa sebenarnya disekeliling aku. yang selama ini aku puja dan yang selama ini aku sanjung. Takdir Allah semalam memberitahu aku siapa aku dan bagaimana yang harus aku terima dan inilah kenyataan yang selama ini aku cari. Semua ini bukan kehendak aku sebaliknya inilah maianan ciptaan orang orang tertentu yang aku sendiri tidak pasti SIAPA DALANNYA. Ada berapa ekor jenis bertanduk yang sangat kuat menghasut dan yang lain sebab tidak kuat hati dan iman senang je terus ikut. Aku masih ada copy perbulan aku, dan aku boleh buktikan bila tiba masanya nanti untuk seorang insan yang aku sayang ini.

Aku jeles melihat keluarga orang lain harmony, menigkat uasaha kerjasama dan kebikan sebaliknya keluargaku semakin huru hara, berpecah belah, tikam menikam, pulau memulau. Siapalah aku untuk tampil kalau awal awal aku dianggap orang paling TERUK. Biarlah aku ikut saja kehendak mereka, membawa diri cara aku, yang ada disisi aku hanya adik Linda dan adik Fatin. Aku tidak akan kongsi pada mak dan bak...mereka sudah cukup terluka ..sudah cukup bengang. Aku tak sanggup melukakan hati mak dan bak aku tapi mereka sanggup lukakan hati dan jiwa mak mereka...aku tak faham. Kesian Ummi, takdir hidupnya hanya untuk meberi, ruang selesanya langsung tidak dihormati malah hatinya lanhsung tidak dihargai. Selama ini pun aku berdiam diri dengan membina kesibukan sendiri sebab aku tidal lagi selesa untuk BERCAMPUR.

Pesan Linda...biarkan mereka ngah...dulu angah selalu pergi mari pun depa kata, sekarang angah tak campur pun depa kata...biarlah mereka dengan cara mereka...kita teruskan hidup kita misi kita...aku sayang 2 adik adik ku ini, aku sering berpesan pada wahida..kalau mama mati kakak kena tolong jaga sepupu sepupu kakak macam adik beradik sendiri. Keluarga kita tak ramai bila berpecah belah kita sudah toada sapa sapa lagi. Jangan EGO dalam pergaulan kekeluargaan, orang yang ego sebenarnya sudah meletakkan syaitan sangat hampir dengan dirinya. Syaitan memang suka kita bermusuh syaitan sangat suka kita mengata sesama sendiri dan bersorak bila kita berdendam.

Hakikatnya semuanya bermula dari aku terasa HATI, terasa hati kerana tiada undangan dari org yang aku anggap HEBAT dan aku dipesan..kalau sudah hidung tak mancung janganlah pipi tersorong sorong...tidak mengapa...suatau harii nanti kita ada alam barzakh..kita ada titian siratal mustakim..kita ada padang mahsyar...hari ini boleh buat keputusan ikut hati atau demi jaga populariti tapi ingat kita tidak boleh lepas dari MAHA MELIHAT DAN MENDENGARNYA ILAHI.

Ya Allah bantulah aku untuk maki memperkasa imanku dalam diamku merentas kleuar dari COMFORT ZONE itu.