Sunday, December 13, 2009

..Umpama mimpi dalam mimpi...


Arghhhhhh..perut sudah berbunyi....kepla sudah terasa beratnya..sebelum angin masuk meyerang badan...mesti cepat cepat mengisi tangki perut ini...ohhh dari pagi terfikir untuk menikmati Yong tau Foo di hentian Nilai buat kali kedua. mana Ina sahabatku....Naaaaa...jom kita pergi makan..segalanya ditangung beres...hehe.Maka bergegaslah kami menaiki keretakumenuju ke hentian Nilai sebelah kanan kami bermakna kami kena membayar tol 2 kali..hehe kalau pasal makan..aku seorang yangs angat tidak kisah janji apa yang dihajatkan hari TERLAKSANA...tergambar gambar yong tau foo berkuah merah dan dihiasai bijan..yum yum.. Ina ternyata lebih mahir menunjukan jalan terdekat buatku...kami menyusuri exit Bukit Mahkota seelpas mebayar tol kami buat U turn untuk kembali ke jalan utama menuju ke Nilai...perjalanan hanya mengambil masa sepuluh minit tepat 12.15 kami sampai.

Nikmatnya makan bersama kawan ialah terbuka minda kepada bahan perbualan. persoalan dari temanku Ina...pernah tak kak za bermimpi tanyanya...mestilah jawabku...dia pun menceritakan mimpinya yang agak pelik baginya. Aku tersenyum mendengar mimpinya itu...memang ku akui pengalamannya mungkin pernah dilalui semua orang. dan aku tidak dapat menyatakan apakah mimpi Ina...cuma seseorang yang ada dalam mimpinya itu adalah seorang yang kami kenal..kawan sepejabat tapi Ina sangat tidak rapat dengannya. Ku akui sendiri, selama pengalamanku sendiri banyak mengaalmi mimpi mimpi aneh yang melibatkan orang yang tidak rapat atau orang yang hanya ada ikatan kerja tapi dalam mimpi tersebut kamis angat rapat kononnya. Pelik tapi inilah hakikat sebuah mimpi..dalam mimpi kita ada sebuah lagi mimpi...ibarat mimpi dalam mimpi.
Kalau kita tanya orang tua tua, mereka sering berkata mimpi mainan tidur. kalau mengikut buku psychology mimpi ada kena mengena dengan aktiviti minda luar sedar kita yang tidak terlunas. namun secara peribadi mimpi mimpi yang berlaku dalam hidupku sering membawa maksud tertentu.

Aku juga bermimpi sekali ..kedatangan arwah adikku Azman dengan pakaian serba putihnya. Suasana pertemuan kami sangat menenangkan, kami berada ditepi sebatang anak sungai yang damai. Aku amat gembira ketika itu rasa sungguh puas tersenyum melihat senyuman ikhlas adikku itu. dan aku sempat bercakap dengannya tentang wajah anak kecilnya dan beliau mengiyakan. Dan dalam mimpi tersebut aku seolah olah berjanji akan menjaga anak anaknya. Mimpi itu mmeberikan ketenanagan padaku sampai kepaginya. Alhamdulilah. Mimpi yang paling menakutkan aku ttetapi sangat sering terjadi ialah mimpi tenggelam air yang sangat dalam bersama suamiku. seringkali aku takut kelemasan pada kedalaman air, kugengam erat tangan suamiku dan aku sempat memohon pada Allah kalau inilah takdir kepergianku aku redha...sekali tengellam dua kali tengellam dan aku timbul mengambil nafas baru...sangat mengerikan. Air dalam yang melambung lambung ombaknya dan aku terselamat. Hingga kini aku tidak pasti apalah makna mimpi itu dan aku tidak pernah mencari tafsirannya.

Akhir akhir ini aku jarang bermimpi. Malam ku lalui dengan rasa yang sangat pendek, aku rasa tidak puas tidur dan berehat bila terjaga terus sudah pagi hari. tidak ada apa apa mimpi indah, sedih atau mimpi yang melucukan. sesekali sesungguhnya seronok bermimpi. Mimpi mimpi kelakar itulah kekadang menjadi bahan ketawa bila diceritakan bersama kawan kawan...lebih lebih lagi mimpi mimpi umpama mimpi didalam mimpi.

Kekadang juga kita mendambakan kedatangan mimpi mimpi indah apalagi dikala kita sangat tertekan dengan sesuatu persoalan yang tiada pangkal penyelesaiannya. Semoga aku masih boleh bermimpi...sebuah mimpi indah yang akan menjadi nyata...setakat ini BIARLAH RAHSIA....hehehe

Kisah Boboy....


Salam semua...hari ini sunyi sekeliling campus kerana pelajar bercuti. Selepas pemanduan hampir satu jam dari pelaing jaya sambil menghiburkan hati dipagi hari dengan koleksi lagu lagu lama yang dipilih si boboy...anak saudaraku. Anak yang ketiga dari kakak ku yang sulung. Dendangan lagu lagu saleem, Bumiputra rockers, pasangan popular Irwan syah dan Incha....sungguh menghiburkan hati pagi ini. Seperti biasa sesampai dipejabat aku pasti bergegas mendapatkan yogurt drink dan biskut oatmeal...cukup simple breakfast bagiku sebagai satu permulaan yang ringan dan menyihatkan. Selebihnya aku lebih suka menghabiskan masa didepan PC ini sambil mengunyah biskut dan meneguk minumanku dan membaca email email dan kenyataan kawan kawan di facebook. Stetelah beberpa idea datang sebagai 'to do list' pagi ini, barulah aku memulakan penulisan ini sebagai satu kesimpulan buah fikiranku dari semalam. sesungguhnya penulisan ialah satu terapi yang sangat bagus.

Sudah Hampir seminggu boboy tinggal bersama ku. Menjaganya bukanlah susah sangat. sebagai seorang remaja ditengah tengah peralihan umur, aku amat merasakan boboy begitu hormat padaku sebagai mak ciknya. Aku pasti bertanya setiap kali sebelum meyediakan makan malam, apa menu yang disukainya. Dan beliau dengan suka hati turun untuk mendapatkan bahannya dikedai. Dia seorang yang tidak berkira makan dan akan makan dengan bersungguh sungguh. sayur kegemaran boboy ialah kailan ikan masin. Aku kira seorang budak lelaki yang kita tidak perlu arahkan sesuatu tetapi tiba tiba menunjukan secara suka rela suka berkemas, membasuh, megutip baju baju kotor...diam diam dalam hatiku berkata...budak ini baik dan boleh dibentuk. secara perlahan aku bertanya...mengapa kalau dirumah mak atau ma ...boy tak buat semua ni..?? jawabnya ringkas, dah terlalu banyak kerja lain dan hati tak pernah tenang.

Anak lelaki mau pun perempuan diperingkat remaja sedang mengalami kecelaruan dalaman. Aku amat pasti pekikan suara, teguran tanpa batas, apa lagi luahan penuh kemarahan bukan banyak membantu malah mengahncurkan lagi tujuan tujuan baik yang ingin dibuat. Dirumah aku selalu mendenagr kata kata kemarahan orang sekeliling pada boboy yang akus endiri tidak pasti apa puncanya, namun bila boboy bersama aku, mintalah apa saja, tanyalah apas aja, arahlah apa saja...belaiu dengan senyum simpul dan sporting melakukannya. 3 hari lepas, sekembali aku dari kerja aku amat terkejut bila melihat segala susun atur dapurku bertukar, semuanya berlapik bersusun dan sangat bersih sekali, aku tersenyum lalu bertanya padanya...Buat opersai sorang sorang ke??..hehe..lalu dia menjawab...ya..saja seronok tenguk barang barang ni bersusun. adn pentadbiran dapurku bertukar mengikut keinginannya. Bila aku mulakan kerja memasak petang itu, aku agak kekok kerana mencari sesuatu yang sepatut nay disitu tapi sudah dialih boboy ketempat lain. Kerjaku menjadi agak sukar.tetapi menegur dan memarahinya bukanlah pilihan yang tepat. Kenapa?

Dalam fikiran boboy, belau cuba menolong mengembirakan mak ciknya. inisiatifnya adalah sangat positif. Bila seseorang melakukan sesuatu yang positif janganlah kita marah walau ada tidak betulnya pada penyusunan sesuatu kerana dahulukan pujian pada hasil usahanya supaya beliau mepelajari usaha yang postif memberikan satu kepuasan pada dirinya berbanding sebuah kemarahan yang akan membuatkannya merasa teragak agak melakukan sesuatu walau pun sangat positif fikirannya. Inilah yang dinamakan penghargaan dan galakan. walau aku terkial kial didapur baru, tak apa berbanding apa yang boboy dapat. aku perlu bersabar kerana boboy lebih perludiberi keutamaan, lebih perlu dijaga hatinya setelah semua orang disekelingnya sellau menghancurkan hatinya. Aku lihat dari kejauhan boboy tersenyum bangga bila aku menyiapkan masakanku akhirnya.

Keesokannya mewarnai hujung minggu berdua bersamanya, aku kira cukuplah seminggu dia berkurun dalam rumah lantas aku ingin membawanya makan di luar. kami memulakan operasi pagi dengan mencuci kereta sebelum keluar. Setelah aku mengambarkan padanya step step kerja kami berdua barulah kami memulakan kerja dan boboy dengan mudah memahami apa yang perlu dilakukannya. Dengan kepenatan, kami makan tengahari di kopitiam berhampiran dan terus berihat sambil menonton DVD, sebelah petangnya aku seklai lagi bertanya apa yang diingininya sebgai makan malam, dia seperti biasa menjawab tidak kisah lalau aku cadangkan KFC dan dia senyum, lalu aku bertanya ok ke?..lantas dia menjawab setelah diperbetulkan aku...I love KFC..hehe

Itulah anak saudaraku boboy...ada sinar yang boleh digilap pada dirinya tetapi biiau dipinggirkan lantaran desakan hidup sebuah rumahtangga yang sudah porak peranda. Aku cuba mmeberikannya kasih sayang dan menjadikan diri ini teman terbaiknnya...mungkin hanya itu yang aku mampu bagi merawat sedikit luka dihatinya sbelum luka itu bernanah dan merebak dan menengelamkan kemilau sinar dirinya satu hari nanti...

KASIHKU SINAR...