Friday, November 12, 2010

Berbagi Peluang!!


Shahrin, Indah nama itu. Tuannya lembut dan ketakutan. Menghulurkan permohonan keewangan pelajar dengan tangan yang terketar ketar. Keadaannya mengundang rasa minat yang tinggi untuk bertanya secara menyeloroh..malu kat madam ke?..madam dah tua lah...tak payah malu malu..have your seat!!..dia duduk. rasa takutnya terpias dihatiku. rasa gusarnya menambah pelik dihatiku. dan keadaannya kelihatan agak lemah.

Seperti biasa aku akan menyemak pendapatan bapa dan bilangan adik beradaik dengan aturan umur. Dia anak pertama dari 6 adik beradik. tempat tinggal menjadi usul kedua, kawasan high kos atau rendah kos seperti dikelantan dan terengganu. satus ibu bekerja atau tidak dan sihat atau sakit. Ayah hanya seorang security yang tidak mampu bekerja lebih masa, aayh juga kerap kekelinik tapi dia taidak begitu pasti aapkah sebabnya. Ibu tidak bekerja adika dik ramai yang eprlukan perhatian dan jagaan. Ibu selalu semput bila keadaan semput yang sangat teruk barulah ke kelinik memandangkan setiap bil bukan murah.

Penampilan lemah dengan pakaian yang agak kusam cukup mengambarkan kebenran kata katanya. Lantas aku memujuknya untuk jangan seseklai merasa malu dan kami perlukan seperate session untuk aku menerokai kesan jatuhnya CGPAnya. Pencapaian 2.0 untuk jurusan Human science adalah satu alamat yang pelbagai telahan selain dari tidak serious belajar. tapi untuk pelajar ini aku rasakan ada sesuatu yang besar ditanggungnya seorang diri. hati aku begitu terpanggil untuk terus menggali kenapa , mengapa, bagaimana.

Pertemuan kedua diatur. pertemaun yang abakl mebincangkan lebih dari tujuan keewangan asal yang diajukannya seperti diborang permohonannya. Dia datang lebih awal dari biasa, agak tidak segan seperti semalam dan aad kuntuman senyum agak yakin untuk berdepan. Selepas dipersilakan duduk seklai lagi aku menerangkan padanya kenapa kita perlukan perbincangan. madam tidak suka membuang masa madam dan masa you. Bila keputusan exam you drop macam ni all boards of meeting want a quick feedback ...is theer anything pressure within your life. Dia seakan faham apa yang aku terangkan. You are in the right cahnnel , i am here solely to help you...but your cooperation in telling us the truth is most welcomed in order to understand your situation.

Datu demi satu baris kata kaat disusun.walau kedengaran agak berterabur , mungkin tidak tahu mana satu yang perlu dimulakan. Voucher Rm100 yang aku luluskan telah ditebusnya itu punca sedikit happynya dia. Buku masih belum dibeli entah bila, ada 2 biji buku yang mencecah ratus mesti dibeli sebelum terlambat. Saya tidak boleh meminta duit dari ayah saya katanya. gaji ayah saya RM600 malah sangat tidak cukup. Adik adik tidak pernah membawa wang saku ke sekolah. kali pertama dapat biasiswa, ibu meminta sebahagian duit itu untuk melangsaikan hutang makan dan minum keluarga yang dihutang dari kedai. Keadaan ini membuatkan saya merasa sangat rungsing dan risau terkadang saya terfikir untk berhenti belajar dan mencari kerja. katanya sambil mengeluh kecil.

Aku melihat maatnya, dia cuba tersenyum dan senyuman itu agak sukar kerana ada kepahitan didalam hati. pahit melalui liku liku hidup yang tidak terfikir dek akalnya yang muda belia itu. jadi dari wang yangs angat sedikit macam aman ianaya you gunakan untuk habis satu semester. dia menerangakn kalau makan tengahari tidak makan malam, kalau makan malam tidak makan tengahari. Patutpun dia kelihatan kurus dan lemah. Human science subject pembacaan. saya agak lemah bahasa inggeris segalanya berkecamuk. saya selalu menolong kawan membuat kira kira matematik dan accountingnya. kawan saya dibidang ekonomi. lantas aku bertanya..berapa math you dalam SPM?..A jawabnya dan Add math?..C+ jawabnya laju..Dia beberapa kali mengaku meminati bidang Ekonomi. kenapa tidak tukar programme?..saya terfikir untuk menukar programme, tapi saya kena bayar RM50, 2 minggu sebelum exam yang lepas saya hanya ada sedikit duit cukup untuk makan saya sekali sehari dan duit tambang balik. ceritanya ...dan aad sinar percakapan itu jujur.

aku menyeka air mata yang sedang bergenang. kesiannya masih ada lagi nasib anak bangsa seagamaku yang sebegini.Lantas aku menghubungi bahagian pertukaran programme bertanya bagaimana procedure pertukaran dan waktu terdekat daris ekarang dan bagaimana Pegawai Psychology boleh campur tangan. Ada banyak perkara yang bersarang dikepala anak remaja ini. Bearad dibidang yang ida agak tidak yakin. Dia memahami kelperluandan minatnya, dia memahami kekurangannya. dia tidak betah untuk berdepan subject yang memerlukan banyak pembacaan. apalagi masalah tekanan keluarga dari segi keewangan dan kesihatan ibu bapa. kemelut keperluan adik adik yang menghantuinya. semua itu dipendam seorang diri.

wajarkah kita hanya perlu berkata padanya ketepikan usuk adik beradik dan keluarga you?..rationalkah kita untuk berkata begitu padanya?. Bagaimana untuk kita anticipate memahamkannya dia tidak keseorangan?..bagaimana kita membantunya untuk menyenaraikan satu persatu kekusustan yang berasrang dimindanya dan mengusulkan alternatif satu persatu, walau tidak menjawab kepada keseluruhan permasalahan at least separuh dari masalahnya.Yang paling utama untuk dianticipatekan, peljaar ini inginkan satu jaminan peluang keewangan yang agak lega. itu yang aku nampak secara jelas. jaminan itu sudah cukup mebuat dia bernafas dan membantunya untuk usaha usaha lain termasuk membeli buku buku dan memohon pertukaran programme.

Dengan dada dan hati yang terbuka, atas dasar kemanusiaan dan belas kasihan. atas dasar memahami keperluan ihsan dan insan, aku bertanya apa kerja yang you boleh buat? bagaimana madam boleh membantu you untuk memberikan you kerja dihujung minggu? at least you aad wang saku yang agak lebih. At least masa you tidak terbuang at least madam ingin fahamkan you yang you tidak dibiarkan keseorangan. madam ingin melihat you sampai ke penghujung belajar disini pintaku bertalu talu. You boleh buat kerja kerja rumah seperti cuci tandas, mop lantai cuci dapur, kemas bilik aku cepat bertanya. saya biasa buat kerja tu madam. Kalau saya dirumah ibu pasti menyerahkan semua kerja kepada saya. kalau begitu bermula minggu ini you ikut madam balik paad petang jumaat, dan madam akan mengahntar you ke komuter stesen KL centarl pada petang ahad. you duduk rumah madam 2 haris atu malam untuk projek cleanliness dan madam baayr gaji you. dengan duit tu you ada lebihan wang saku untuk buku dan makan. Aku memberikan saranan yang panjang lebar padanya. rumah madam kecil sahaja, tapi madam tidak berdaya kami suami isteri kepenatan kerja. Kalau you boleh tolong madam, madam juga akan tolong you.

Aku terasa ingin membantunya. Aku ingin memberinya sokongan dan dorogan. Aku ingin membaiki esteem dirinya. Aku ingin meyakinkannya bukan semua amnusia disekeliling kita sibuk dengan urusan sendiri. tempat meberikan soul satisfaction buatku ialah mendekatkan diri dengan insan insan sepertinya dan aku bahagia berbuat begitu. mata nya bersinar menyambut offer dari aku. terimaksih yang tidak putus putus dari mulutnya. Aku minta dia pulang ke bilik dan bersiap seawal 5.30pm kami akan bertolak dari Nilai ke Petaling jaya. apa yang aku kagumi denagn pelajar ini ialah dia sanggup menerima kerja kerja yang selalunya dilakukan oleh perempuan. Disitu nampak kesungguhannya untuk berikhtiyar buat dirinya..disitulah ciri ciri positifnya terserlah.Aku tidak megagalakn pelajar meminjam duit pegawai, aku lebih seronok melihat pelajar mengenali erti budi dan hati. Kesempatan ini juga adalah medium terbaik buat aku untuk memahami insan sebegini.

Petang ini aku perlu siapkan senarai panjang tugasan Shahrin dirumahku. bayaran kerja adalh bayaran kerja..bahagian sedekah jariahku adlah sedekah jariahku kepadanya dan adik adiknya. banyak barang barang berupa buku, mainan, pakaian yang tersimpan dirumah dan mungkin baru kini aku menemui insan terbaik untuk mengambil semua itu. Aku akan buat satu sesi lawatan kerumah Shahrin untuk mengenali ibu bapanya. sekurang kurangnya aku perlu memberi sedikit khidmat ansihat perubatan Astma kepada ibunya dan aku akan bawakan ubat ubatan yang perlu sekali.

Bila aku menelefon hubby memberitahu actionku agak dia tidak terkejut melihat tetamu dirumah kami. Air maatku sudah tidak tertahan lagi. Aku merasa bersalah kita agak bermewah mewah sedang ada insan 10 ringgit terlalu bermakna buat mereka. Aku merasa amat rugi kalau menegenepikan peluang untuk aku menabur biji benih kebaktian pada insan yang betul betul memerlukan ini. Geatr suaraku dicorong telefon cukup membuka fikirin hubbyku dan seperti biasa dia tidak pernah mengahlang setiap kebaikan yang aku bawa pulang. Ya Alalh kau murahkanlah rezeki ku untuk aku lebih luas untuk berbagi peluang memberi kepada insan insan yang sangat memerlukan. Ameen