Tuesday, February 21, 2012

Dugaan dan IDEA BARU
Rabu yang CERIA, tapi badan terasa sedikit sengal sengal semenjak petang semalam. Semalaman berihat sambil menonton, pagi ini terjaga agak awal Alhamdulilah sempat awal datang ke pejabat. Bertambah CERIA bila dipanggil untuk breakfast percuma beramai2 di office sebelah, namun janji yang sudah diikat dengan Kak Jun perlu dutunaikan. Sudah lama tidak breakfast dengan Kak June.

Aku hanya memesan jus oren campur epal, teringat minuman air buah sangat berkhasiat. Perut disimpan untuk breakfast percuma dari Nor yang bakal bertukar ke Lahad datu sabah. Kak June sampai dengan sepinggan nasi lemak, duduk bersama juga Kak Ita...aku perasan Kak Ita agak kurus kesan kencing manis katanya. Tidak banyak yang kami bualkan cuma benda benda biasa yang tidak amsuks angat kekepala aku, masuk kanan keluar kiri. Akhirnya abrulah aku kata pada kak June...saya sangat busy kak semenjak pindah PJ...nak adjust balik gaya kerja dgn geng dan pelajar pj ni dan nak fikir dan buat paper work programme baru membuatkan masa saya agak terhad harapkan masa breakfast dan lunch je saya boleh aturkan pertemuan sekejap. Aku spontan beritahu kak June...apa yang dia fikir sebelum ini..apa yang dia dengar sebelum ini TERPULANG pada dia...aku hargai pengalama kerja aku dengan dia...lantas aku SANGAT TERINGIN untuk beri souvenir dari Korea padanya. Sebagai tanda aku mengahrgainya tanpa mengharap apa apa balasan.

Siapa yang tidak suka makan percuma, riuh rendah kami makan, aku segar bila berada disituasi begitu, aku suka org ramai, aku suka kumpul kumpul...sesekali melihat jam ditangan, pukul 9 pagi mesti ada dimeja sendiri utk mula kerja. Aku hanya menyentuh kuih kasturi serta merta aku teringatkan bondaku. Seingat aku kali pertama aku makan kuih ini masa aku darjah satu. Bondaku menamakannya Janda Kasturi. Aku memang gemarkan kacang hijau. sambil menikmatinya aku terasa seakan kembali ke suasana pagi dikampung masa aku kecil dahulu.Itulah bestnya makan makanan yang ada nostalgia.

Kerja kerja remeh agak banyak hari ini. walau nampak remeh, tanpa to do list pasti terlupa melakukannya dan boleh menimbulkan masalah kemudian. Dalam mengantuk perlahan lahan menyiapkan kerja remeh dan melayani session urgent. Alhamdulilah tepat pukul 1 tengah hari dengan sedikit rasa menggigil aku sudah bergerak mencari lunch dengan Na yang sedia menanti. Sejak akhir akhir ini agak kerap na mencari aku untuk meluahkan semua yang TIDAK TERTANGGUNG didadanya. Aku amat hargai kepercayaan dan persahabat yang sekian lama terjalin. Cerita cerita sahabat terkadang mematangkan aku, adakalanya aku merasai dugaan aku lebih hebat dari mereka, adakalanya aku akui dugaan mereka cukup hebat dan seakan tidak mampu untuk aku hadapi. Memang Allah itu ADIL sifatnya dia hanya memberi pada yang mampu MENGHADAPI. Selama mana kita hidup, kita tidak boleh lari dari DUGAAN, cuma kita diberi peluang untuk berusaha MEMPEKASA DIRI dan HATI dengan penyerahan JIWA penuh KUDUS pada Allah, mengakui keajaiban TAKDIR yang telah ditulis olehnya, berusaha membina hubungan dengan Allah penuh ISTIQAMAH, Insya Allah sekuat mana pun badai, Allah pasti memberi kita kekuatan untuk mengharunginya. Inilah yang paling aku PERCAYA.

Hari ini, tercetus satu IDEA BARU lagi, idea yang terlahir dari tulisan aku diposting FB yang berbunyi ...Sering berlaku...KITA KATA DAN MAKSUDKAN BEGINI, mereka faham dan terima BEGITU...dan sebarkan..dan perkukuhkan BEGITU dan tidak pernah mencari APA BENAR BEGITU untuk mendapatkan MAKSUD BEGINI...saya MAAFKAN apa yang berlaku dan apa saja KESAN saya terima...kerana SAYA FAHAM bahawa mereka semua TIDAK BETUL BETUL FAHAM. Idea untuk aku menerbitkan penulisan blog yang mengandungi unsur kaunseling psychology dan komunikasi yang disampaikan dengan gaya bahasa hati yeng menyingkap realiti sebenar kehidupan manusia melalui pengalamanku dan pengalaman client clientku. Sehingga jam 3 ptg ini, aku belum ada idea, apakah nama yang sesuai untuk blog itu dan apakah bentuk gambar yang bakal digunakan mengiringi penulisan ku...draft dan point tulisan pertama sudah ada tinggal untuk mengarang saja. Aku mesti dapatkan nama blog hari ini dan akan terus create sebaik nama blog itu tercipta. Alhamdulilah semoga bertambah tambah idea yang boleh dirujuk oleh sesiapa saja.

Ya Allah datangkan aku sebaik baik idea untuk aku teruskan perjuangan ini secara lebih terperinci dan mampu dinikmati oleh sesiapa saja. jadikan akus eorang yang boeh menyumbang sebanyak banyaknya ilmumu yang bakal dijadikan panduan oleh org org yang memerlukannya. Aku setuju...bila ada DUGAAN pasti ada IDEA BARU.

Amin